Herkese merhabalar, Strategyturk olarak Total War: Arena’yı deneme fırsatı bulduk ve oyunu değerli Strategyturk takipçilerine tanıtmak amacıyla inceleme yapmaya karar verdik.
Total War: Arena, 2013 yılında duyuruldu ve Creative Assembly tarafından uzun zamandır geliştiriliyor. Creative Assembly, günümüz bilgisayar oyunculuğunda MMO oyunların yerini görüp, talep doğrultusunda bu oyunu yapma kararı almış. Aslında bu kadar uzun geliştirilme sürecini ana oyunlara bağlayabiliriz çünkü yapımcımız bu oyuna öncelik vermemiş. Oyunumuz şuan kapalı betada yer alıyor ve çıkış yaptığında oynaması ücretsiz bir oyun olacak. (Katılmak isteyenler incelemenin en altında oyuna nasıl erişebileceklerini öğrenebilirler.)
Oyun hakkında temel bilgi vermek gerekirse Creative Assembly, gerçek zamanlı strateji ile birlikte yaygın oyun türü olan MMO’yu birleştirmiş ve biz oyunculara Total War: Arena’yı sunmuş. Total War: Arena, her oyuncunun en fazla 100 askerden oluşan 3 birim yönettiği, 10’a 10 savaşları temel almış. Amacımız rakibin üssünü işgal etmek veya rakip birliklerini tamamen yok etmek.
Total War: Arena, grafik anlamında çok üstün bir oyun değil. Oynaması ücretsiz bir oyuna göre vasat grafiklere sahip. Resmi sistem gereksinimleri henüz paylaşılmamış olsa da oynaması ücretsiz bir oyun olduğundan, büyük bir kitleye hitap etmesi için düşük bütçeli bilgisayarlarda bile akıcı biçimde oynanabilmekte. Dilerseniz oyunu yakından irdelemeye başlayalım.
Total War: Arena’yı açtığımızda dinamik ve hoş bir menüyle karşılaşıyoruz. Ortada generalimiz ve arkasında cesur birliklerimiz…
Oyunda general seçimi önemli bir yer tutuyor. Kapalı Beta’da şuan üç ırk türümüz var: Yunan, Roma ve Barbar. Seçtiğimiz general ırkına göre farklı bir asker gelişim ağacımız, farklı birimlerimiz oluyor. Seçtiğimiz general ise savaş tarzı ve özel yetenekleri ile oyundaki stratejik ögeleri arttırıyor.
Oyundaki general detayları yeterli seviyede. Sekmelerden birinde general geçmişleri bulunduğu gibi, komutan seçiminde ince ve hoş detaylar bizleri bekliyor. Örneğin Sezar’ı seçersek Veni, Vidi, Vici demesi gibi…
Oyun içerisinde general ve asker olmak üzere iki çeşit deneyim, gümüş ve altın olmak üzere iki çeşit para türü var. Gerek deneyim gerekse para türleri olsun kendi aralarında dönüştürülebiliyorlar. Fakat dönüşüm esnasında altın harcanıyor.
General deneyim puanlarını, generaller üzerinde özel yetenekler açarak veya geliştirerek kullanabiliyoruz.
Asker deneyim puanlarını ise mevcut asker türünü geliştirmek için yeni kalkan, zırh veya silah almak için kullanabiliyoruz. Yeni asker türü açmak içinse öncelikle mevcut askerinizi geliştirmeniz gerekli. Bu sistemi World of Tanks’daki tank ağacına benzetebiliriz.
Gelelim oyunun aksiyon tarafı olan savaşlara. Oyunumuz başlangıçta da dediğim gibi 10’a 10 yani toplamda 20 oyuncu ile oynandığı için, bir oyuna girmek için uzun bir süre bekliyorsunuz. Tabi bunu oyunun kapalı beta olması ve fazla tanınmamasına bağlayabiliriz.
Oyunumuzda birçok harita var ve bu haritalar güzel dengelenmiş. Oynanış hızı ise diğer Total War oyunlarına göre çok daha hızlı. Oynanışın hızlı olması oyuncuları hızlı karar ve tepki vermeye zorlamış.
Savaş arayüzü oldukça pratik. Üst kısımda; takımların kalan asker sayısını, oyunun bitimine kalan süreyi ve takımların yapmış oldukları skoru görebiliyorken, alt kısımda ise birliklerimiz ve generalimize ait durumlara, özelliklere erişebiliyoruz.
Oyunun bitmesi için rakip üssünü işgal etmek veya tüm rakip birliklerini yok etmek gerekiyor. Eğer süre bitiminde bu koşullar sağlanmamışsa takımların yaptıkları skorlara bakılıyor. Savaş bitiminde oyundaki etkinize veya savaş sonucuna göre kullandığınız general ve birliklere deneyim puanı gelirken bir miktar da gümüş kazanıyorsunuz.
Oyun hakkında kişisel görüşlerimi söyleyecek olursam, ‘’Total War: Arena kısa vadede eğlence sunarken, bir süre sonra anlamsız gelmeye başlıyor. Belki oyunun tam sürüm çıkışında rekabetçi veya çeşitli oyun modları ile oynanış süresini arttırabilir. Bir strateji oyuncusunun istediği ögelerden çoğuna sahip olsa da derin bir oynanışı yok. Eskisi kadar değer görmeyen RTS türüne yeni bir bakış açısı getirmesi oyunun genel oyuncu kitlesine hitap ettiğini bizlere gösterdiği için oyunu bu duruma göre incelersek strateji ögelerini yeterli bulabiliriz.’’
Alışılagelmişin dışında strateji ile MMO’yu harmanlayarak oyuncuların çekmek isteyen oynaması ücretsiz Total War: Arena, kapalı beta süreciyle görücüye çıktı. Belki strateji ögeleri oynanış süresini uzatacak yeterlilikte olmasa da genel olarak eğlenceli vakit sunabilir.
Son olarak şuradaki bağlantıya tıklayarak kayıt olabilirsiniz. Çok kısa bir sürede epostanıza kodu göndereceklerdir. Gönderdikleri kodu Steam’e ekleyerek oyunun kapalı betasına katılabilirsiniz. Herkese iyi oyunlar!
The Good
- Gerçek zamanlı strateji türüne yeni bir soluk getirmesi
- Oynaması ücretsiz oyun olması
- Parayla satın alınabilen içeriklerin oynanışı çok fazla etkilememesi
The Bad
- Vaadettiği oynanış süresinin mevcut durumda yetersiz olması
- Strateji oyuncuları için yetersiz içerik
- Oynaması ücretsiz olsa da grafiklerin vasat olması