Stellaris’te Yapay Zekâ Değişiklikleri ve Otomatizasyon

Stellaris geliştirici günlüklerinde bu hafta 3.4 ile gelecek yapay zekâ değişiklikleriyle gezegen ve sektör otomatizasyonundan bahsediliyor.

Herkese merhaba, ben Offe. Stellaris üzerinde çalışan insanlardan biriyim. Bugün sizinle yapay zekâ Vasi Ekibiyle ilgili gelişmeleri paylaşacağım. Bugünkü geliştirici günlüğüne başlamadan önce 3.3 yamasında yapılan yapay zekâ çalışmalarından kısaca bahsedelim.

Yapay zekâ geliştirici günlüklerini takip ediyorsanız 3.3 Libra yamasında ana hedefimizin yapay zekânın ekonomi yönetimini özellikle de oyunun orta ve geç safhalarını göz önünde bulundurarak geliştirmek olduğunu biliyorsunuzdur. Bunun sebebi yapay zekâları oyunun erken safhasından sonra etkin taraflar hâline getirmek ve oyuncuyla etkileşimlerini daha etkili kılmaktı.

Kendi forumlarımız ve Reddit üzerinde yapılan takip ederken favori konum, oyuncuların yapay zekâ imparatorlukların Galaktik Toplulukta birden daha güçlü hâle gelerek oyuncunun isteğinin dışında kararlar geçirmelerine verdiği tepkiydi.

Yapay zekâ ekonomisinde hâlen geliştirilebilecek alanlar olsa da 3.3’te yapılan değişikliklerden odağımızı yapay zekânın diğer taraflarına çevirecek ölçüde memnun kaldık.

3.4 için Hedeflerimiz

Yapay zekâ ekonomisi geliştirildiğinden yapay zekânın başka yönlerini geliştirme ihtiyacı daha da belirginleşti, özellikle de yapay zekâ askerî filo yönetimi ve oyuncuyla olan diplomatik etkileşimleri.

Askerî Yapay Zekâ Davranış Değişiklikleri

Öncelikle 3.4 ile askerî filo davranışına yapılacak olan değişikliklerin, karar verme mekanizmasında yapılan geliştirmelerden ziyade çoğunlukla hata giderimleri olduğunu söylemek istiyorum. Yani aradaki fark fazlasıyla belirgin olsa da şu ana kadar filo davranışı üzerinde yapılan değişiklikler, ekonomi üzerinde yapılan çalışmalar kadar kapsayıcı olmayacak.

Kimsenin konuşmak istemediği bir sorunla başlayalım: Yapay zekânın filolarını ufacık parçalara bölmesi.

Yapay zekânın filolarını fazla böldüğü sorunlar olsa da yapay zekânın bu davranışı esasen tasarımda yatıyordu. Yapay zekâ mümkün oldukça fazla hedefi tamamlamak için ne az ne de fazla miktarda filo gücünü (+%25 fazlalıkla) hedefine aktarıyordu. Asıl sorun yükseltilmemiş yıldız üssü gibi düşük filo gücüne sahip hedeflerin yapay zekânın filolarını sıklıkla 1000~ filo gücünde parçalara bölmesine sebep olmasından kaynaklanıyordu.

Bu yaklaşım teoride gayet iyiydi fakat bu yaklaşımın başlıca iki sorunu şunlar: Oyuncunun yeterli büyüklükte bir filosunu alıp yapay zekânın ufak filolarını birer birer yapay zekâyı bir nevi etkisiz bırakıyor ve yapay zekânın bu oynanış şekline karşı oynamak epey sinir bozucu olabiliyor.

Filo Emirlerinin Döngüye Girmesi

Yapay zekânın filolarını doldurmasını sağladıktan sonra kurcalamamız gereken başka bir sorun yapay zekâ filolarının sonsuza dek iki emir arasında sıkışıp kalmasıydı. Bunun yaygın sebeplerinden biri, yapay zekâ bir hedefi gerçekleştirmesi için birden fazla filo seçtiğinde filoların diğer filoların olduğu sistemlere hareket ederek toparlanmaya çalışmasıydı.

