StarCraft: Remastered – The Lost Temple

Eğer StarCraft veya StarCraft: Brood War’da multiplayer oynadıysanız, saatlerinizi bu 4 üslü, kenarlarda adalar bulunan haritada harcamış olma ihtimaliniz oldukça yüksek. Eğer 1999 ila 2004 yılları arasında profesyonel oyuncuların karşılaşmalarını izlediyseniz, dünyanın en iyi oyuncularının bu haritanın arazisini nasıl kendilerinin lehine kullanmak için strateji yaptığını görmüşsünüzdür. Bugün sizlere Lost Temple’ı, bu haritanın nasıl yaratıldığını, popülerleşme sürecini ve harita oluşturanlar üzerinde bıraktığı etkilerden bahsedeceğiz.

Görsel

Efsanevi Bir Savaş Alanı Oluşturmak

StarCraft’ın haritaları, tıpkı oyunun kendisi gibi, 20 yıl önce sıkışık bir zaman aralığı içerisinde oluşturuldu. Lost Temple’ın geliştirilmesiyle ilgili ana tasarımcı Scoot Mercer ile konuştuğumuzda, cevap vermeden önce bir süre düşünmesi gerekti.

“Burada neredeyse 20 yıl öncesinden bahsediyoruz, tam olarak bazı şeyleri çıkartamıyorum bile.”

Mercer’ın hatırlayabildiği şeylerden birisi ekibin sadece Lost Temple haritasını oluştururken değil, genel olarak haritaları oluştururken amaçladığı şeyler. Ekibin yapmak istediği şey çok sayıda, alternatif stratejilerin kullanılabildiği, eşsiz olmakla birlikte tüm ırklar için adil bir harita hissiyatı oluşturacak, aynı zamanda da görsel olarak oyuncuyu doyuracak bir harita oluşturmaktı.

Diğer haritalar da düşünüldüğünde, belki de bu amaçlanan noktalara en fazla yaklaşılan harita Lost Temple haritasıydı. Yine de Mercer özellikle Lost Temple haritasının böylesi bir üne kavuşacağını tahmin etmiyordu. Bir bakıma bu harita StarCraft gibiydi, elle oluşturulsa da, asıl değerini kendi kendine kazanmış yapılardan birisi.

Peki niye Lost Temple haritası bu kadar popüler? İlk olarak kolay erişilebilir doğal kaynaklar daha erkenden ekonominizi güçlendirip oyunun orta döneminde daha fazla birime sahip olmanızla sonuçlanıyor. Sadece mineral içeren kısımlar oyuncuların haritanın merkezini ele geçirmeye çalışmasıyla sonuçlanıyor, ada kısımlar oyunun son döneminin ilginçleşmesini sağlarken oyundaki uçurumlar birimlerin daha stratejik bir şekilde konumlandırılabilmesini sağlıyor.

9GNXQTOGSSP41500414336167.jpg WL13OOEPG6771500414336198.jpg

“İnsanların aklında kalan kısım haritanın orta kısmı” diye ekliyor StarCraft’ın yapımında kalite kontrol departmanında görev alıp, şimdilerde tasarım şefi olan Matt Morris. Haritaya baktığınızda tam orada bir uzaylı tapınağı görüyorsunuz, sırf bu görüntü bile galaktik savaş fantezisini haritaya taşımaya yetiyor. Morris aynı zamanda Lost Temple’ın ada kısımlarının oyunculara çeşitli stratejik tercihler sunduğunu belirtiyor. Eğer zamanınız varsa bu adalara yerleşebilirsiniz, ancak belki de düşmanınız çoktan bu adalara yerleşmiştir, bu sebeple önceden kontrol etmeniz gerekiyor.

Lost Temple’ı en ilginç kılan hususlardan birisi de güney ve kuzey üslerinin birbirlerine olan benzerliği. Brood War’ın profesyonel karşılaşmalarındaki en çılgın oyunlar da bu ‘birbirine benzer’ alanlarda yapıldı.

BJMPM7W6BEB01500414336048.jpg FPD310QF77IO1500414336076.jpg

Uzay Bir Dünyadaki Epik Karşılaşmalar

Bu karşılaşmalardan birisi Lim ‘BoxeR’ Yo Hwan ile bir başka oyuncu arasında yaşandı. BoxeR bu üssün köşesinde 4 Barrack inşa ederek oyuna başladı. Bundan sonra olanları kendiniz izlemeniz daha isabetli olur.

Dört üretim binasını düşman üssünde kurmak gibi hareketler BoxeR’ın şöhrete kavuşmasını ve ‘The Emperor’ lakabını almasını sağlayan etkenlerden biri oldu. Sadece profesyonel oyuncular değil, aynı zamanda sıradan oyuncular da Lost Temple haritasında çok iyi tecrübeler yaşadılar. Aşağıdaki örnekte Terran oyuncusunun Protoss’a karşı mücadelesini izleyebilirsiniz:

Bu videolar size Lost Temple’daki karşılaşmaların birkaç dakikada sonlandığı intibası yaratmasın. Her iki oyuncu da istikrarlı bir şekilde güçlendiğinde bu haritada 45 dakikalık oyunlar da oynamanız mümkün. Ne yazık ki bu epik haritaya dair çok sayıda replay zaman içerisinde kaybolmuş durumda.

Alternatif Haritalar

Oyuncular Lost Temple haritasındaki güçlü stratejileri ve çeşitli exploitleri keşfettikçe, Lost Temple da bazı değişiklikler yapıldı. Örneğin WCG Lost Temple gibi turnuva versiyonları bazı konumsal dengesizlikleri giderdi. Hatta bir yerden sonra 2002 ve 2003’teki Güney Kore’de yapılan turnuvalarda bu haritanın ‘çöl versiyonu’ dahi kullanıldı.

Zaman içerisinde oyuncular kendilerini geliştirdi ve Lost Temple’ın zayıf yönlendiren daha iyi yararlanmaya başladı, tüm bunlar Lost Temple’ın profesyonel maçlarda daha az tercih edilmesiyle sonuçlandı. Ancak günümüzde bile Python gibi haritalar Lost Temple’dan ilham almıştır. Profesyonel turnuvalarda artık tercih edilmese de, StarCraft PTR’ına katılmanız durumunda Lost Temple’da oynanan çok sayıda 1v1 ve 2v2 oyun görebilirsiniz.

Yazar: Ali Alper Duman

Yayın Direktörü @ Strategyturk

Yorumla

STRATEGYTURK

Strategyturk'te strateji oyunlarından haberleri, yama notlarını, geliştirici günlüklerini ve daha birçok içeriği Türk strateji oyuncularına Türkçe bir biçimde sunuyoruz. Aynı zamanda yeni çıkan strateji oyunlarının ve eklentilerinin incelemelerini yapıyor, bu oyunlara dair sürekli olarak içerik oluşturuyoruz.

Sosyal medya sayfalarımızı takip ederek strateji oyunlarındaki gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.

Son Yorumlar

  • Furkan: Yüzdelik olarak ne kadar yol aldınız acaba?
  • Yılmaz: 1.3.2 yaması ne zaman çıkar

KATEGORİLER

ARŞİV