Victoria 3 günlüklerinde bu hafta nüfusların genel özelliklerinden bahsediliyor.
Herkese merhaba. Benim adım Mikael, Victoria 3’te oyun tasarımı şefiyim. Sonunda bunu söyleyebilmekten de çok mutluyum. Bugün Victoria denince herkesin aklına gelen bir özellikten bahsedeceğim: Nüfuslar.
Nüfuslar ilk Victoria oyununda ülkenizin genel nüfusunu yansıtsın diye eklenmişti. Nüfus mekanikleri daha sonra Stellaris ve Imperator gibi diğer Paradox oyunlarında da boy gösterdi. Fakat Victoria oyunlarındaki nüfus mekanikleri bunlardan daha derin bir yapıya sahipti. Victoria 3’de de zaten derin olan bu sistemi daha da derinleştireceğiz.
Victoria 3’de nüfuslar ülkenin motorudur. Sanayilerde çalışırlar, vergi öderler, kamu kurumlarını işletirler, ülkenin savaşlarını savaşırlar. Doğarlar, ölürler, iş değiştirirler, göç ederler. Ayrıca organize olurlar, öfkelenirler ve devrimler başlatırlar.
Hangi demografiğin bıyığının daha iyi olduğunu görebilmeniz için her nüfus portrelere sahip. Hâla üzerinde çalışmaya da devam ediyoruz.
Sizler oyuncu olarak ülkenin başında olabilirsiniz fakat nüfusların başında değilsiniz ve onları doğrudan idare edemezsiniz. Yine de ülkeniz için yaptığınız her şey onları etkiler ve kendi çıkarları için nelerin daha iyi olduğunu düşünerek buna göre kararlarınıza tepki verirler. Oyunun büyük bir kısmı nüfusunuzun maddi mal veya siyasi reform isteklerini karşılamakla geçecek. Eylemlerinizin çoğu her nüfus için iyi olmayacaktır ve nüfusun bir kısmını mutlu etmek isterken bir kısmını da üzebilirsiniz.
Nüfusların en önemli özelliği meslekleridir. Meslekler, nüfusların çalıştıkları binalarda ne iş yaptıklarını temsil eder. Bir nüfusun mesleği onun toplumsal sınıfını belirler ve maaşını, siyasi gücünü, başka hangi mesleğe geçebileceğini ve özellikle de hangi çıkar gruplarını desteklemeye yatkın olacağını etkiler. Çıkar gruplarıyla ilgili daha sonraki günlüklerde bol bol konuşacağız. Victoria 3’de göreceğiniz mesleklerden bazıları Aristokratlar, Kapitalistler, Bürokratlar, Subaylar, Esnaflar, Makinistler, İşçiler ve Köylülerdir. Ülkenizde teşvik etmek istediğiniz meslekler için iş fırsatları sunan sanayilere yatırım yapmak, Victoria 3’ün “toplum inşa etme” oyun özelliği için oldukça önemlidir.
Dünyadaki her farklı Meslek, Kültür, Din ve İş Yeri birleşimi için özgün bir nüfus vardır. Bu da demek oluyor ki dünyada çalışan, göç eden, doğan ve ayaklanmaya hazırlanan on binlerce nüfus türü olabilir.
Nüfusu oluşturan insanlar İş Gücü ve Muhtaçlar olarak ayrılmıştır. İş Gücü mensubu kişiler oyundaki binaları işletirler ve buna karşılık olarak maaş alırlar. Çalışamayan veya resmî olarak çalışmasına izin verilmeyenler ise Muhtaç’tır. Ufak tefek işlerden ve hükûmet programlarından cüzi miktarlarda maaş alırlar.
Yasalar kimin hangi kategoride sayıldığını etkiler. Oyunun başında çoğu ülke kadınların çalışmasına ve ev dışından maaş almalarına izin vermiyor. Kadın haklarıyla ilgili yasalar çıkarırsanız Muhtaç nüfusların daha fazlası zamanla İş Gücü’ne katılır. Çocuk işçiliğini yasaklarsanız Muhtaçlar evlerine daha az para getirir ama nüfusunuzu eğitmeniz ve okuma yazarlığı arttırmanız da kolaylaşır. Kanlı savaşlardan sonra asker nüfuslarına bağlı muhtaçların gelirleri düşük seviyelere inebilir, bu nedenle nüfusunuzun toparlanmasına yardımcı olmak için devletten yardım almaları gerektiğine karar verebilirsiniz.
Kısacası, ülkenizdeki hiçbir şey nüfuslar olmadan işlemez ve ülkenizdeki her şey de nüfusları etkiler. Böylece nüfuslar, Victoria çağı ve sonrasındaki maceralarınızda yeni fırsatlar sağlayabilir, yeni zorluklar çıkarabilir.
Anlatabileceğim daha çok şey var ama bu haftalık bu kadar. Daha sonraki haftalarda farklı şeylerden konuşmaya devam edeceğim. Gelecek hafta ise Martin geri dönecek ve oyun için oldukça önemli bir şey olan Kapasiteler mekaniğinden bahsedecek.