Knights of Honor II: Sovereign geliştirici günlüklerinde bu yazıda oyundaki kültür mekaniğine değiniliyor.
Herkese merhabalar, Knights of Honor II: Sovereign için kaleme alınmış 6. geliştirici günlüğüne hoş geldiniz. Bugün sizlere KoH2:S’deki kültürlerden, bu kültürlerin oyundaki görsel ve mekaniksel etkilerinden bahsedeceğiz.
Kültürlerden bahsederken aklımızda tutmamız gereken bir önemli husus var: Farklılıklar. Sayısız kültüre sahip bir dünyada yer alıyoruz ve bu kültürlerin her biri kendi geçmişlerine, yemeklerine, şarkılara ve hatta nezaket anlayışına sahip. Bu durum Orta Çağ için de geçerli ve kültürleri tasarlarken bu gerçeği göz önünde bulundurarak hareket ediyoruz.
Haritamızda bulunan kültürler için önemli araştırmalar yaptık, bu araştırmalar esnasında Arap veya Kuzeyli gibi büyük kültürlerle yetinmeyip, “Kuzey Afrika’da Berberiler var” demeyip çeşitli bölgelerdeki küçük kabilelere kadar oyuna ekledik. Sanhaja, Zenata ve Tuareg gibi küçük kültürler bir araya gelerek büyük kültür gruplarını oluşturuyor. Aynı durum Avrupa kültürleri için de geçerli, evet oyunda Fransızlar var ancak aynı zamanda Normanlar da, Oksitanlar da var ve bunlar bir araya gelerek Latin kültür grubunu oluşturuyor.
KoH2:S’de bu kültür farklılıklarını yansıtmak oyunun zenginleşmesine olanak tanıyor, ilk oyunda olduğu gibi “haritayı boyamak” için toprak fethetmeniz yetmiyor. Ordunuz toprağı fiilen işgal edebilir, ancak halk size bağlı değilse isyan edeceklerdir, direniş göstereceklerdir. Tek bir işgal altındaki bölge ters bir zamana denk geldiğinde imparatorluğunuzun çöküşüne sebep olabilir. İşte tam olarak burada devreye kültür yayılım sistemi giriyor. Bu bir uygarlığın kültürünün zaman içerisinde gelişmesini, farklılaşmasını veya yok olmasını mümkün kılıyor. Bu genellikle uzun süren bir süreç fakat kimi zaman asimilasyon veya yaşam koşullarında yaşanan sert bir değişimle (dini dönüşüm gibi) hızlandırılabiliyor. KoH2:S’de oyundaki her toprağın kültürü çevre toprakların kültürünü etkiliyor, bir toprak aynı kültürden ne kadar fazla komşu toprağa sahip olursa bu oradaki dönüşüm etkisinin daha güçlü olduğu anlamına geliyor ve burayı fethettiğinizde daha az sorunla karşılaşacağınız anlamına geliyor.
Elbette bunun bazı kuralları var. Aynı kültür grubunda yer alan kültürler birbirlerini daha kolay etkiliyorlar, örneğin İberya’daki tarihsel kültür çatışmalarını başladığınız tarihe göre ister Reconqusita öncesi ister Reconquista sonrası deneyimleyebiliyorsunuz. Eğer Katalan Kral bir Kastilya bölgesi fethederse, bu aynı kültür grubunda olunduğu için daha az probleme sebep oluyor, bu kapsamda kültürel dönüşüme olanak tanıyan çeşitli araçlar sayesinde (bunlardan gelecekte bahsedeceğiz) bu fethi daha bile kolay hale getirebiliyorsunuz. Öte yandan Endülüslüler bir Katalan toprağı fethederse daha büyük sorun yaşıyorlar.
Kültürler oyundaki grafikler için de önemli bir etken, kaleler, şehirler ve hatta giysiler farklı bölgelerdeki kültürleri yansıtıyor. Bunları oluştururken belli bir dengeyi yakalamaya, Orta Çağ dünyasının kültürel zenginliğini olabildiğince yansıtmaya çalışıyoruz. Genellikle önümüzde iki seçenek oluyor, birinci seçenek üzerinde çok fazla kayda sahip olduğumuz kültürlere odaklanıp, tarihi kayıtlar bulunmayan kültürleri gözardı etmek, ikincisi ise ana kültür gruplarında eldeki tüm bilgileri derleyerek tüm kültürler için ortaya güzel bir görüntü çıkartmak. Biz ikincisini seçiyoruz.
KoH2:S’de hem Batı Avrupa’nın taştan kalelerini, hem de Hristiyanlığa yeni geçmiş Kuzey topraklarındaki tahtadan kiliseleri görebileceksiniz. Avrupalı kraliçeler şık görünen taçlar takarken, Arap melikeler güzel görünen başörtüler takacak. Olabildiğince her kültürü eşit yansıtmaya çalışıyoruz, bu kapsamda oyuncunun oyunda neleri göreceğini de göz önünde bulundurarak mesela çiftçiler veya sadece belli bölgede bulunan hayvanlardan ziyade, ordular gibi unsurların üstüne gidilmiş durumda.
Her kültürün kendisine has bir görünüşe ve oynanışa sahip birimler kullanmasını istiyoruz. Bir ülkenin ordusuna baktığınızda başında Kuzeyli gibi görünen bir Kral ve onun komutasında Kuzeyli askerler göreceksiniz. Avrupalılar daha çok zırhlı birimler kullanırken, Bozkır birlikleri daha hızlı hareket etmelerini sağlayan ekipmanlar kuşanacak. Ancak asıl büyük gösteri Moğol ağır mızraklı süvarilerle Novgorod Boyarları karşı karşıya geldiğinde yaşanacak. Her ordunun önünde bir Mareşal bulunacak ve en ikonik modellemere onlar sahip olacak.
Önem verdiğimiz bir diğer husus her kültür grubu için doğru isimlere ve unvanlara sahip olmak. Her kültürün bazılarında bini aşkın isim havuzu var ve bu isim havuzunun neredeyse tamamı gerçek tarihsel kişilerden geliyor. Yaptığımız araştırmalarla her tarihi dönem için doğru kralı, kraliçeyi ve çocuklarını oluşturduk, tüm uğraşlarımıza rağmen Dobrotitsa’nın karısının adını bulamasak da, o kısmı boş bırakarak isim havuzundan rastgele belirlenmesinde karar kıldık. Ancak merak etmeyin, bu durum kültür değişimi gibi bir durum yaşanmadıkça Tvrtko isminde Venedik Doçu görmeyeceksiniz.
Tüm bu çalışmalarımızın yegane amacı Orta Çağın eşsiz havasına kapılabilmenizi sağlamak, umuyoruz ki oyundan keyif alacaksınız.