Imperator: Rome’da Tanrı ve Kehanet Değişiklikleri

Imperator: Rome geliştirici günlüklerinde bu hafta tanrı ve kehanet değişikliklerine dair bilgiler veriliyor.

Merhaba. Bugünkü Imperator: Rome geliştirici günlüğüne hoş geldiniz. Bu, Archimedes güncellemesi ile dokunacağımız noktalara değineceğimiz ilk günlük olacak. Bugün güncellemenin Din kısmına odaklanacağız!

Oyunda dinin en göze çarpan etkisi, seçebileceğiniz kehanetleri belirliyor olmasıydı. Oyunda genellikle yerel tanrılara ve inanışlara göre şekil alıp geniş bir yelpazede farklı etkileri bulunan çeşitli kehanetlerimiz var. Fakat pratikte hangi kehanetleri kullanabileceğinizi kontrol etmeniz kolay değil. Üstelik, ülkenizin yabancı dinlere karşı güttüğü politikaya da müdahale edemiyorsunuz.

Archimedes güncellemesiyle bu durumun yanı sıra oyundaki dinlerle etkileşiminizi kapsayan diğer şeyler de değişiyor.

Tanrılar ve Ulus Panteonu

Çoğu uluslar ilerleyen dönemlerde dine daha kapsamlı yaklaşmayı benimsemiş olsa da Antik Dünya’da din hala da önemli bir olguydu. Merkezi güçler genellikle imparatorluğun dört bir yanında ibadet edilen tanrıları onurlandırarak vatandaşların gözündeki meşruiyetlerini artırırdı. Aynı şekilde, azınlık olan yönetici kesimler de kendi tanrılarının yanı sıra yerel tanrıları korur ve desteklerdi.

Helenistik dönem dünyasında görülen bir başka dikkat çekici şey ise sayısız tanrıya ibadet edilmesiydi. Aynı sınırları belirsiz din alanlarında bile başka yerlerdekilere benzese de kendine özgü özellikleri ve ibadet biçimleri olan çok sayıda farklı tanrı vardı.

Bunların bazıları krallıklar ve önde gelen kişilerce korunuyor, diğer Akdeniz’in uzak bölgelerindeki yerel kültlerin inanç kaynağı olmayı sürdürüyordu.


Mevcut kehanet ekranına ait görsel. Tanrılarla ilgili uzun yazılarımız olsa da aralarındaki farklar çok küçük ve hangi tanrının bu ekranda yer alacağına etki edemiyorsunuz.

Archimedes güncellemesiyle eski kehanet sistemi kalkacak ve yerine Koruyucu Tanrılar sistemi gelecek. Çok tanrılı dinlerde oyuncular hangi tanrıların Ulus Panteonu’nda koruyucu tanrı kabul edileceğine karar verebilecek. Böylece süre kısıtlaması bulunan kehanetlerin yanı sıra farklı pasif bonuslara da erişebilecek.

Dinen bölünmüş olan uluslar birden fazla dinden koruyucu tanrı seçip hem kitleleri kontrol edebilecek hem de ellerindeki seçilebilecek tanrı sayısını artırabilecekler.

Tanrılar ve Kehanetler

Sürekli olarak 8 kehanete sahip olmak yerine her ulus artık 4 kategoriden birine (bereket, savaş, kültür ve ekonomi) karşılık gelen 4 tanrıdan oluşan bir Ulus Panteonu’na sahip olacak.

Tanrılar bir dine ait olsa da bir tanrıyıseçebilmek için o dine inanmanız gerekmiyor. Archimedes güncellemesiyle birlikte devlet dinine sahip olup olmamaya bağlı temel mutluluk değişkenleri kalkıyor. Artık nüfus inandıkları dine ait olup Panteon’da yer alan tanrı sayısına göre mutluluk bonusu elde edecek. Bu da büyük bir imparatorluk senkretizmi için farklı dinlerden tanrılar seçmenin halkınız arasında istikrarı ve sadakati sağlama aracı olarak kullanılabileceği anlamına geliyor.