Take Point

3.3 yapay zekânın Take Point davranışına tekrardan itaat etmesini sağladık ancak pek istediğimiz gibi çalışmadı. Örneğin müttefik yapay zekâ filoları bazen yapmamaları gerekirken oyuncunun filolarını takip ediyordu. Yapay zekânın birden fikrini değiştirip oyuncuyu takip etmeyi bıraktığı ve oyuncuyu tüm filolarıyla takip etmediği sorunlar da mevcuttu.

Müttefik Yapay Zekâ Savaşları

Birkaç yapay zekâ imparatorluğunun aynı tarafta bulunduğu savaşlarda yapay zekâlardan biri savaşı yönetiyor (diplomatik savaş liderinden farklı olabilir) olarak kabul edilirken diğer yapay zekâlar filolarına “yapay zekâ savaş lideri”ni takip ettiriyor. Bu durum daha önce bahsettiğimiz gibi yapay zekânın fikrini haddinden fazla değiştirdiği ve hedefine asla ulaşamadığı bir soruna yol açıyordu.

Diplomatik Savaş Harici Yapay Zekâ

3.4’te yapay zekâ oyunun orta ya da geç safhasındaki bir krizle savaştığında aktifleşen bir yapay zekâ savaş durumu ekliyoruz, bu savaş durumu kriz mağlup edilene kadar sürüyor. Yani yapay zekâ, eğer kendisi ya da müttefikleri saldırıya uğrarsa artık diplomatik savaşa sahip olmasa dahi Great Khan gibi hedeflere karşı normal savaş davranışlarını etkinleştiriyor.

Bunun birçok yan etkisi var, örneğin:

  • Yapay zekâ artık oyuncu krizle savaşıyorsa oyuncunun Take Point yapmasına izin veriyor.
  • Müttefik yapay zekâ imparatorlukları artık içlerinden biri saldırıya uğradığında birbirlerine diğer krizlerle savaşmakta yardım ediyor.
  • Yapay zekâ imparatorluklar kriz imparatorlukları vb.nin kontrol ettiği sistemleri arayıp yok ediyor.

Bir yapay zekâ imparatorluğun devam eden bir savaş esnasında Leviathan gibi tarafsız hedeflerle savaştığı bir sorun da giderildi.

Yapay Zekâ Savaş Hazırlığı

3.4 ile oyuna yapay zekâ için savaşa hazırlanma durumu ekliyoruz, 3.3’te bu durumda direkt savaş açıyorlardı. Bu aşamada yapay zekâ mevcut filolarını toplayıp hedeflerinin sınırına doğru hareket ettiriyor.

Eğer yeterince askerî istihbarata sahipseniz kıyametin kopmak üzere olduğundan haberdar ediliyorsunuz ve istihbarat seviyesine bağlı olarak yapay zekânın ne zaman saldıracağına dair daha isabetli bir tahmine sahip oluyorsunuz.

Yapay Zekâ Diplomasisi

3.4’le gelecek askerî değişikliklerden bahsettiğimize göre diplomasi değişikliklerine göz atalım.

Federasyon Yapay Zekâsı Değişiklikleri

Yapay zekâyla Federasyonda olmaya ilişkin en büyük şikâyetlerden biri aynı federasyon yasasını devamlı değiştirmek için yapılan durmak bilmeyen tekliflerdi. Bu durum genelde yapay zekâ imparatorlukların negatif görüş değişkenini alıp durması ve nihayetinde federasyonu terk etmesiyle sonuçlanıyordu.

3.4’te her yasa kategorisinde yapay zekânın oy kullanabilmesi için 10 yıllık bir bekleme süresi ekliyoruz. Örnek vermek için rastgele bir federasyon yasası seçelim: Free Migration. Yapay zekâ Free Migration yasasını değiştirmeyi teklif ettiğinde tüm yapay zekâ federasyon üyelerinin paylaştığı yapay zekâya özel 10 yıllık bir bekleme süresi ekleniyor. Yani Free Migration her reddedildiğinde yeniden teklif edilebilmesi için 10 yıl geçmesi gerekiyor.

