Stellaris’te Yapayzeka

Merhabalar ve Stellaris için bir başka geliştirici günlüğüne daha hoşgeldiniz. Bu hafta sizlere oyun içerisindeki yapayzekanın davranış biçimlerinden bahsedeceğiz.

Yapayzeka Kişilikleri
Stellariste yapayzeka oluştururken en çok zorlayan kısım oyunun tamamen random bir şekilde olması. Oyun içerisindeki ethosların ve özelliklerin oluşturabileceği binlerce kombinasyona rağmen her yapayzeka ülkesinin oyuncuya aynı şekilde yaklaşma riski mevcut. Bu ülkeler basit bir şekilde saldırgan uzaylılar / barışçıl uzaylılar diye de değerlendirilebiliyor, yapayzekayı kodlayan kişiler tabi ki Fanatik Kolektivizmin normal Kolektivizmden farkını biliyor ancak çoğu zaman bu 2 farklı yapıda uzaylılar bir oyuncuya tamamen aynı gibi görünebiliyor.

Bu sorunu çözmek adına oyuna yapayzeka kişilikleri adını verdiğimiz bir sistem ekledik. Yapayzeka kişilikleri oyunun neredeyse her kısmına etki ediyor, nasıl davranacaklarını, kimle savaşı göze alıp kimle almayacaklarını, hangi ülkelerle ticareti kabul edebileceklerine ve bütçelerini neye ayıracaklarına kadar her şeyi etkiliyor. Bu kişilikler bu ülkelerin ethoslarına, ülke yönetim biçimlerine ve özelliklerine göre değişiklik gösteriyor. Bulunan bu kişilikler bilim kurgu eserlerinden esinlenilmiş bir biçimde, dolayısıyla oyun içerisinde kimin Klingon olduğunu net bir şekilde anlayabileceksiniz.

Bu kişilikler sizin de tahmin edebileceğiniz gibi her şeyden çok diplomasiyi etkiliyor. Eğer amacınız bir federasyon kurmaksa bunu Federasyon Kurucu kişiliğine sahip kişilerle yapmanız, Acımasız Kapitalistler kişiliğindeki ülkelerle yapmanızdan çok daha kolay. Eğer ciddi bir şekilde baskı altında değillerse Yabancı düşmanı izolasyoncu ülkelerle herhangi bir antlaşma yapmayı denemeyin bile. Bir diğer ülkenin size bakış açısını size karşı olan tavırından anlayabilirsiniz. Bu tavır genel olarak ülkeler arası ilişki seviyesiyle belirleniyor ve diplomatik teklifleri, ticaret tekliflerini değerlendirmelerinde büyük önem taşıyor.

Basit kişilikler dışında aynı zamanda yıkılmış imparatorluklar için özel kişiliklere sahibiz. Bu imparatorluklarda ethoslarının karışımı olmuyor, her yıkılmış imparatorluk bir ethosta fanatik olabiliyor. Bu ethos bu devletin galaksideki geçmişi sonrası tutunduğu son bir fikir gibi değerlendirilebilir. Bu ethos onların kişiliğini belirliyor ve bu kişilik de size yaklaşımını oluşturuyor. Örneğin Yabancı düşmanı yıkılmış bir imparatorluk sizle hiçbir iletişim kurmak istemeyecek ve sınırlarına yaklaşmanızdan ciddi bir şekilde rahatsız olacak. Öte yandan maneviyatçı yıkılmış imparatorluklar kendilerini galaksinin kutsal bölgelerinin koruyucusu olarak görecekler ve kendileri için kutsal olan bir gezegene kolonist gönderdiğinizi duymaktan hiç mutlu olmayacaklar. Eğer yıkılmış bir imparatorluğu kızdırmanın sorun olmadığını ve sizi işgal edemeyeceğini düşünüyorsanız – tekrar düşünmelisiniz. Yıkılmış imparatorluklar diğer ülkelere karşı özel savaş sebeplerine sahip ve bu savaş sebepleriyle birlikte sizi gezegenlerden tamamen çıkartabiliyor, eğer kadim türlere saygı göstermesini bilmiyorlarsa bu yeni türleri yoketmekten gayet mutluluk duyacaklardır.

Tehditler ve Rakipler
Bir yapayzekanın kendi kişiliğinin dışında hareket etmesi nasıl mı sağlanıyor? Etrafındaki tehditlerle. Tehdit adını verdiğimiz sistem Europa Universalis IV’teki agressive expansion mekaniğine benzer bir şekilde işliyor. Gezegenler fethetmeniz, diğer imparatorlukları kendi imparatorluğunuza katmanız ve uzayda kurulmuş öğeleri yıkmanız diğer imparatorluklara karşı tehditkar olmanıza sebep olacak. Bir imparatorluğun sizi tehditkar olarak algılaması o imparatorluğun sizden ne kadar uzak olduğuna ve o ülkenin kişiliğine bağlı olacak. Yabancı düşmanı izolasyoncu ülkeler isterseniz bir diğer imparatorluğu köleniz haline getirin umursamayacaklar ancak etraflarındaki tüm gezegenler tek bir imparatorluk tarafından birer birer işgale uğruyorsa bu durumu not edecekler. Aynı imparatorluk tarafından tehdit altında olan diğer imparatorluklar birbirlerine karşı ilişki bonusu elde edecekler ve müttefiklikler kurma, federasyon oluşturma şansları yükselecek. Eğer çılgın gibi galakside bir oraya bir buraya saldırıp gezegenleri teker teker kendi hakimiyetiniz altına alıyorsanız haritayı uzaklaştırdığınızda galaksinin geri kalanının size karşı birleştiğini görebileceksiniz. Tehdit seviyesi zaman içerisinde azalan bir faktör olsa da sizin tehditkarlığınız sonucu kurulmuş olan müttefikliklerin biteceğinin garantisi yok.

