Hearts of Iron IV geliştirici günlüklerinde bu hafta Yunanistan odak ağacı tanıtılıyor.
Herkese merhabalar, uzun bir aranın ardından tekrar haftalık geliştirici günlükleri ile karşınızdayız. Bugünün konusuna girmeden evvel genel itibariyle bu günlüğün büyük resimde tam olarak nerede olduğundan bahsetmek isterim.
2017 senesinde Death of Dishonor eklentisi çıkarttık, o zamanlar bu eklentiye Ülke Paketi adı vermiştik. O zamanlar topluluk oyuna yeni mekanikler eklenmesini istiyor, eski mekaniklerin yenilenmesini bekliyordu, bu sebeple bu ülke paketi pek iyi karşılanmamıştı. Bugün dönüp baktığımızda belki de bu duruma çok da şaşırmamalıyız. Öte yandan oyuncular daha büyük, daha iyi odak ağaçları istiyor ve oyundaki tüm ülkelere odak ağacı eklenmesi için 10 yıl beklemeleri gerekip gerekmeyeceğini soruyordu. Bir İçerik Tasarımcısı olarak odak ağaçlarının bu şekilde ilgi görmesi beni çok mutlu ediyor.
Bu sebeple Ülke Paketi fikrini geri getirdik, bunlar 3-4 ülkeye odaklanan, nispeten daha küçük çaptaki eklentiler. Öte yandan istihbarat sistemi gibi üzerinde çalışmak istediğimiz alanlar varken tüm ekibi buna ayırmak istemedik. Dolayısıyla ana fikir odak ağaçları üzerine çalışıp, büyük mekanikleri ise büyük eklentilere saklamak şeklindeydi.
Bunun için ilk olarak mevzubahis odak ağaçlarını geliştirmede çalışacak bir serbest çalışan işe aldık, bu esnada ekibimiz Stockholm’de büyük eklenti üzerinde çalışıyordu, bu büyük eklenti daha sonraları La Resistance ismiyle çıkış gerçekleştirdi. Bugün sizlere önümüzdeki ülke paketinden ilk odak ağacını tanıtıyor olacağım, önümüzdeki haftalarda ise diğer ülkelere dair bilgiler alacaksınız. Her zaman olduğu gibi bu eklenti beraberinde bazı hataları gideren bir yama ile çıkış gerçekleştirecek.
Bu yaklaşımın sizlere istediğiniz içerikleri daha hızlı bir şekilde sunabilmemizi sağlamasını umuyoruz. Ana ekibimiz önümüzdeki ana eklentiye dair çalışmalarına devam ediyor, bu ana eklentiye dair bilgileri ülke paketi bu yılın sonlarına doğru çıktıktan sonra sizlerle paylaşmaya başlayacağız (2020 senesinde olduğumuzu unutmayalım dolayısıyla hiçbir şeyin garantisi yok)
Şimdi sizlere serbest içerik tasarımcımız Busby’i takdim ediyorum:
Merhabalar, benim adım Busby, Yunanistan ve henüz duyurmadığımız bir ülkenin odak ağaçlarını hazırlayan serbest içerik tasarımcısıyım. Serbest İçerik Tasarımcısı mı? O da neyin nesi? sorularınızı duyar gibiyim. COVID-19 sebebiyle her ne kadar bu tanım biraz zayıflasa da, kabaca ana ekipten ayrı olarak çalıştığımı söylemem yeterli olur. Ancak bu tek başıma çalıştığım anlamına gelmiyor, önümüzdeki hafta benle birlikte çalışmış bir başka isimle tanışacaksınız.
Yunanistan odak ağacı tasarlarken kendisine has zorluklara sahip, ilginç bir ülkeydi. İtalyanların istilasına karşı koymakla kalmadılar, üstüne kendi taarruzlarını başlattılar. Klisura Geçidinin ele geçirilmesi gibi önemli başarılara sahipler. Dolayısıyla Yunanistan’ın savunma odaklı oynayabilmesi bizim için önemliydi, aynı zamanda dünyanın en zengin tarihlerinden birine sahip bu coğrafyanın bir yandan o dönemde karşılaştıkları zorluklarla da mücadele ederek tarihsel konumlarına ulaşabilmesi önem sarf ediyordu.
