Stellaris günlüklerinde bu hafta yeni eklenen iç pazar ve galaktik pazar mekaniklerinden bahsediliyor.
Herkese merhaba, bir başka Stellaris geliştirici günlüğüne daha hoş geldiniz. Bugün Galaktik Pazar hakkında konuşacağız. Le Guin yamasının ne zaman çıkacağı hakkında hala bir bilgi veremiyoruz, sadece çıkmasına daha çok var ve konuşacağımız konular daha bitmedi diyebiliriz.
Pazar
Pazar denilen, kaynak alıp satabildiğiniz yeni bir arayüz ekledik. Kaynak alıp satmada enerji kredileri kullanırsınız ve fiyatlar da galaktik pazarın kurulup kurulmadığı, arz ve talep, ve çeşitli eventler gibi faktörlere göre belirlenir. Alış fiyatının %30’una denk gelen bir Pazar ücreti de bulunur, bu ücreti her kaynak alım satımında ödemeniz gerekir. Pazar ücreti bir kaynağı aldıktan sonra hemen daha yüksek fiyata satıp para kazanmanızı önlemek için eklendi. Kaynakları toptan da alabilirsiniz, aylık ticaret yapacak şekilde de ayarlayabilirsiniz. Örneğin her ay 20 yiyecek alıp 10 mineral satmak istiyorsunuz ama fiyattaki değişimlerin ekonominizi fazla etkileyeceğinden korkuyorsunuz, bunu engellemek için minimum satış ve maksimum alış fiyatları da belirleyebileceksiniz.
İç Pazar ve Galaktik Pazar Farkları
Oyunun başında imparatorluklar sadece kendi iç pazarlarını kullanabiliyor. İç pazar şirketlerin ve yerel yönetimlerin birbirleriyle ticaret yapmasını, Gestalt imparatorluklarda da kaynağın yeniden işlenmesini yansıtıyor. İç pazardaki fiyatlar her zaman galaktik pazardan yüksek olacak şekilde tasarlandı, o yüzden oyunun başlarında ticarete fazla güvenmemeniz lazım. Devouring Swarm (Sindiriciler) sadece iç pazara erişebildiği için (hala test ediyoruz) iç pazarda daha iyi fiyatlara sahip olabilir. Oyundaki bir imparatorluğun geri kalan imparatorlukların en az %50’sini bildiği noktaya gelindiğinde galaktik pazar kurulacak. Bu imparatorluk galaktik pazarın kurucusu olacak ve başkentinin bulunduğu sistem, pazar başkenti olacak. Sistemde özel bir istasyon yaratılacak ve haritada yerini belirten bir işarete sahip olacak. Kurulduktan sonra pazar başkentini bilen her imparatorluk galaktik pazara erişip ticaret yapmaya başlayabilecek. Pazar başkentini kontrol eden imparatorluk ise daha az pazar ücreti ödeyecek ve kendi ticaret yollarının değeri artacak (başka bir günlükte bahsedeceğiz).
Galaktik pazardaki fiyatların her zaman iç pazardan daha düşük olduğunu söylemiştik. Fiyatların ne olduğu ise arz ve talebe göre belirleniyor. Pazarda mineral satıldığında mineralin fiyatı düşecek ve satın alındığında ise artacak. Galaktik pazarda yaptığınız alımlar ve satışlar sadece sizi etkilemiyor, geri kalan her imparatorluğu etkiliyor. Örneğin yiyecek ithalatına dayanan imparatorlukların ekonomilerini zarara uğratmak için büyük miktarlarda yiyecek satın alıp fiyatların yükselmesini sağlamak mümkün. Ama pazardaki bir kaynağın “bitmesi” ise pek de mümkün değil, yani istediğiniz kaynağı her zaman satın alabilirsiniz ama fiyatı da oldukça yüksek olabilir. Ancak, bazı kaynakların (kara madde ve diğer nadir stratejik kaynaklar gibi) pazarda yer alabilmesi için pazarda yer alan imparatorlukların yeteri miktarda erişimi bulunması ve iç pazarda hiç erişilemiyor olması lazım. Galaktik pazarı eklememizin amacı da imparatorluğunuzun erişemediği kaynakları ithal eden ve büyük miktarda ürettiğini ihraç eden özelleşmiş bir ekonomi stratejisine olanak sağlamaktır.
Tüccar Anklavları
Pazar mekaniği Leviathans eklentisiyle gelen Tüccar Anklavları ile benzer çalıştığı için anklavları biraz değiştirdik. Yiyecek, enerji ve mineral ticareti yapmak yerine tüccar anklavları aylık ticaret anlaşmalarıyla nadir kaynaklar (nadir kristaller, uçucu tanecikler, egzotik gazlar) satacak. Her tüccar anklavında bu kaynaklardan yalnızca bir tanesi bulunabilecek. Tüccar anklavları ile +50 ilişkiye ulaştığınızda anklavlar, özel ticaret ve para özelliklerine sahip vali türü liderler satmaya başlayacak. Tüccar anklavının olduğu sistemi kontrol altına alıp +50 ilişkiye ulaştığınızda ise pazar ücretinizi düşüren özel bir Yıldızüssü’nü anklavın bulunduğu sistemde inşa edebileceksiniz.
Son resimde görebileceğiniz Köle Pazarı’ndan başka bir günlükte bahsedeceğiz.
Bu günlük bu kadar. Gelecek hafta Le Guin yaması hakkında konuşmaya devam edeceğiz, Sektörlere ve Partilere (Faction) odaklanacağız.