Bu değişiklik, oyuncunun kendini bir yapay zekâ federasyonuna kabul ettirmek için art arda bir oylama başlatılmasını isteyerek yapay zekâ federasyonlarına karşı kullanabileceği bir açığı da tesadüfen düzeltiyor. Oyuncu böylelikle yapay zekâ federasyon üyeleri arasında devamlı negatif görüş değişkenini biriktirerek federasyonlarını dağıtabiliyordu.

Elçiler

Yapay zekâ federasyonlarına ilişkin yaygın şikâyetlerden biri de yapay zekânın genelde federasyonda hiçbir elçi görevlendirmemesiydi. Bu durum yapay zekânın elçi kullanımındaki sorunu işaret eden bir belirtiydi.

Yapay zekâ imparatorluklar elçilerini devamlı aynı göreve atayarak zaten atanmış olan elçiyi etkisiz bırakıp atanma bekleme süresini tetikliyordu. Sonuç olarak yapay zekânın genellikle biri hariç tüm elçileri bekleme süresini bekliyordu ve hiçbir göreve atanmıyordu.

3.4’te yapay zekâ elçilerini hem Federasyon ile Galaktik Topluluk atamasında hem de diplomatik eylemler ve casusluk operasyonlarında daha uygun bir şekilde kullanabiliyor.

Galaktik Topluluk Değişiklikleri

Yapay zekânın Galaktik Toplulukta alakasız kararlara oy vermesi rahatsız edici derecede gerçekçi olsa da birkaç sorunu vardı:

Yapay zekâ bazen ana inançlarına tamamen zıt olan kararlar teklif ediyordu, örneğin köleci bir imparatorluk bazen organik köle ticaretini yasaklayan bir karar teklif ediyordu. Bunun sebebi yapay zekâ karar teklifinde bulunurken eksik olan bir isteklilik kontrolüydü, bu yüzden yapay zekâ en çok sevdiği kararı teklif ediyordu ancak teklif etmeye değip değmeyeceğini kontrol etmiyordu.

Yapay zekânın teklif ettiği kararı geri çekmesi açıkça yasaktı, bu çoğu zaman anlamsız olsa da bunun en iyi hareket olduğu zamanlar da vardı. Örneğin yapay zekâ konsey boyutunu düşürmeyi teklif edebilir fakat karar oylamaya sunulduğunda diplomatik ağırlıkları kendilerinin konseyden çıkmasını teklif etmiş olacak kadar düşmüş olur.

Benzer şekilde yapay zekânın kendi kararına karşı çıkması da yasaktı ama yukarıdaki durum, oyuncu yapay zekâ kararını çekemeden kararı oylamaya sunmak için Emergency Measure kullanabiliyordu. Bu durumda yapay zekânın kendi teklif ettikleri karara karşı çıkmaları anlamlıydı.

Buna ek olarak eğer yapay zekâ üzerinde yeterince istihbarata sahipseniz Galaktik Toplulukta hangi oyu neden verdiklerini artık görebiliyorsunuz. Bu açılır pencere zaten büyük olsa da daha çok büyüyeceğini biliyordum.

Gezegen ve Sektör Otomatizasyonu

Gezegen ve sektör otomatizasyonu yapay zekâ olmasa da geçmişteki yapay zekâ geliştirmelerinin oyuncuya da sunulması yönünde çok sayıda taleple karşılaştık. Gezegen/sektör otomatizasyonu yapay zekânın ekonomi sisteminden farklı bir sistem kullansa da bunu geliştirmenin oyuncularımız için fazlasıyla yaşam kalitesi ekleyeceğini düşündük.