Yunanistan 1936’da zor günler geçiriyordu demek atlattıkları badireleri hafife almak olur. Helen Silahlı Kuvvetleri ülkeyi sarmış eksiler denizinin içindeki ufak bir artı ama onlar da ciddi ekipman sorunları yaşıyorlar. Yunanistan’ın ekonomik ve siyasi sorunlarını başlangıç spiritleri üzerinden yansıtıyoruz:
- İlk olarak Yunanistan’ın çok kapsamlı Siyasi İstikrarsızlık spiritiyle başlayacağım. Yunanistan 1. Dünya Savaşı boyunca siyasi bir bunalım içerisindeydi, savaşın hemen ardından Eleftherios Venizelos önderliğinde bir şeyler yapmaya çalışsalar da buldukları istikrar uzun sürmedi keza 1. Dünya Savaşı’nı takip eden Yunan-Türk Savaşında ağır bir yenilgi aldılar. Aldıkları bu yenilgi ülkenin siyasetinde şok dalgaları etkisi yarattı, sayısız darbe yaşandı, diktatörler ortaya çıktı derken 1935 senesinin Kasım ayında İkinci Helen Cumhuriyeti ilan edildi. 1936 senesinde ülke monarşistler ve Eleftherios Venizelos takipçisi liberal demokratlar arasında ikiye bölünmüş durumda.
- Monarşinin geri dönüşü Yunan siyasetini baştan aşağıya değiştirdi, 1923 senesinde sürgünde olan Kral 2. George tahta dönerken, Eleftherios Venizelos 1935’te ülkeden kaçmak zorunda kaldı. Kral 2. George’un durumu odak ağacındaki her yolda “hook” olarak kullanılıyor ama bu mesele kısa süre içerisinde düzeltilecek. Şimdilik 2. George’un Yunanistan Krallığı’ndaki durumunun kırılgan olduğunu söylemek yeterli olur.
- Sonraki 4 spirit Yunanistan’ın ekonomik durumuyla alakalı. Yunanistan geçtiğimiz yıllardan birikmiş büyük bir borç yüküne sahip ve bunu International Finance Commission ismindeki bir spiritle yansıtıyoruz. Eğer Yunanistan bu borç yükünden kurtulmak istiyorsa Yunan ekonomisini esir almış 3 güçle müzakere etmek zorunda: Fransa, İngiltere ve İtalya.
- Yunanistan’ın devasa borcu ekonomisinin bulunduğu kötü durumun sadece bir yönünden ibaret. Yunanistan oyunun başlangıcında Avrupa’da bulunup da tarıma dayalı bir ekonomiye sahip olan nadir ülkelerden birisi, bu da 2 şeye sebep oluyor 1.) Yunanistan’ın ekonomisi ve işçi sınıfı ülkenin sanayi bölgelerine değil, tarım bölgelerine yoğunlaşıyor. 2.) Yunanistan’ın tarım ekonomisi inşaat gibi ağır sanayi maddeleri için Yunanistan’ın dışarıya bağımlı olmasına sebep oluyor. Yunanistan’ın sanayi odakları bu sorunları gidermeye ve ülkeyi modernize etmeye odaklanıyor.
- Ancak Yunanistan için her şey çok da kötü gitmiyor, çöküşte olan ekonomilerini rahatlatabilecek koruyucu bir meleğe sahipler: Almanya. Almanya’nın diğer ülkelerin ekonomisinde ve doğal kaynaklarında ona kontrol alanı sağlayan Schachtplan’ı özünde Almanya’nın Avrupa üzerinde egemenliğini güçlendirme kaygısı taşısa da Yunanistan gibi kötü durumdaki ülkeler için bir çıkış yolu olabilir.
