Victoria 3’te Kademe ve Prestij

Victoria 3 geliştirici günlüklerinde bu hafta kademe ve prestij mekaniklerine dair bilgiler veriliyor.

Herkese merhabalar, bugün nihayet ekonomi ve siyaseti geride bırakıp diplomasi odaklı geliştirici günlüklerine başlıyoruz. Bu günlükte sizlere Kademe ve Prestij mekaniklerinden bahsedeceğim, birbiriyle ilişkili bu iki mekanik oyunda diplomasinin şekillenişinde büyük bir öneme sahip.

Kademe sistemi daha önceki iki Victoria oyununda da bulunuyordu ve ülkenizin ihtişamını, dünyanın geri kalanı üzerinde yansıttığı nüfuzu temsil ediyordu. Ülkenin sahip olduğu Kademe – isterse Büyük Güç olsun isterse Tanınmamış Güç – 2 ana faktöre göre belirleniyordu: Prestij (ki bundan birazdan bahsedeceğiz) ve Tanınma.

Tanınmadan kastımız, ülkelerin birbirlerinin bağımsızlığını tanıması tabirindeki tanınma değil, bunun yerine (özellikle Avrupadaki) Büyük Güçlerin, bir diğer ülkeyi kendilerine denk görüp görmemeleri şeklinde düşünülebilir. Bir ülkenin güçlenmesi durumunda sistem dahilinde karar verici bir konuma ulaşıp ulaşamayacağını sembolize eder.

Tanınma mekaniğinden çok fazla bahsetmeyeceğiz (gelecekteki bir günlükte daha ayrıntılı bir şekilde işleyeceğiz), ancak özetlemek gerekirse ülkeler oyuna “Tanınmamış” veya “Tanınmış” şeklinde başlıyorlar. Tanınmamış ülkelerin Kademe yükselerek kendilerini kanıtlaması gerekiyor. Bu sistem, Victoria 1 ve 2’deki “Medenileşmiş/Medenileşmemiş” ayrımının yerini alıyor, buradaki en önemli fark Tanınmış/Tanınmamş ayrımının tamamen diplomatik etkileri olan, diplomatik bir statüden ibaret olması. Bir ülke Tanınmamış olduğu için fabrika kurmada dezavantajlı olmuyor, öte yandan Tanınmamış ülkeler teknolojik olarak genellikle geri kalmış ülkeler oluyorlar.

Büyük Qing ülkesi, oyundaki en yüksek Prestij değerlerinden birine sahip olmasına karşın “Tanınmamış” ülke statüsünde, bu da onun diğer ülkelere nazaran Kademesini olumsuz etkiliyor.

Qing.png
Victoria 3’te toplamda 6 kademe bulunuyor, bunun yanı sıra merkezileşmemiş (oynanamayan) ülkeler özel bir 7. kademeye sahip oluyor. Bu kademelerin isimleri gelecekte değişebilir:

  • Büyük Güç: Bunlar dünyanın en güçlü ve en ihtişamlı ülkeleridir, küresel çapta güce sahiplerdir. Oyunun başlangıcında en basit örnek olarak Büyük Britanya gösterilebilir.
  • Orta Güç: Bu ülkeler kendi bölgelerinde söz sahibi olan fakat küresel çapta kısıtlı imkanlara sahip ülkelerdir. Oyunun başlangıcında en basit örnek olarak İki Sicilya Krallığı gösterilebilir.
  • Küçük Güç: Bu ülkeler kendi bölgelerinde etkili olabilen fakat küresel çapta sözü geçmeyen ülkelerdir. Oyunun başlangıcında en basit örnek olarak Meksika gösterilebilir.
  • Önemsiz Güç: Bu ülkeler kendi bölgelerinde dahi söz sahibi olmayan ve diğer ülkeler tarafından görmezden gelinen ülkelerdir. Oyunun başlangıcında örnek olarak Krakow Özgür Şehri gösterilebilir.
  • Tanınmamış Güç: Bunlar, bölgesel ağırlığı olan, güçlü, prestijli ve Tanınmış Güçlerin talepleriyle mücadele eden, Tanınma potansiyeline sahip ülkelerdir. Oyunun başlangıcında en basit örnek olarak Qing İmparatorluğu gösterilebilir.
  • Tanınmamış Küçük Güç: Bunlar en zayıf Tanınmış Güçlere karşı bile şansı olmayan, Tanınmamış Güçlerdir. Oyunun başlangıcında örnek olarak Nepal Krallığı gösterilebilir.

