Yine bir pazartesi günü yeni bir Stellaris Geliştirici Günlüğüyle karşınızdayız. Bugün sizlere Stellaris’te bulunan teknoloji sisteminden bahsedeceğiz. Eğer bu zamana kadar yayınlanan günlükleri okuduysanız olayı az çok kavramışsınızdır. Oyun içerisinde üç tür teknoloji bulunuyor bunlar fizik, toplum ve mühendislik. Bu 3 teknoloji grubunun da kendi içerisinde araştırmaları bulunuyor ve her departman ayrı bir bilimadamı tarafından yönetiliyor. Bu üç teknolojide paralel bir şekilde ilerleyebiliyorsunuz.
Stellariste oynanan her oyunun oyuncuya farklı bir tad vermesini istiyoruz. Bu sebeple klasik yapıda teknoloji ağaçlarına sahip değiliz. Bunların yerine her araştırma projesine başladığınızda 3 adet yarı-random seçenekle karşılaşıyorsunuz. Bunlar bir bakıma bir desteden 3 kart seçmeye benziyor. Birini seçip diğer 2’sini desteye geri koyuyorsunuz. Bu benzetme üzerinden anlatmam gerekirse bizim sistemimizi eşsiz kılan husus kartları karıştırıyor olmamız. Oyunun erken döneminde bazı kartlarla karşılaşma olasılığınız yüksek olacak, böylelikle bazı oyuncular şans eseri büyük bir bonus elde edemeyecekler. Size sunulan kartların belirlenmesinde arkaplanda imparatorluğunuzun karakteristiğinden araştırmayı yapan bilimadamının özelliklerine kadar birçok unsur gözönünde bulundurulacak.
Bazı teknolojiler az veya çok az bulunan şeklinde diğer teknolojilerden ayrılıyor. Bu ayrımı oyun içerisinde rahat bir şekilde görebileceksiniz ve size bu teknolojiler sunulduğunda seçmeniz mantıklı bir tercih olacak çünkü o teknolojiyi oyunun geri kalanında bir daha göremeyebilirsiniz. Aynı zamanda kart destesinin dışında kalan ayrı bir teknoloji kart seçenekleri var, belli başlı teknolojileri sadece belli olayların gerçekleşmesi halinde açabileceksiniz. Örneğin uzayda karşılaştığınız birtakım anomalileri incelemek gibi.
Oyundaki normal teknoloji sayısı kısıtlı olduğundan oyunun sonlarına doğru bu teknolojilerin birçoğuna sahip olmuş olacaksınız. Ancak oyunu bu kısımda asıl ilginç kılan husus oyun içerisinde oluşturulan “geliştirme teknolojileri”. Örneğin lazer silahların daha yüksek hasar vermesini sağlayan teknoloji. Bu teknolojiler Civilization oyunlarındaki “Gelecek Teknolojileri”ne bir hayli benziyor, tek farkı mevcut teknolojileri bitirmeden de elde edebiliyor olmanız.
Bu tür diğer oyunlarda da olduğu gibi teknolojiler zaman içerisinde daha pahalılaşıyor.