Şimdi, bu anlattıklarım belki sizi Yunanistan’la oynamaktan caydırmış olabilir, ancak tüm negatif spiritler odak ağacı üzerinden kaldırılabiliyorlar. Bu ağacı aşağıda görüntüleyebilirsiniz:
Tıpkı Japon hikayeleri gibi odak ağacını sağdan sola inceleyeceğiz.
Yunanistan insan gücü kıtlığı çeken bir ülke, bu sebeple Yunanistan ile oynadığınız çoğu oyunda kalabalık ordulardan ziyade küçük ama profesyonel bir orduya sahip olacaksınız. Bu durum Yunanistan’ın donanması ve hava kuvvetleri için de geçerli, ancak doğru destekçiyi seçmeniz durumunda Yunanistan kullanımdan kaldırdığı savaş gemilerinden birini tekrardan denize sürebilir.
Silahlı kuvvet odaklarının üçü de Yunanistan’ın savunmasına yardımcı olacak en az 1 kalıcı bonus veriyorlar. Helen Akademi Savaş Planları bu noktada yine size faydalar sağlayabilir:
Yunanistan Avrupa’nın büyük güçlerine ve onlara nazaran daha küçük olsalar da, en az onlar kadar tehditkar komşularına karşı savunma planları hazırlayabilir. Bunlar geçici olarak kimi zaman saldırı, çoğunlukla savunma bonusu sağlıyorlar. Tıpkı gerçek hayatta olduğu üzere Yunanistan’ın orantısız güce maruz bırakılmadığı müddetçe cephelerini savunabilmelerini mümkün kılıyorlar. Şimdi sanayi kısmına geçelim:
Yunanistan’ın sanayi odağı oyunun başlangıcında sahip olduğunuz spiritleri kaldırmak için tek durak noktası niteliğinde. 35 gün süren ilk odak kararlar aracılığıyla IFC’ye olan borcu azaltmanızı öngörüyor.
İlk odağın tamamlanmasıyla birlikte Yunanistan borçlarını kapatmaya başlıyor, bu odak ağacında ilerledikçe diğer seçenekleri de açıyorsunuz. Zoraki Sanayileşme isimli yol IFC’ye olan borcunuzdan daha kolay kurtulmanızı sağlarken daha fazla kaynak harcamanızı gerektiriyor. Eğer Yunanistan liberal demokratik dünyanın kurallarına göre oynamayan bir rejime sahip olursa Yunan ekonomisini çökertmek adına kurulmuş bu hain kapitalist planını boşa çıkartmak için farklı yollar izleyebilir.
Yunanistan’ın ekonomisini nasıl modernize edeceğini belirleyen 2 farklı odak kolu mevcut, hizmet ekonomisine ağırlık verip emtia ithalatına yüklenebilirsiniz ya da çiftçileri tarladan zorla çıkarıp şehre taşıyarak Yunanistan’ı 20. yüzyıla taşıyabilirsiniz. Bu kısımda ilerledikçe Yabancı Tekeli ismindeki spiritin etkileri zayıflamaya başlayacak, nihayetinde bu spiritten tamamen kurtulacaksınız. Yabancı Tekelinin kaldırılmasını gerektiren Yunan ulusal firmaları daha iyi etkiler sağlarken, yabancı firmalar daha ucuz.
Şimdi yatırım odaklarına geçiyoruz, yatırım odakları sanayi ile siyasi odakların ortasında yer alıyor. Yatırım odaklarında siyasi güç harcayarak müttefiklerinizin veya destekçinizin yardımıyla fabrika elde edebiliyorsunuz. Destekçi ülke Yunanistan’a olan desteklerini yerine getirirken önemli eksiler alıyor.
Şimdi siyaset kısmına geçelim. İlk olarak odak veya karar aracılığıyla, oyunun ilk bir ayı içerisinde kralı hapsetmekle ona izin vermek arasında bir tercihte bulunmanız gerekecek.
Tarihsel kısım monarşistlerin seçimi kazanmasını ve cumhuriyetçilerin baş düşmanı Ioannis Metaxas’ı başbakan olarak atamasını öngörüyor.
