Victoria 3’te Diplomatik Eylemler

Victoria 3 geliştirici günlüklerinde bu yazıda oyundaki diplomatik eylemler tanıtılıyor.

Herkese merhabalar, bir başka Victoria 3 geliştirici günlüğüne daha hoş geldiniz. Bu hafta diplomasiden bahsetmeye devam edecek, daha spesifik olmak gerekirse Diplomatik Eylemleri tanıtacağız. Victoria 3’te ülkeler birbirleriyle diplomasiyi bu eylemler vasıtasıyla gerçekleştiriyor, birbirleriyle ilişkiler kuruyor, bu ilişkileri yıkabiliyor ve çeşitli antlaşmalar imzalayabiliyorlar.

Daha önce herhangi bir Paradox Grand Strategy oyununu oynadıysanız, Diplomatik Eylemlerin işleyiş biçimine kabaca aşinasınız demektir. Yine de kısaca bahsetmek gerekirse, Diplomatik Eylemler ülkelerin birbirleriyle olan etkileşimlerini kapsıyor, bazen (ama her zaman değil) bu etkileşimlerin gerçekleşebilmesi için karşı tarafın onayı gerekiyor.

Her Diplomatik Eylem kendine has koşullara ve etkilere sahiptir. Bu geliştirici günlüğünde şu anda oyunda bulunan eylemlerin üzerinden geçeceğiz. Bu eylemler 3 farklı kategoride değerlendirilebilir:

  • Anlık Eylemler: Bu eylemler kullanıldığı veya (gerekiyorsa) kabul edildiği an devreye giren eylemlerdir. Aktif tutmak gibi bir durum olmadığı için, herhangi bir Nüfuz kapasitesine ihtiyaç duymazlar.
  • Devamlı Eylemler: Bu eylemler tek taraflı, bir ülkenin diğer ülke üzerinde gerçekleştirdiği eylemlerdir ve sadece eylemi gerçekleştiren tarafından durdurulabilir. Haftalık Nüfuz kapasitesi maliyetine sahip olmaları durumunda bu maliyeti eylemi gerçekleştiren ülke karşılar.
  • Paktlar: Bu eylemler karşılıklı, iki ülkenin antlaşmasına bağlı eylemlerdir. Haftalık Nüfuz kapasitesi maliyeti bulunması halinde, aksini gerektiren bir durum olmadığı müddetçe (Bağlı Devletler gibi) iki ülke eşit miktarda karşılar. Her iki ülke de bu antlaşmayı sonlandırabilir, belli örneklerde diğer tarafın antlaşmanın sonlandırılmasına onay vermesi gerekebilir.

dd20%201v2.png

Bağımsız iki ülke arasında gerçekleştirilebilecek eylemlerden bazıları.

Bu üç kategori arasındaki farkı tam olarak anlayamadıysanız sorun değil, örnekler verdikçe daha iyi şekilde kavrayacaksınız. Şimdi gelin oyundaki mevcut eylemlerden bahsedelim. Her zaman olduğu gibi, oyunun hala geliştirilme aşamasında olduğunu ve anlattıklarımızın değişebileceğini unutmayın.

Anlık Eylemler (tam liste değildir)

  • Diplomatları Kov: Bu eylem hedef ülkeyle olan İlişkinizi düşürür, onların size yönelik İlişki Geliştirme eylemini durdurur ve onları 5 yıl boyunca sizinle ilişki geliştiremez hale getirir. Bu eylemi kullandığınızda bir miktar Kötü Şöhret edinirsiniz ve 5 yıl boyunca aynı ülkeden diplomat kovamazsınız.
  • Borç Üstlen: Bu eylem, Yükümlülük (daha sonraki günlüklerde bahsedeceğiz) karşılığında bir devletin borçlarını üstlenmenizi sağlar.
  • Yükümlülüğü Unut: Bu eylem, sahip olunan Yükümlülüğün unutulması karşılığında hedef ülkeyle İlişkilerinizin güçlenmesini sağlar.
  • Egemenliği İhlal Et: Bu eylem, bir ülkenin askeri geçişe ihtiyaç duyduğu başka bir ülkenin tarafsızlığını ihlal edebilmesini sağlar. Bu eylemi kullanmak Diplomatik Kriz başlatır ve bu krize diğer ülkeler dahil olabilir. Bu eylemin ne zaman kullanılabileceğinden ve nasıl işlediğinden daha sonra bahsedeceğiz.

dd20%202v2.png

Rusya’nın Osmanlı ile ilişkileri geliştirme çabaları Bab-ı Ali tarafından pek hoş karşılanmadı.

Devamlı Eylemler (tam liste değildir)

  • İlişkileri Geliştir: Bu devamlı eylem, maksimum 50 olmak üzere bir başka ülkeyle olan ilişkinizi kademeli bir şekilde geliştirir. Bu eylemi sürdürmek Nüfuz kapasitesine malolur, hedef ülke yüksek kademeyse bu maliyet daha fazladır.
  • İlişkileri Zedele: Bu devamlı eylem, maksimum -50 olmak üzere bir başka ülkeyle olan ilişkinizi kademeli bir şekilde zedeler. Bu eylemi sürdürmek Nüfuz kapasitesine malolur, hedef ülke yüksek kademeyse bu maliyet daha fazladır.
  • Para Desteği Sağla: Bu devamlı eylem, bir ülkenin sahip olduğu gelirin bir kısmını haftalık olarak bir başka ülkenin devlet hazinesine aktarmasını sağlar.

dd20%203v2.png

Kamboçya’nın hakimiyeti Siam ve Dai Nam devletleri arasında bir husumete sebep oluyor. Bu husumet 19. yüzyılın başlarında birkaç savaşa dahi sebep oldu.