Peki bir ülkenin Kademesi ne zaman devreye giriyor? Bir ülkenin Kademesi ne kadar yüksekse, o kadar yüksek Nüfuz kapasitesine sahip oluyor. Bu da ülkenin daha özgür bir şekilde diplomasi yapabilmesini, antlaşmalar imzalayabilmesini mümkün kılıyor. Aynı şekilde daha fazla İlan Edilmiş Çıkara sahip oluyor (önümüzdeki hafta bundan bahsedeceğiz), Diplomatik Oynanışta daha fazla Manevra sahibi oluyor (önümüzdeki haftalarda bahsedilecek). Kademe, Bağlı Devletler, Kötü Şöhret, Diplomatik Eylemler ve daha birçok unsurda öneme sahip. Bunlardan önümüzdeki haftalarda bahsediyor olacağız (bunu çok sık söylediğimin farkındayım fakat bu diplomasiyi ele aldığımız ilk günlük, dolayısıyla biraz sabretmeniz gerekecek).

Fransa oyuna ikinci Büyük Güç olarak başlıyor, Prestij olarak Büyük Britanya’nın biraz gerisinde.

France%20-%20Great%20Power.png
Prestij biraz önce bahsettiğimiz gibi tüm bu sistemde önemli bir role sahip. Kısaca özetlemek gerekirse, Prestij ülkelerin küresel hiyerarşisini belirliyor. Victoria 1 ve 2’den farklı olarak Prestij sadece ülkenin Kademesini belirleyen 3 faktörden biri konumunda değil. Victoria 3’te Prestij ülkenin ihtişamını belirleyen tüm faktörlerin toplamını yansıtıyor. Belli bir Kademeye çıkabilmek için ilk olarak o Kademenin Prestij şartını karşılamanız gerekiyor. Bu da küresel ortalamalar ve en prestijli ülkeyle yüzde bazında oran ile belirleniyor.

Şu anda Büyük Güç olmak için gereken şartlar şu şekilde:

  • Tanınmış bir ülke olunmalı.
  • Bir başka ülkeye Bağlı Devlet olunmamalı.
  • Ortalama küresel prestijin en az 3 katına VEYA en prestijli ülkenin prestijinin %75’ine sahip olunmalı.

Bu da kabaca 2 anlama geliyor: Büyük Güçlerin veya Orta Güçlerin sayısı kısıtlı değil (Victoria 1 ve 2’de 8’er adet oluyordu) ve oyun içerisinde Kademe yükselmenin ve bir Kademede kalabilmenin şartları sürekli bir şekilde değişiyor. Bir ülke oyuna başlangıç prestiji sebebiyle Büyük Güç olarak başlayıp, ekonomik ve askeri duraklama sebebiyle Prestiji hiç azalmasa bile Orta Güce düşebilir.

İran, sanata olan yatırımları neticesinde ekonomisi ve ordusunun çok daha ilerisinde bir kademeye sahip.
Persia%20-%20Prestige.png

Peki ülkeler nasıl Prestij kazanıyorlar? Bir ülkeye Prestij kazandırabilecek çok şey var ve bunların tümünü listelememiz mümkün değil. Aşağıda belli başlı maddeleri inceleyebilirsiniz:

  • Ülkenin Unvanı (Şehir Devlet, Prenslik, Krallık vs.) temel prestij sağlar. Bu durum ülkeye hastır ve yeni, daha ihtişamlı bir devlet kurarak arttırılabilir.
  • Kalabalık bir orduya sahip olmak, ordunun dosta güven, düşmana korku salması.
  • Geniş bir donanmaya sahip olmak, ordunun sağladığı Prestijten daha fazlasını kazandırır.
  • GSYİH (dolaylı olarak ülkenin sanayileşip sanayileşmediği)
  • Bağlı Devletler, Süzerenlerine askeri ve ekonomik güçleri üzerinden prestij sağlarlar.
  • Bir Malın üretiminde Küresel Lider olmak (birinci, ikinci veya üçüncü), ülkeye Prestij sağlar. Bazı mallar diğerlerinden daha prestijlidir.
  • Sanat Akademileri inşa etmek ve onları desteklemek.
  • Küresel projeleri başarıyla tamamlamak, dünyanın belli bölgelerine büyük çapta keşifler düzenlemek veya kanal inşa etmek kalıcı bir şekilde Prestijinizi arttırır.

Bugünlük bizden bu kadar, önümüzdeki hafta İlişkiler, Kötü Şöhret ve Çıkarlardan bahsedeceğiz.

Yazar: Ali Alper Duman

Yayın Direktörü @ Strategyturk

Henüz yorumlanmamış.

Yorumla

STRATEGYTURK

Strategyturk'te strateji oyunlarından haberleri, yama notlarını, geliştirici günlüklerini ve daha birçok içeriği Türk strateji oyuncularına Türkçe bir biçimde sunuyoruz. Aynı zamanda yeni çıkan strateji oyunlarının ve eklentilerinin incelemelerini yapıyor, bu oyunlara dair sürekli olarak içerik oluşturuyoruz.

Sosyal medya sayfalarımızı takip ederek strateji oyunlarındaki gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.

Son Yorumlar

  • metin: 1.14 ARTIK LÜTFENNNN AMAAAAAAA
  • metin: Abi ne zaman gelecek bu son güncelleme lütfen artıkkkk :(

KATEGORİLER

ARŞİV