Yeni otomatizasyon sisteminin tasarım felsefesi “çoğu oyuncunun bazı kısımlarını kullanabilecek” olmasıydı. Bu yüzden niyetimiz tüm oyuncuların onu her zaman kullanması ve tüm oyuncuları tatmin etmesi değil, herkesin kullanışlı bulacağı bir şeyler barındırmasıydı.

Peki nasıl çalışıyor? 3.4’te gezegen otomatizasyonunda, oyuncunun her bir gezegenin bileşenlerini açıp kapatabileceği ve yeni kolonileştirilmiş gezegenlerin varsayılan değerlerini belirleyebileceği bir ayarlar arayüzü bulunacak.

En etkili ayar: Designation.

Bu, gezegenin boşta iş olmadığı zaman designation doğrultusunda yeni işler inşa etmesine yol açıyor. Bu ayar artık neyin designation doğrultusunda olduğu hususunda çok daha kısıtlayıcı, örneğin madencilik designation’ı seçmek yalnızca madencilik district’leri ve Mineral Purification Plant inşa ettiriyor, başka bir şey değil.

Diğer ayarlar şunlar:

  • Amenities: Yeni amenities binaları inşa edin ve amenity üreten işlerin önceliğini mikro yöneterek yapay zekânın 3.3’ten beri kullandığı sistemi kullanıp gereksiz amenity işlerini minimize edin.
  • Nadir Kaynaklar: Tüm nadir kaynaklardan aylık +3 gelire sahip olmak için yeni nadir kaynak üretim binaları inşa edin. Artık inşaat sırasındaki imparatorluk geneli binalar da hesaba katılıyor ve aynı anda yalnızca bir bina inşa ediliyor.
  • Nüfus Üretimi: Spawning Pool, Cloning Vat, Robot Assembly vs. inşa edin.
  • Barınma: Fazladan barınma yeri inşa edin, district’ler ya da ihtiyaç olduğunda binalar.
  • Bina Bölmeleri: Boşta bina bölmesi olmadığında otomatik olarak +1 bina bölmesi veren yeni bir barınma district’i inşa edin. Özellikle çok sayıda bina bölmesi gerektirdiklerinden Bilim designation’ı gibi otomatize edilmiş gezegenlerde kullanışlıdır.
  • Suç: Suç tehlikeli seviyelere çıktığında yeni suçla mücadele binaları inşa edin.
  • Engel Kaldır: Yeni district’lerin inşasına mâni olan engelleri otomatik olarak kaldırın.
  • Posthumous Employment: Ham madde odağı olan gezegenlerde Posthumous Employment Center inşa eder.
  • Psi Corps: Mümkün olan her gezegende Psi Corps binası inşa edin.

Diğer ayarlar fazladan işe ihtiyaç yokken bile bina inşa ederken Designation otomatizasyon ayarı haddinden fazla bina inşa etmeme konusunda ekstra dikkat gösteriyor.

Kendi otomatizasyon modunuzu yapmak istiyorsanız Amenity otomatizasyonu dışında tüm otomatizasyonlar tamamen kodlanabilir, dosyaları şurada bulunuyor:


game\common\colony_automation
game\common\colony_automation_exceptions

Sektör Otomatizasyonu

Sektör otomatizasyonu, gezegen otomatizasyonunun üzerine inşa edilen bir sistem. Sektör odağını ayarlamak artık “otomatik designation seçimi” kullanırken gezegenlerin seçeceği designation’ları değiştirerek sektör otomatizasyonuyla uyumlu olmalarını sağlıyor.

Ayrıca 3.3 yamasından sonra Unity daha fazla önem kazandığından ötürü sektör otomatizasyonunda Unity odağı mevcut.

Research Lab ve nadir kaynak üreten binalar inşa etmek için yükseltilmiş bir başkent binasına sahip olma gereksinimi, gezegen otomatizasyonlarının bu designation’lara sahip yeni koloniler için doğru şekilde çalışması amacıyla kaldırıldı.

