Imperator’da İsyanlar ve Bağımsızlık Savaşları

Imperator: Rome geliştirici günlüklerinde bu hafta İsyan ve Bağımsızlık Savaşlarına dair bilgiler veriliyor.

Herkese merhabalar, Imperator: Rome için kaleme alınmış bir başka geliştirici günlüğüne daha hoş geldiniz. Bugün sizlere Helenistik ve Cumhuriyet dönemlerindeki İsyanlardan ve oyunun bu yönünde tarihselliği arttırmak adına yaptığımız bazı değişikliklerden bahsedeceğim.

Alexandersempire.png

Imperator: Rome Döneminde İsyanlar

Imperator: Rome en az Roma’nın yükselişi kadar devasa imparatorlukların çöktüğü bir dönemi ele alan bir oyun. Ahameniş İmparatorluğu’nun Büyük İskender tarafından yenilgiye uğratılmasının üstünden çok kısa bir zaman geçti ve İskender’in imparatorluğu çok geçmeden bölgesel hükümdarlar tarafından küçük parçalara ayrıldı.

Aynı şekilde Roma da hem yeni genişlediği hem de uzun süredir hakimiyetinde olan bölgelerde sayısız isyanla karşılaşmış bir imparatorluk.

İsyanlar İç Savaşlardan farklı bir şekilde işliyorlar, İç Savaşlarda amaç yeni bir ülke kurmak değil, Romalı siyasetçilerin veya generallerin Cumhuriyet dahilinde kendi hırsları adına attığı adımları sembolize ediyor. Bu şekilde her vatandaşın bir taraf seçmek zorunda kaldığı savaşları oyunda İç Savaş mekaniği ile yansıtıyoruz. İç Savaşlarda da geliştirilebilecek bazı noktalar olsa da, mevcut sistemin Sulla’nın İç Savaşlarını veya Selevkid İmparatorluğu’nun Hanedan Savaşlarını yansıtmada yeterli olduğunu düşünüyoruz.

Öte yandan İsyanların mevcut işleyişinden pek memnun değildik. Bu zamana kadar bir İsyan çıkabilmesi için nüfusunuzun belli bir oranının sadakatsiz eyaletlerde yer alması gerekiyordu ve bu yaşandığında tüm sadakatsiz eyaletler eş zamanlı bir şekilde başkaldırıda bulunup, devasa bir savaşın patlak vermesine sebep oluyordu.

Bu durum İskender’in imparatorluğunun parçalanışını yansıtma konusunda oldukça isabetli olsa da, bu durum istemediğimiz yollarla gerçekleşiyordu. Monarşilerin veraset esnasında istikrarsızlaşması doğal görünse de, imparatorluğunuzdaki tüm nüfusların koordine bir biçimde ayaklanma başlaması ortaya tuhaf bir görüntü çıkarıyordu. Sadece bu dönem değil, diğer tarihsel dönemlere baktığımız vakit bile bu şekilde isyanlara çok nadir rastlıyoruz.

Bu sistem ortaya istemediğimiz bir oynanışın çıkmasıyla sonuçlanıyordu, basitçe daha fazla toprak ele geçirmeniz, isyanın başlaması için gereken eyalet miktarını yükselttiği için isyanı geciktirebiliyordu. Dikkat edilmemesi durumunda yayılabilecek yangınlardan ziyade, isyanlar ya hiç çıkmıyor ya da tüm imparatorluğunuzda baskı altında yaşayan nüfusun ortak ayaklanması şeklinde gerçekleşiyordu.

riskofrebellion.png

Menander Yamasındaki Değişiklikler

Menander yamasında kültürlerde yapılan değişikliklerle birlikte her kültürün farklı bir mutluluk değeri bulunacak, belli kültüre mensup nüfuslar hükümdarlığınızdan memnunken, farklı bir kültürün üyeleri politikalarınıza karşı olumsuz yaklaşabilecek. Bu şekilde isyan mekaniğini nüfuslar üzerinden işleyebileceğiz fakat burada da kültürlerin el ele ayaklanma başlatması gibi bir işleyiş bulunmayacak.

İsyan kültür mutluluğu kadar eyaletlerinizde yaşayan bu kültürdeki nüfusların mutluluğunu da ele alacak, oyunda imparatorluğunuzda bir eyalette isyanın patlak verdiğini göreceksiniz ve bu isyan etraftaki diğer eyaletleri de kendisine katıp tam teşkilatlı bir bağımsızlık savaşına dönüşebilecek.

Menander yamasında isyanlarda bu yönde değişiklikler mevcut, ülke bazlı isyan sayacı oyundan kaldırıldı ve bunun yerine nüfusların mutluluğuna bağlı olarak şekillenen eyalet sadakati üzerinden bir işleyişimiz var. Hükümdarlığınızdan memnun olmayan isyancılar saldırıya geçmek için uygun vakti beklemektense, sabırları tükendiği gibi bağımsızlık ilan ederek harekete geçecek.

campania.png

Daha önceden olduğu gibi eyaletin sadakati huzursuzluğa göre, huzursuzluk ise nüfusların mutluluğuna göre belirleniyor. Kültürel mutluluk sistemiyle birlikte bir kültüre kötü davranmanız o eyalette kültürün isyan başlatabileceği anlamına gelirken, yüksek vergiye tabi tutulan nüfusların sabrı daha az olabiliyor veya kültürel bazda bir sıkıntı yaşamasalar bile sadece bu sebepten isyan bayrağı kaldırabiliyorlar.