EU4’ten alınmış bir diğer mekanik ise rival mekaniği. Müttefik olmadığınız herhangi bir imparatorluk rakip olarak seçilebiliyor. Aynı anda maksimum 3 rakibiniz bulunabiliyor. Bir imparatorluğu rakip seçmeniz size aylık influence sağlıyor ve bu değer rakip seçtiğiniz ülke ile aranızdaki güç farkına göre belirleniyor. Eğer çok daha zayıf bir imparatorluğu kendinize rakip seçtiyseniz halkınız bu durumdan pek de etkilenmeyecektir. Aynı zamanda ethoslar da etkili oluyor, örneğin askeri devletler rakiplerden çok daha fazla bonus elde ederken barışçıl ülkeler pek bir şey elde edemiyor. Ancak tabi ki askeri ülkeler bir müttefikliğe girerken barışçıl ülkelerden daha fazla influence ödemek zorunda kalıyorlar. Doğal olarak diğer devletler rakip ilan edilmeyi pek hoşgörüyle karşılamayacaklar ve büyük ihtimalle cevap olarak sizi rakip ilan edecekler. Bir ülkeyi rakip ilan ettiğinizde o ülkenin düşmanlarıyla ilişki bonusuna sahip olacaksınız.

Yapayzeka Ekonomisi
Son olarak yapayzekanın ekonomik tercihlerinden bahsedeceğiz. Diplomasiye nazaran oyuncular için daha az heyecanlı olduğunu biliyoruz. Stellaris’te güçlü bir ekonomi sistemi oluşturmak istedik. Bu bizim için öncelikli hususlardan biriydi, neden mi? İlk olarak Yapayzekanın hilelere gerek kalmadan oyuncu ile rekabet edebilmesi iyi bir ekonomiye bağlı. Evet, yapayzeka hiçbir zaman deneyimli bir oyuncu gibi hareket edemeyecek, ancak oyuncunun bir yapayzeka ülkesini yenmesiyle 5 yapayzeka ülkesini yenmesi arasında fark var. İkinci sebebimiz 21. geliştirici günlüğüne bahsedilen sektör mekanikleriyle birlikte yapayzeka aktif olarak inşaatlar yapacak ve çeşitli kararlar vermesi gerekecek. Yine belirtmek gerek, hiçbir zaman oyuncu kadar iyi olmasa da oyuncunun yapayzekanın ülkesini sabote ettiği fikrine kapılmaması gerek.

Tüm bunları yapabilmek için yapayzekanın bütçe sistemine önemli bir zaman ayırdık, yapayzekanın elde ettiği her mineral ve her enerji kredisi yapayzekanın harcamalarına, donanmaya veya yeni kolonilere aktarılıyor. Yapayzekanın neye öncelik vereceği yapayzeka kişiliğinden etkileniyor, yapayzeka her zaman ne kadar parası olduğunu ve ne kadarını harcayabileceğini biliyor dolayısıyla hiçbir zaman yapayzekanın mevcut gezegenlerinde çok bina yaptığı için kolonileşemediğini göremeyeceksiniz. Yapayzeka kendisini tehdit altında hisettiğinde başka bir alana ayırdığı bütçeyi başka bir alana aktarabilecek, örneğin savaşta donanması yokedilirse tüm inşaat vs. faaliyetlere son verip yeni bir donanma kuracak.

Nelerin inşaa edileceğine karar verirken yapayzeka neye ihtiyacı olduğuna bakıyor, eğer enerji kredisinde sıkıntı yaşıyorsa enerji kredisi sağlayan binalara öncelik veriyor. İkincil olarak üretimde ne gibi eksiklikler olduğunu inceliyor, son olarak da mineral yatırımı yapmak için gereken geliri sağlayacak binalara önem veriyor. Sektörler aynı zamanda onlara atadığınız focusa göre üretimine öncelik veriyor, örneğin enerji sektörü diğer her şeyi ikinci planda bırakıp enerji üretimine ağırlık veriyor.


Forumda tartışın.

Yazar: Ali Alper Duman

Yayın Direktörü @ Strategyturk

Yorumla

STRATEGYTURK

Strategyturk'te strateji oyunlarından haberleri, yama notlarını, geliştirici günlüklerini ve daha birçok içeriği Türk strateji oyuncularına Türkçe bir biçimde sunuyoruz. Aynı zamanda yeni çıkan strateji oyunlarının ve eklentilerinin incelemelerini yapıyor, bu oyunlara dair sürekli olarak içerik oluşturuyoruz.

Sosyal medya sayfalarımızı takip ederek strateji oyunlarındaki gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.

Son Yorumlar

  • Ali: 1.13 çevirisi ne zaman gelecek acaba
  • Ali: 1.13 çevirisi ne zaman gelecek tarih belli mi

KATEGORİLER

ARŞİV