Bağlı Devlet Harici Paktlar (tam liste değildir)

  • İttifak: Bu diplomatik paktta iki ülke Diplomatik Oynanış esnasında, saldırıya uğramaları dahilinde bölgede Çıkara sahip olmasalar dahi birbirlerine yardım edeceklerini taahhüt ederler. Bu paktı sürdürmek Nüfuz kapasitesine malolur, ittifak olunan ülke yüksek kademedense bu maliyet artar.
  • Gümrük Birliği: Bu diplomatik paktta, küçük devlet kendi pazarına sahip olmak yerine ana devletin pazarına dahil olur. Paktı sürdürmek sadece büyük devlet için Nüfuz kapasitesine malolur, bu maliyet ilgili devletin yüksek kademeye sahip olması durumunda artış gösterebilir.
  • Ticaret Antlaşması: Bu diplomatik paktta ülkeler birbirlerinin pazarlarında rekabet edebilmeleri için çeşitli avantajlar edinirler. Bu paktı sürdürmek Nüfuz kapasitesine malolur, antlaşma yapılan ülke yüksek kademedense bu maliyet artar.

dd20%204v2.png

Rusya ve Prusya arasındaki ticaret antlaşması Prusya’nın kereste ithalatına erişebilmesini, Rusya’nın ise Alman yapımı araç gereçlere ulaşabilmesini sağlayacak.

Bağlı Devlet Paktları (tam liste değildir)

  • Himaye: Himaye altına alınan devletler özerkliklerini korurlar, yegane kısıtlamaları tam bağımsız bir dış politika izleyememeleri üzerinedir. Diplomatik Oynanış üzerinden Kuklaya dönüştürülebilirler.
  • Kukla: Kukla devletler diplomatik özerkliğe sahip değildir, gelirlerinin bir kısmını süzerenlerine aktarırlar ve süzerenlerinin pazarında yer alırlar. Diplomatik Oynanış üzerinden ilhak edilebilirler.
  • Dominyon: Kolonilerin sahip olabildiği bu bağlı devlet türünde, bağlı devlet diplomatik özerkliğe sahip olmanın yanı sıra kendine has bağlı devletlere dahi sahip olabilir, buna karşın süzerenlerinin pazarında yer alırlar. Diplomatik Oynanış üzerinden Bölgeye dönüştürülebilirler.
  • Bölge: Kolonilerin sahip olabildiği bu bağlı devlet türünde, bağlı devlet sınırlı bir diplomatik özerkliğe sahiptir. Gelirlerinin bir kısmını süzerenlerine aktarırlar ve süzerenlerinin pazarına dahildirler. Diplomatik Oynanış üzerinden ilhak edilebilirler.
  • Haraçgüzar: Sadece Tanınmamış Güçler tarafından edinilebilen bu bağlı devlet türünde, bağlı devlet yüksek diplomatik özerkliğe sahiptir ve kendisine bağlı devletlere sahip olabilir, buna karşın süzerenlerinin pazarında yer alırlar.
  • Vasal: Sadece Tanınmamış Güçler tarafından edinilebilen bu bağlı devlet türünde, bağlı devlet sınırlı bir diplomatik özerkliğe sahiptir. Gelirlerinin bir kısmını süzerenlerine aktarırlar ve süzerenlerinin pazarına dahildirler. Diplomatik Oynanış üzerinden ilhak edilebilirler.

dd20%205v2.png

Afganistan barışçıl yollarla İran’ın haraçgüzarı olmaya yanaşmıyor, İran’ın ısrarcı olması durumunda daha tehditkar davranması gerekecek.

Birçok sistemimiz gibi, Diplomatik Eylemler de tamamen modlanabilir bir şekilde oluşturuluyor. Dilerseniz yeni bağlı devlet türü, dilerseniz tamamen özel etkilere sahip yeni Paktlar oluşturabilirsiniz. Oyun çıktığında bu modlanabilirlikten nasıl faydalanacağınızı ve ortaya nasıl çalışmalar çıkacağını görmek için sabırsızlanıyoruz.

Bugünlük bizden bu kadar, önümüzdeki hafta Diplomatik Oynanıştan bahsedeceğiz.

Yazar: Ali Alper Duman

Yayın Direktörü @ Strategyturk

Yorumla

STRATEGYTURK

Strategyturk'te strateji oyunlarından haberleri, yama notlarını, geliştirici günlüklerini ve daha birçok içeriği Türk strateji oyuncularına Türkçe bir biçimde sunuyoruz. Aynı zamanda yeni çıkan strateji oyunlarının ve eklentilerinin incelemelerini yapıyor, bu oyunlara dair sürekli olarak içerik oluşturuyoruz.

Sosyal medya sayfalarımızı takip ederek strateji oyunlarındaki gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.

Son Yorumlar

  • Ali: 1.13 çevirisi ne zaman gelecek acaba
  • Ali: 1.13 çevirisi ne zaman gelecek tarih belli mi

KATEGORİLER

ARŞİV