Bunun yanında daha fazla otomatizasyona izin vermek için farklı gezegen türlerine çeşitli eksik designation’ları ekledik. Örneğin Ring World artık Factory/Forge World designation’ını ve Hive World’ler Fortress designation’ını kullanabiliyor.

Bugünün geliştirici günlüğünden bu kadar. Her zaman olduğu gibi sorunuz varsa aşağıya yazmaktan çekinmeyin, cevaplamak için elimden geleni yaparım.

Son olarak Vasi Ekibindeki süremin sonuna geldiğimi üzülerek söylüyorum, yani yazdığım son yapay zekâ günlüğü bu olacak. Yine de yapay zekâ ekibi yaşıyor ve bir dahaki yapay zekâ güncellemesinde başka bir insanla tanışma fırsatını yakalayabilirsiniz. Geçtiğimiz aylarda yapay zekâ geliştirmeleriyle ilgili anlamlı tartışmalarda bulunan ve yapay zekâ sorunlarını durmak bilmeden hata forumunda paylaşan tüm topluluk üyelerine tekrardan özel teşekkürlerimi iletmek istiyorum.

Teşekkür ederim!

Not: Beni bulmaya çalışmayın. Güvendeyim, oraya gitmeyin. ptfwm://bdkqnf.hn/3XohUOb

Subterranean

Selam, ben Eladrin.

Bu hafta Nivarias, Subterranean origin’ini tanıttı. Yer altında tüneller kazmak yüzeyde inşaat yapmaktan biraz daha pahalıdır fakat avantajları da vardır, özellikle de düşmancıl bir güç şehirlerinizi bombalamaya çalıştığında.

Lithoid’ler büyüme hızı eksisinden etkilenmiyor.

Subterranean bir imparatorluğun ana türü, nüfus büyümesiyle nüfuslardan gelen imparatorluk boyutu karşılığında fazladan mineral üretimi veren Cave Dweller özelliği ve yeni bir Minimum Habitability özelliği alıyor. Cave Dweller olan nüfuslar yüzeydeki çevreden iyi korunuyor ve %50’nin altında yaşanabilirliğe sahip gezegenler onlar için %50 yaşanabilirliğe sahipmiş gibi oluyor.

Ben bir cüceyim ve bir çukur kazıyorum.

Yer altında yaşayan Subterranean imparatorlukların, gezegenlerdeki normal manzaranın yerini alan kendilerine has bir şehir seti mevcut.

Dağın kralı mısınız?

Geçen hafta paylaştığımız başarımlardan biri olan Underlord şu soruyla alakalı: “Çok fazla kazmak mümkün mü?”

Önümüzdeki Hafta

Takvime de bakın, Overlord’un çıkışına iyice yaklaşıyoruz.

Stellaris 3.4 “Cepheus” yama notları, Progenitor Hive origin’inin ayrıntılarıyla beraber önümüzdeki hafta çıkıyor. Yama notlarından sonra perşembe günü saat 18.00’de başlayan geliştirici soru cevap etkinliği için Resmî Stellaris Discord‘una katılın!

Yazar: Akın Yıldızlı

Strateji oyunlarını seviyorum.

Henüz yorumlanmamış.

Yorumla

STRATEGYTURK

Strategyturk'te strateji oyunlarından haberleri, yama notlarını, geliştirici günlüklerini ve daha birçok içeriği Türk strateji oyuncularına Türkçe bir biçimde sunuyoruz. Aynı zamanda yeni çıkan strateji oyunlarının ve eklentilerinin incelemelerini yapıyor, bu oyunlara dair sürekli olarak içerik oluşturuyoruz.

Sosyal medya sayfalarımızı takip ederek strateji oyunlarındaki gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.

Son Yorumlar

  • FADYORYA: 1 ve 2. oyun epic gameste, 3. oyun steam'de olursa immortal empires olmuyor değil mi? üçünün de aynı platformda olması gerekiyor
  • Wandervals: 1.14 Sürümü için yama güncellemesine ihtiyacımız var.

KATEGORİLER

ARŞİV