Imperator: Rome’da Korsanlar, Fırtınalar ve Volkanlar

Imperator: Rome geliştirici günlüklerinde bu hafta korsanlardan, fırtınalardan ve volkanlardan bahsediliyor.

Herkese merhabalar. Pompey yaması için kaleme aldığımız bir başka geliştirici günlüğüne daha hoş geldiniz. Bugün sizlere önümüzdeki yamada oyunda denizcilik alanında yapılacak değişikliklerden bahsetmeye devam edeceğiz. Deniz muharebelerinde yapılan genel değişiklikleri buradan inceleyebilirsiniz. Bugünkü konumuz Fırtınalar ve Korsanlar olacak. Bunların yanı sıra bazı tarihsel olaylardan ve harita üzerindeki volkanlardan bahsedeceğiz.

piratesinthewild.jpg

Korsanlar

Imperator: Rome’da kendiliğinden oluşan ve limanları ablukaya alan Korsanlar eğer güçlü bir devletseniz sinirizi bozan basit bir unsurdan ibaretken, küçük bir devletseniz sonsuza dek limanlarınızı kullanmanıza engel olan bir oyun unsuruna dönüşüyor. Korsanların ortaya çıkmasını engelleyen bazı yasaları çıkartmak veya limanlarınızın bulunduğu deniz bölgelerinde kalıcı bir şekilde donanma bulundurmak dışında onları durdurmanızın imkanı yok. Bu da Korsanlardan ya zarar gördüğünüz ya da onları kapattığınız anlamına geliyor, her iki seçenek de pek oyuncu etkileşimi içeren eğlenceli seçenekler değiller.

Korsanlar oyunun döneminde önemli bir yere sahipti ve oyunun doğal bir parçası olmalarını sağlamalıyız.

Pompey yamasıyla birlikte Korsanlarda amaçladığımız 3 değişiklik söz konusu:

  1. Sadece zararlı olmak yerine, oyunculara bir şeyler sunabilmelerini sağlamak.
  2. Bir anda ortaya çıkmaları yerine oyuncuların bir şeyler yapabilmesini sağlamak.
  3. Kıyıyı sonsuza dek abluka altında tutmaktan ziyade daha az can sıkıcı hareket etmeleri.

Helenistik Dönem Korsanları

Birçoğunuzun belki de tahmin etmeyeceği bir şekilde bu dönemde Korsanlar sık sık ülkeler tarafından kiralanarak ana donanmanın yanında görevlendirilirdi. Bir gemiyle seyahat eden küçük bir gruptan ziyade, bir komutanın önderliği altında birden fazla gemiden oluşan bir donanma şeklinde hareket ederlerdi. Genellikle çok sayıda hafif gemiye sahip olurlardı. Oyunun başlangıç döneminde Antigonid (Frigya) donanmasında amirallik yapanlar “Baş Korsan” gibi ünvanlar taşıyordu. Herhangi bir ülkenin hizmetine girmediklerinde haydutluk yapıp yağmalar düzenlerlerdi.

Cazibeleri sahip oldukları gemi gücünden ibaret olduğu için barış döneminde Korsanların kiralanması için bir sebep olmazdı. Bu dönemlerde düzenledikleri yağmalar bölgedeki ülkeler için ciddi problem teşkil eder, bu devletler kimi zaman kendi donanmalarıyla bu tehditi ortadan kaldırmak üzere seferlere çıkardı. Yamaya da adını veren Pompey gibi Bosporus Krallığının lideri Eumelos da bu şekilde düzenledikleri seferlerle tanınan isimlerdir.

pirates.jpg

Yeni Korsanlık Mekaniği

Bir önceki kısımda anlattıklarımız bizi şu tarz bir mekaniğe getiriyor. Korsanlar da tıpkı Paralı Askerler gibi oyunun başlangıcında bulunacaklar. Tıpkı Paralı Askerler gibi menzil dahilinde olmaları durumunda komutanları ve gemileriyle birlikte kiralanabilirler. Dilerseniz mevcut donanmanıza destek olmaları için, dilerseniz de deniz savaşlarında safi olarak onlardan yararlanmak üzere bu eylemi değerlendirebilirsiniz. Korsanlar sadece 
Hafif Gemilere
sahip olacak.

Ancak Paralı Askerlerden farklı olarak Korsanların ev bölgeleri daha önceden belirlenmiş net bölgeler olacak. Haritanın birçok noktasında Korsan Limanları yer alacak. Bu limanlar limanın sahibine bir miktar fayda sağlarken, aynı zamanda Korsanlara ev sahipliği yapacak.

Eğer Korsanlar uzun bir süre boyunca kiralanmazlarsa (şu anda bu süre 2 yıl) limanı terkederek yağmalar düzenlemeye başlayacaklar. Limanı terkettikleri an diğer filolara düşman görünecekler. Yağma için hedefleri evi olan limandan farklı bir bölgede (region) yer alan korumasız limanlar olacak. Eğer yağma esnasında Korsan Filosu yok edilirse, evi olan limanda 0 gücünde tekrardan oluşturulacaklar ve zaman içerisinde tekrar güç toplayacaklar.

laws.jpg

Tabi ki herkes Korsanlardan bu kadar hazzetmiyor, savaş esnasında Korsan Limanına ev sahipliği yapan bir şehre birimlerinizle girmeniz durumunda buradaki Korsanları kalıcı bir biçimde tasfiye edebileceksiniz. Her ülkede aynı zamanda Korsanlığı yasaklayan bir yasa bulunacak ve bu yasayı çıkarmaları durumunda limanlarında Korsanlara ev sahipliği yapan ülkelere karşı savaş sebebi edinecekler.

