Knights of Honor II: Sovereign’de Çok Oyunculu Modu

01_Cover19.jpg

Knights of Honor II: Sovereign geliştirici günlüklerinin bu sayısında oyunun çok oyunculu moduna dair bilgiler veriliyor.

Selamlar arkadaşlar. “Knights of Honor II: Sovereign”in 19. Geliştirici Günlüğüne hoşgeldiniz! Sonunda oyunumuzun çok oyunculu özellikleri hakkında konuşma vakti geldi. 1. Geliştirici Günlüğünden beri artan bir heyecanla bu anı beklediğimizi de belirtmeden geçmeyelim. “Çok oyunculu” oyun modunun KoH2:S’nin temel direklerinden biri olduğundan bahsetmiştik ve bu direk aslında oyun tasarımı ve programlama için sarf ettiğimiz eforu iki katına çıkarmış olsa da yine de buna değdiğini düşünüyoruz.

Belki de böyle bir oyunun çok oyunculu oynamayı desteklemesinin neden bu kadar zor olduğunu merak ediyorsunuzdur. Eh, teknik nedenler görece daha basit. Her basit mantık, ana bilgisayar ve istemciler arasında iyi bir şekilde senkronize edilmeli, ayrıca istek ve yanıtlara bölünmelidir. İzin seviyeleri ve hile koruması da önemlidir ve lobiler, oyuncular arasındaki bağlantılar ve yeniden bağlantılar, sohbetler, çok oyunculu oyunları kaydetme vb. gibi şeyler üzerinde gerçekten iyi bir çalışma gerektirir. Biraz daha az belirgin olan şey ise çok oyunculu ve tek oyunculu modlarda birçok mekaniğin aynı anda dengelenmesi ve eğlenceli hale getirilmesinin çok daha zor olmasıdır. Özellikle diplomasi, savaşlar, casusluk diye giden diğer pek çok şeyin dengelenmesi gerekir. Yine de önce ana sorulara odaklanalım.

02_Devblog19_1.thumb.jpg

KoH2:S, 6 oyuncuya kadar çok oyunculu oynanabilecek. Daha sonra bu sayı artabilir ancak şimdilik bu sayıyı uygun buluyoruz. Takım dizilişlerinin 3 popüler çeşidinin tümü mevcuttur: co-op, takım oyunu ve FFA (free-for-all). Takım halinde oynarken, oyuncuların ortak bir hedefe yönelik çabaları ve kazançları birleştirilir ve bazı ek faydalar ve kurallar vardır. Örneğin oyundaki casusluk, anlaşmalar ve diğer şeyler de dahil olmak üzere hiçbir güç, takım arkadaşlarının birbirlerine savaş açmalarına izin vermez.

Oyun modunu değiştiren ikinci ana ayar, zafer koşullarını tanımlayan ayardır. Bu koşullar birbirlerinden çok farklı olduklarından, kazanmak için oyuncuların çok farklı stratejilere yönelmelerini gerektirirler.

Örneğin, “Peasants’s rush” oyun modunda oyuncular (takımlar) krallıklarını seçilen bir boyuta genişletmekle görevlendirilir. Bu yüzden hızlıca genişlemenin ve genellikle en zayıf komşularını ele geçirmenin bir yolunu bulmaları gerekir. Ancak aynı zamanda yeni ele geçirdikleri toprakların ve başlangıçta sahip oldukları toprakların da savunulması gerekir. “Greedy kings” modunda amaç, mümkün olduğunca hızlı bir şekilde büyük miktarda altın toplamaktır. Bu nedenle burada ticaret ve ekonomi çok önemlidir ancak bu amaç için savaşmak da geçerli bir stratejidir. “War for goods” modunda, oyuncuların birçok farklı kaynak üretmenin etkili bir yolunu bulmaları gerekiyor ve bu nedenle üretim zincirlerini açmak ve geliştirmek için ihtiyaç duydukları eyalet özelliklerini hangi bölgelerin sağladığına dikkatlice bakmak akıllıca olacaktır. Bu mod, aynı kaynakları üretmekten kaçınmak için bir takımdaki krallıklar için uzun vadeli genişleme, ticaret ve geliştirme stratejilerinin iyi senkronize edilmesi gerektiğinden, özellikle takım oyunlarında iyi bir planlama gerektirir.

03_Devblog19_4.jpg

Halihazırda uygulanmış birkaç mod daha var ancak hala inceliyoruz ve henüz kaç tane ve hangilerinin dahil edileceğine karar vermedik. Bu, oyun çıktıktan sonra da üzerinde çalışmaya devam edebileceğimiz şeylerden biri.

Oyun modların yanı sıra, deneyimi oyuncuların sevdiği şekilde şekillendirmede yararlı olan, aynı zamanda daha fazla çeşitlilik sağlayan birçok başka oyun ayarı da mevcuttur. Bazı varsayılan olmayan ayarlar, oyuncuların başarı şanslarını en üst düzeye çıkarmak istiyorlarsa, uygulayacakları stratejilerde dikkatli olmaları ve bu değişikliğe göre uyarlamaları gereken oyun kurallarında önemli farklılıklara neden olabilir. Bu tür birçok ayar olduğu için, Çok Oyunculu Geliştirici Günlüklerinin 2. bölümünde bunlardan bahsedeceğiz. Şimdilik, özellikle oyun modları ile iyi uyum sağlayanlara bir göz atalım.

