Victoria 3 günlüklerinde bu hafta çıkar gruplarından bahsediliyor.
Tekrar merhaba, bir başka Victoria 3 geliştirici günlüğüne daha hoş geldiniz. Daha önceki günlükler ekonomiye odaklanmıştı ve bu hafta Victoria serisinin başka bir yapı taşına geçeceğiz, iç işlerine. Bu haftaki konumuz Victoria 3’ün siyasi oynanışının çekirdeğini oluşturan çıkar grupları olacak.
Peki çıkar grupları nedir? Çıkar grupları temelde belli bir siyasi görüşe sahip olan ve ülkeyi bu görüşe uyacak şekilde değiştirmek isteyen nüfus topluluklarıdır. Çıkar grupları çeşitli şablonlara uygun olarak yaratılır ama din, ülkedeki toplumsal hareketler, liderlerinin kişisel düşünceleri gibi etkenlere göre görüşleri ülkeden ülkeye değişir.
Toprak Sahipleri, aristokratların egemenliğindeki bir çıkar grubudur ve oldukça muhafazakar görüşlere sahiptir.
Bahsedildiği gibi çıkar grupları nüfuslardan oluşur. Bir nüfusu oluşturan herkes ya bir çıkar grubunun parçasıdır ya da apolitiktir. Bunun oranı meslek, zenginlik, okuryazarlık gibi çeşitli değerlere göre değişir. Nüfusların içinde yer alan bireyler de bağlı oldukları çıkar grubuna siyasi güç sağlar. Sağladıkları siyasi güç miktarı yine birçok etkene göre değişir. Bu etkenler genel olarak zenginlik ve ülkenin güç yapısında bulundukları konumlardır. Oy verme de buna dahil olabilir.
Örneğin oligarşi sisteminde tek bir zengin aristokrat, fakir bir işçiden yüzlerce ve hatta binlerce kat daha fazla siyasi güç sağlayacaktır. Çıkar grubunda olan tüm nüfusların sağladığı toplam siyasi güç miktarı da o çıkar grubunun nüfuz seviyesini belirler. Nüfuz seviyesi de ülke ve hükûmet üzerinde ne kadar baskı kurabileceklerini gösterir. Burada hatırlatmam gereken bir şey de nüfusların hangi çıkar grubunu destekledikleri konusunda bir araya gelmedikleridir. Nüfusların içinde yer alan bireyler hangi çıkar grubunu desteklediklerine karar verirler ve tek bir nüfusta oyundaki her çıkar grubunu destekleyen bireyler olabilir.
Bazı nüfuslar hiçbir siyasi güce sahip olmayabilir. Bunun sebebi genellikle ülkede yasalar önünde ayrımcılığa uğramalarıdır. Ayrımcılık din, kültür, cinsiyet gibi sınıflandırmalar üzerinden olabilir. Bu nüfuslar bir bakıma sistemin dışındadır, normal çıkar grubu siyasi sistemi üzerinden reform talep edemezler. Bunun yerine hükûmete baskı uygulamak için başka yollara başvurmaları gerekir. Bu yollara ise bugün değinmeyeceğiz.
Nüfusun bireyleri farklı çıkar gruplarını destekleyebilir veya siyasetten tamamen uzak durabilir.
Çıkar grupları, ülkede ne tür yasalar olması gerektiği üzerine görüşlerini belirleyen ideolojilere sahiptir demiştik. Farklı çıkar grupları farklı ideolojilere sahiptir, örneğin çok şaşırtıcı bir şekilde Toprak Sahipleri çıkar grubu Sendikalar çıkar grubundan daha muhafazakardır. Fakat bunlar hiç değişmeyen şeyler değildir. Oyun süresince değişebilir ve bu değişiklikler çıkar grubunun liderinin kişisel düşüncelerine göre şekillenebilir. Buna ek olarak bazı ülkelerdeki belirli çıkar grupları kendilerine özel ideolojilere sahiptir. Örneğin Çing kontrolündeki Çin’de Konfüçyüsçü ideolojiye sahip Konfüçyüs Bilginleri çıkar grubu vardır.
Çıkar grupları genel olarak kendileri için çıkarlı olan yasaları destekler.
Çıkar gruplarının nüfuz seviyesi var demiştir. Nüfuz seviyesi, çıkar grubunun siyasi gücünün ülkedeki diğer gruplarla karşılaştırılmasıyla hesaplanır. Belçika’daki tüm çıkar gruplarının toplam siyasi gücü 100 bin ise ve Toprak Sahiplerinin siyasi gücü 30 bin ise Toprak Sahiplerinin nüfuz seviyesi %30 olur. Çıkar grubunun nüfus seviyesi de hangi sınıflandırmaya girdiğini belirler, Güçlü mü İtibarlı mı yoksa Önemsiz mi.
Çıkar gruplarının ayrıca onay seviyesi vardır. Ülkenin yasalarını ne kadar desteklediklerine, hükûmette olup olmadıklarına, gruptaki bireylerin kaçının Sadık veya Radikal (daha sonraki bir günlükte bahsedeceğiz) olduğuna göre değişir. Nasıl kararlar aldığınız ve olaylarda nasıl davrandığınız gibi etkenler de dahil olmak üzere onay seviyesi birçok şeye bağlıdır.
Tüm bunlar, sınıflandırması ve onay seviyesi, çıkar grubunun hangi özelliklerinin aktif olduğunu ve ayrıca özelliklerin ne kadar etkili olduğunu belirler. Hem olumlu hem olumsuz olan birçok özellik vardır. Grup mutluyken olumlu özellikler devreye girer, mutsuzken olumsuz. Çıkar grubu güçlü ise iyi veya kötü özelliklerinin etkisi daha fazladır. Önemsiz grupların ise aktif özellikleri yoktur çünkü önemsiz olmaları, ülkeyi etkileyemeyecek kadar zayıf oldukları anlamına gelir.
Çıkar grupları ülkeyi tabii ki sadece özellikleri ile etkilemez. Örneğin bir veya birkaç sinirli çıkar grubu iç savaş başlatıp yabancı ülkelerin desteğini çekebilir.
Mutlu aristokratlar “binbir zorlukla” kazandıkları paralarını tekrar ülkeye yatırım yapmada kullanmakta daha isteklidir.
Son olarak üzerinde uzun uzun tartışılan bir konuya gelelim. Siyasi partiler ve Victoria 3’te olup olmayacakları. Şu an için ortak platforma sahip çıkar gruplarının birleşip siyasi parti kurabilme özelliğini değerlendiriyoruz. Hiçbir şey tam olarak belli değil, bu yüzden oyuna kesin olarak böyle eklenecekler diye bir düşünceniz olmasın. Diyebileceğim tek şey bu konuyu başka bir günlükte konuşacağız.
Günlüğümüz bu haftalık bu kadardı ama çıkar grupları hakkında diyeceklerimiz bu kadar değil. Daha sonraki günlüklerde çeşitli çıkar gruplarından bahsetmeye devam edeceğiz. Temmuz’un ve yaz tatillerinin de gelmesiyle günlüklere kısa bir ara vereceğiz. Bundan sonraki günlüğümüz üç hafta sonra, yani 22 Temmuz’da çıkacak ve yasalardan bahsedeceğiz.