Bir eyalet isyan başlattığında eyaletteki dine ve kültüre mensup yeni bir ülke ortaya çıkıyor. Bu yeni ülkenin bağımsızlığını elde etmesi için isyan ettiği ülkeyi yenmesi gerekiyor ve bu süre zarfında diğer eyaletlerde aynı kültür isyan ederse bu ülkeye katılıyor, başka bir kültür isyan başlatırsa ayrı bir ülke kuruluyor.

Bağımsızlık savaşları küçük bir isyan şeklinde başlasa da, zaman içerisinde diğer devletlerin de katılmasıyla büyük bir savaş haline dönüşebilir. Bu durum özellikle yerel sorunlardan ziyade isyanın kültürel mutlulukla alakalı olduğu örnekler için geçerli.

growingwar.png

Son olarak bağımsızlık savaşında da bazı değişikliklerimiz var, muharebeler kazanmanıza göre savaş skoru elde ettiğiniz Üstünlük Savaşı yerine artık bağımsızlık savaşlarının kendilerine has bir savaş hedefi bulunuyor.

Bu savaşta isyancılar hala saldıran tarafta sayılsa da, savaştaki hedefleri kendi başkentlerini savunmak olacak. Bu durum isyanın bastırılması için ana ülkenin isyanla savaşması ve isyanın merkezini ele geçirmesi gerektiği anlamına geliyor. Öte yandan isyancılar sadece kendi konumlarını savunarak başarılı olabiliyor.

wargoal.png

Tüm bunlara ek olarak monarşilerin eyalet sadakatleri veraset esnasında bir miktar azalıyor, bu da yazının başlarında bahsettiğim veraset esnasında yaşanabilecek krizleri yansıtmayı amaçlıyor.

Huzursuzluk

Eski sistemin sıkıntılı yönlerinden birisi huzursuzluğun çok fazla rol oynamasıydı. Huzursuzluk topraklardaki mutsuz nüfuslar sonucu ortaya çıkıyor ve toprağın bulunduğu eyalette sadakatin düşmesine sebep oluyor. Buraya kadarıyla bir sorunumuz yok.

Ancak huzursuzluk bunla kalmayıp insangücü, vergi gibi alanlarda da etkilere sahip ve tüm bu alanlar zaten düşük mutluluktan ayrı bir biçimde etkileniyorlar.

Menander yamasıyla birlikte huzursuzluğu basitleştirdik, artık tamamen tek bir kaynaktan meydana geliyorlar: Mutsuz nüfuslar. Bununla birlikte artık toprakların ekonomisinde etkiye sahip değiller, bir yerde huzursuzluk olması burasının ne kadar isyana meyilli olduğunu ifade ediyor. Şu anda hala asimilasyon, göç ve dönüşüm üzerinde bazı etkilere sahip fakat gelecekte bunlar da değişebilir.

unrest.png

Huzursuzluğa sebep olan birçok şey bundan böyle nüfusların mutluluğunu veya mantıklı görünen bir başka unsuru etkiliyor.

Peki ya vasal devletler?

Vasal devletlerden önümüzdeki bir günlükte bahsedeceğiz, şimdilik verebileceğimiz bilgi bir isyan baş gösterdiğinde aynı kültürde bulunan vasal ülkesinin de tıpkı isyan devleti gibi bağımsızlık savaşına katılabilmesi. Yeni bağımsızlık savaş hedefi hamilerine karşı isyan başlatmış vasal ülkeleri tarafından da kullanılıyor, böylelikle onlar da kendilerini savunarak bağımsız olabiliyorlar.

Bugünlük bu kadar, her zamanki gibi günlükte görmüş olduğunuz görsellerin yapım aşamasında olan bir içeriği yansıttığını hatırlatalım.

Yazar: Ali Alper Duman

Yayın Direktörü @ Strategyturk

Henüz yorumlanmamış.

Yorumla

STRATEGYTURK

Strategyturk'te strateji oyunlarından haberleri, yama notlarını, geliştirici günlüklerini ve daha birçok içeriği Türk strateji oyuncularına Türkçe bir biçimde sunuyoruz. Aynı zamanda yeni çıkan strateji oyunlarının ve eklentilerinin incelemelerini yapıyor, bu oyunlara dair sürekli olarak içerik oluşturuyoruz.

Sosyal medya sayfalarımızı takip ederek strateji oyunlarındaki gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.

Son Yorumlar

  • FADYORYA: 1 ve 2. oyun epic gameste, 3. oyun steam'de olursa immortal empires olmuyor değil mi? üçünün de aynı platformda olması gerekiyor
  • Wandervals: 1.14 Sürümü için yama güncellemesine ihtiyacımız var.

KATEGORİLER

ARŞİV