Zaman sınırı, çeşitli şekillerde ayarlanabilen bir seçenektir. Kesin olarak belirtilebilir, bazı rasgele (ve oyunculara gizlenmiş) uzun sürelerle belirtilebilir ve “nesillere” ayarlanabilir. Oyuncuların oynadığı kralları öldüğünde ve yerine yenisi geldiğinde bu bir “nesil” sayılır. Dolayısıyla, bu sınır, oyuncuların krallarına karşı ne kadar koruyucu olduklarına ve ayrıca yaşlanma hızı ve casusluk kısıtlamaları gibi bazı diğer ayarlara bağlı olarak büyük ölçüde değişebilir.

04_Devblog19_2.jpg

Oyun modları ve zaman sınırı arasındaki kombinasyon, oyuncuların oturumlarını istedikleri şekilde ayarlamasına olanak tanır. Modlar için düşük hedefler tanımlayarak bir blitz game (hızlı oyun)yapılandırmak kolaydır. Örnek olarak, “War for goods” modunda istenen üretim 10 kaynak ve bunu yapmak için 1 saatlik bir limit. Tabii ki oyuncular uzun bir oyun istiyorlarsa, hedef kaynakları 60’a çıkarabilir ve herhangi bir zaman sınırı koymayabilirler. Hedef ve zaman sınırı arasındaki denge, elbette oyunun ne kadar zorlu olacağını tanımlar.

Son olarak, beraberlikle sonuçlanan oyunlardan hoşlanmayan oyuncular için, erken bitiş (genellikle zaman sınırı) tetiklendiğinde bir veya iki eşitlik bozma seçeneği vardır. Eşitlik bozma, zafer koşulundan ayrı olarak ayarlanır. Böylece bu koşulu “bütünleyici” veya tamamen farklı olacak şekilde yapılandırabilirler. Örneğin, “War for goods” oyun modunda ilk eşitlik bozucuyu “benzersiz mal sayısı” olarak ayarlamak, oyuncuların ne olursa olsun bu hedefe doğru yarışmasını sağlar ancak bunu “en çok altın” veya “en çok bölge” olarak ayarlamak, bazı oyuncuların, kimsenin ana hedefe zamanında ulaşamayacağını varsaydıklarında tamamen farklı stratejilere odaklanmasına izin verecektir.

En sadık kitlemizin tercihlerini duymak bizim için önemlidir. Geliştirme süreci boyunca bizi burada ve diğer sosyal kanallarımızda takip eden kişiler, yani sizler. Bu tür oyunları tek başınıza mı oynamayı tercih ediyorsunuz, yoksa arkadaşlarınızla mı? Ya da dünyanın her yerinden bilinmeyen müttefikler ve düşmanlarla birlikte oynama konseptini mi seviyorsunuz? Diğer oyuncularla güçlerini birleştirmeye ve kötü YZ krallıklarına hükmetmeye daha mı isteklisiniz, yoksa sadece gerçek oyuncuların sunabileceği eşsiz kurnazlık ve yaratıcılıkla karşılaşabileceğiniz acımasız kampanyaları mı bekliyorsun? Zamanın baskısını eğlenceli bir unsur olarak mı buluyorsunuz yoksa zaman ayırıp sakin bir şekilde seçtiğiniz nihai hedefe doğru yol almayı mı tercih ediyorsunuz?

05_Devblog19_3.jpg

Oyun modları, zafer koşulları veya önemli olacağını düşündüğünüz bazı özel ayarlar için harika fikirleriniz varsa, şimdi bunları bizimle paylaşmanın tam zamanı!

24 Haziran Perşembe, 15:00 GMT/ TSİ 18:00’da geliştirici yayınımızda Çok Oyunculu hakkında daha fazla konuşacağız. Elbette başka oyun modları ve detayları hakkında konuşacağız. Bize katılırsanız mutlu oluruz. Twitch yayını, THQ Nordic kanalında olacak. Bu günlüğün altından sorular alıp yayında yanıtlayacağız.

Bir dahaki sefere Rahipler ve Hristiyanlık hakkında konuşacağız. Din konusu çok geniş ve Hristiyanlık, İslam ve Paganizm KoH2:S’de birbirlerinden çok farklı olduğu için, hepsini tek seferde anlatmanın imkansız olduğuna karar verdik. Bir sonraki sefere kadar sizlere veda ediyoruz. İlerleyin ve fethedin!

Yazar: Ali Alper Duman

Yayın Direktörü @ Strategyturk

Henüz yorumlanmamış.

Yorumla

STRATEGYTURK

Strategyturk'te strateji oyunlarından haberleri, yama notlarını, geliştirici günlüklerini ve daha birçok içeriği Türk strateji oyuncularına Türkçe bir biçimde sunuyoruz. Aynı zamanda yeni çıkan strateji oyunlarının ve eklentilerinin incelemelerini yapıyor, bu oyunlara dair sürekli olarak içerik oluşturuyoruz.

Sosyal medya sayfalarımızı takip ederek strateji oyunlarındaki gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.

Son Yorumlar

  • FADYORYA: 1 ve 2. oyun epic gameste, 3. oyun steam'de olursa immortal empires olmuyor değil mi? üçünün de aynı platformda olması gerekiyor
  • Wandervals: 1.14 Sürümü için yama güncellemesine ihtiyacımız var.

KATEGORİLER

ARŞİV