Öte yandan tüm tanrılarınız aynı dine mensup olursa o dini takip eden halkınız oldukça büyük bir mutluluk bonusu elde edecek. Aynı şekilde sadakat ve dış ilişkiler de devletin dininden ziyade seçtiğiniz tanrıların mensup olduğu dinlerden etkilenecek.

Seçebileceğiniz tanrılar mensup olduğunuz dine, halkınızın mensup olduğu diğer dinlere ve coğrafya gibi olgulara göre değişiklik gösterecek. Belli bir yerel tanrının kutsal tapınağına ya da bölgesine sahipseniz o tanrı seçebileceğiniz tanrılar arasına katılabilir. Planımız hem çeşitli yazgılar hem de ülkenizin dünyadaki konumu içinden etraflıca seçim yapabilecek kadar geniş bir tanrı yelpazesi sunmak. Suriye’de küçük bir Fenikeli ulusuyla oynarken Yunan anakarasındaki uluslara ya da Kuzey İtalya’daki Galyalı uluslarına kıyasla daha çok tanrı arasından seçim yapabileceksiniz.

Tanrıların hepsi aynı olmayacak elbette. Eskiden olduğu gibi tanrılara özgü bonuslar sunulacak. Her tanrının Panteon’da bulunduğu sürece sağlayacağı faydaların yanı sıra etkinleştirmek için ödeme yapacağınız süre kısıtlaması olan bir bonusu olacak.

Nüfusun mutluluğu üzerindeki etkisini de düşünürsek, Panteon’da oluşturacağınız derleme uzun ve kısa vadede stratejik seçimlere dönüşecektir.

Panteon’daki bir tanrıyı aynı kategoride (bereket, savaş, kültür veya ekonomi) başka bir tanrıyla değiştirmek için mevcut tanrınızı seçmenizden beri en az 3 yıl geçmiş olması gerekiyor. Değişiklik ülkenizde istikrara mal oluyor. Bir de bu üç yıllık süre içerisinde bonus kehaneti (süre kısıtlaması bulunanı) kullanamayacaksınız.

Yaptığımız düzenlemelerle oyuncuların tek bir dini ön plana çıkarmaya odaklanmak yerine sinkretizme odaklanmalarını umuyoruz. Öte yandan, tekdüze bir nüfusa sahip bir devletin o dinin tanrılarına odaklanması daha iyi olacaktır. Her bir “yabancı” tanrı devletin dininden elde edeceğiniz olası mutluluk bonusunu kısacağından, artık diğer dinlere kıyasla dininiz özünde mutluluk bonusu sağlamayacak.

Güncellemeyle birlikte, din ve inanç hakkındaki düşüncelerinizi o dönemde gerçekten var olmuş devletlerinkine yaklaştırmayı ve yeni oynanış yolları yaratmayı amaçlıyoruz.

Tanrılara yaptığım düzenlemelerle bu güncellemede inanca dair yapmayı planladığımız pek çok şeye giden yolu açmış olduk. Planlarımızdan gelecekteki günlüklerde bahsedeceğiz.

Bugünlük bu kadar. Ne yazık ki size gösterebileceğim tek bir ekran görüntüm bile yok. Önümüzdeki hafta oyundaki karakterlerde yapacağımızdan bazı değişikliklerden bahsedeceğiz.

Yazar: H. Serhat Çavunt

Yorumla

STRATEGYTURK

Strategyturk'te strateji oyunlarından haberleri, yama notlarını, geliştirici günlüklerini ve daha birçok içeriği Türk strateji oyuncularına Türkçe bir biçimde sunuyoruz. Aynı zamanda yeni çıkan strateji oyunlarının ve eklentilerinin incelemelerini yapıyor, bu oyunlara dair sürekli olarak içerik oluşturuyoruz.

Sosyal medya sayfalarımızı takip ederek strateji oyunlarındaki gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.

Son Yorumlar

  • Ali: 1.13 çevirisi ne zaman gelecek acaba
  • Ali: 1.13 çevirisi ne zaman gelecek tarih belli mi

KATEGORİLER

ARŞİV