Aynı şekilde Korsanları kabullenebileceğiniz bir yasa da mevcut, bu yasayı çıkartmanız durumunda limanlarınızdan birisi Korsan Limanı haline gelecek.

merctab.jpg

Bu değişikliklerle uyumlu bir biçimde artık Paralı Askerler arayüzü ikiye bölündü. İlk bölümde kara birimlerini, ikinci bölümde ise Korsanları görüntüleyebiliyorsunuz. Korsanlar tıpkı Paralı Askerler gibi haritada üstlerine tıklanması suretiyle de kiralanabiliyor.

Bu değişikliklerle birlikte korsanları birden fazla bir şekilde etkileşim kurabileceğiniz bir mekanik haline getirmeyi amaçlıyoruz. Dilerseniz onları güçlendirebilir, böylelikle yerel ekonominizi büyütebilir, ihtiyaç duyduğunuzda elinizin altında ekstradan gemi olmasını sağlayabilirsiniz. Dilerseniz aktif bir biçimde onların peşine düşerek denizleri tamamen temizlemeye çalışabilirsiniz.

hshcp7.gif

Deniz Fırtınaları

Korsanlar dışında artık denizlerde sık sık rastlayacağınız bir başka şey fırtınalar. Fırtınalar Akdeniz’de, Baltık’ta, Hint Okyanusunda ve Atlantik’te uzun süreler felaketlere sebep oldu, kimi zaman savaşların seyrini değiştirdi. Pompey yamasıyla birlikte denizde fırtınalarla karşılaşabileceksiniz, hangi denizde hangi ayda fırtına çıkacağı değişebilecek ancak genel olarak açık denizlerdeki fırtınaların kıyı bölgelerindeki fırtınalara nazaran daha sık yaşanacağını söyleyebiliriz. Bu fırtınalar etkilenen deniz bölgelerinde yer alan gemilerde 2 ay boyunca yüksek miktarda yıpranmaya sebep olacak. Harita üzerinde yağmur, rüzgar, bulutlar ve şimşekler şeklinde bu fırtınaları görebileceksiniz.

greecerain.jpg

Kuzey Yunanistan’da bir fırtına.

desertstorm.jpg

Kum Fırtınaları

Zorlu hava koşulları sadece denizde karşılaşacağınız bir olay değil. Pompey yamasıyla birlikte çöl bölgelerinde kum fırtınası yaşanma riski olacak. Bunları da harita üzerinde görebileceksiniz. Kum fırtınaları hali hazırda zaten zorlu bir araziyi iyice tehlikeli bir hale getirecek.

snowstorm.jpg

Kar Fırtınası

Karlı bölgelerde kimi zaman devasa boyutlara ulaşabilen kar fırtınalarıyla karşılaşabileceksiniz. Diğer fırtınalar gibi bu da harita üzerinde görünecek, 2 ay boyunca aktif olacak.

aetna.jpg

Volkanlar

Volkanların Roma tarihinde önemli bir yeri var. Vesuvius’un patlaması oyunun bitiş tarihinden sadece 100 yıl sonra Roma şehirlerinin nasıl göründüğüne dair ayrıntılı bilgiler edinebilmemizi sağladı. Haritamızda çok sayıda günümüzde dahi aktif birçok volkan bulunuyor. Bu volkanlar Etna volkanının 100 yıl önceki Kartaca istilasını engellemiş olması gibi tarihin akışını etkileyebilen, önemli bir role sahip.

Pompey yamasıyla birlikte mevcut volkan olaylarının üstünden geçip yeni olaylar ekleyerek volkandan etkilenen bölgelerin çeşitli kaynaklarla yeniden kullanılabilir hale getirilmesi ve volkanik topraklardan faydalar sağlanabilmesini olası kılacağız.

Oyuna çok sayıda yeni volkan ekledik, bunların hepsi haritada görünebiliyor ve bölge arama arayüzünde aranabiliyor.

Volkan patlaması yaşandığında bir olayla karşılaşacaksınız, mevzubahis volkan bir süreliğine etrafındaki bölgelere ateş ve lav püskürecek. Normal bir oyunda 1 ila 2 volkanik patlamayla karşılaşacağınızı tahmin ediyoruz.

volcanobig-gif.489763

events.jpg

Tarihsel Olaylar

Her zamanki gibi Pompey yamasıyla birlikte de oyuna bazı yeni olaylar eklenecek. Bu yamada özellikle Roma, Kartaca ve İtalya’daki bazı devletler için tarihsel olaylar ve “devlet – kölelik” ilişkilerini ele alan yeni olaylar ekledik.

Son olarak birinci ve ikinci Konsül (eğer monarşiyseniz hükümdar ve eşi) arasındaki ilişkiyi ele alan birkaç yeni olay eklendi.

event2.jpg

Bugünlük bu kadar.

Yazar: Ali Alper Duman

Yayın Direktörü @ Strategyturk

Henüz yorumlanmamış.

Yorumla

STRATEGYTURK

Strategyturk'te strateji oyunlarından haberleri, yama notlarını, geliştirici günlüklerini ve daha birçok içeriği Türk strateji oyuncularına Türkçe bir biçimde sunuyoruz. Aynı zamanda yeni çıkan strateji oyunlarının ve eklentilerinin incelemelerini yapıyor, bu oyunlara dair sürekli olarak içerik oluşturuyoruz.

Sosyal medya sayfalarımızı takip ederek strateji oyunlarındaki gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.

Son Yorumlar

  • metin: 1.14 ARTIK LÜTFENNNN AMAAAAAAA
  • metin: Abi ne zaman gelecek bu son güncelleme lütfen artıkkkk :(

KATEGORİLER

ARŞİV