Metaxist kısmı tarafsızlığınızı son ana kadar koruyup, bir pakta katılacağınız zamana kadar önemli bonuslar elde etmenize yönelik. Bunun tek istisnası Sparta Savaşçı Ruhunu Canlandır odağıyla bu ağacı sonlandırmak. Elbette oyuncular bu kadar beklemek zorunda değil, soldaki Müttefikler kısmını seçebilir veya Yunanistan’ın yarı diktatörlük hükümetini tamanlamıyla faşist bir rejime dönüştürebilirsiniz.
Faşistlerin amacı sadece Mihver’e daha yakın olmak değil, aynı zamanda Türkiye’ye baskı yaparak onu da aynı tarafta savaşa sokmak. Bunu sağlamak için George Mercouris veya Ioannis Metaxas’ı faşist diktatör olarak atayabiliyorsunuz. Her zaman müzakerelerin sabote edilme ihtimali var, bu da Yunanistan’ın Mihver’i Türkiye ile karşı karşıya getirmesi anlamına geliyor. Bu durum belki de o kadar kötü bir şey olmayabilir keza Metaxas kafayı Üçüncü Helen Medeniyetine takmışken, Mercouris Birinci Helen Medeniyetine takmış durumda.
Şimdi Metaxas’tan bahsedelim, kendisi Alman hayranı olsa da, her Mihver üyesinin Yunanistan’a sıcak yaklaştığını iddia etmek doğru olmaz.
Tuhaf zamanlar tuhaf dostlukları beraberinde getirir. Metaxas faşist eğilimli biri olsa da Yunanistan’ı Akdeniz’deki tarihsel müttefikleri olan Britanya ile yanyana getirebilir. Bu kısımda Yunanistan Kıbrıs’a odaklanıp adanın kontrolünde değişiklik yapabiliyor. Öte yandan Kralın hükümetinde Müttefikler üyesi olabilecek yegane isim Metaxas değil.
Şimdi gelelim İngiliz hayranı Kral 2. Georga’a. Metaxas Yunanistan için yeterli olmayabilir, belki gerçekten de Yunanistan’ın güçlü bir monarşiye ihtiyacı vardır. Ne yazık ki halkın önemli bir kesimi böyle düşünmüyor, tam tersi, kralın hükümetinden keskin bir şekilde nefret ediyorlar.
Yıllar süren istikrarsızlık monarşistler ve cumhuriyetçiler arasında bir iç savaşla çözülebilir. Belki çok ideal bir çözüm değil fakat iyi iç savaşların ülkeleri istikrara taşıdığı bir gerçek. 2. George’u kralınız olarak kabul edip Britanya’ya Avrupa’dan faşizmi silme yolunda destek çıkabilirsiniz, yapmanız gereken yegane şey kraliyet yanlısı gruplarla bir araya gelip kralınızın meşruiyetini savunmak.
Sürekli bir siyasi istikrarsızlıktan bahsediyoruz, gelin bir spiriti inceleyelim. Yunanistan 4 gruba bölünmüş durumda: Monarşistler, Cumhuriyetçiler, Komünistler ve Faşistler. Bu grupların her biri birbirinden nefret ediyor, ancak ortak düşündükleri bir konu var o da Yunanistan’ın güçlü olması ve birlik olması gerektiği. Bazı liderler böyle düşünmüyordu – mesela Metaxas – dolayısıyla siyasi istikrarsızlıkla baş etmenizin 3 ana yolu var.
İlk olarak spiritin etkilerini azaltmak adına siyasi kısımda ilerleme katetmeniz gerek, her ideolojinin kendine has bir spiriti var ancak aynı şekilde çalışıyorlar.
Oyuncu bu gruplardan birini seçip düşman grup tarafından ülkeye uygulanan negatif etkileri kaldırabilir veya daha uzun ve pahalı rotayı tercih edip diğer grubu dost edinmeye çalışabilir. Genel olarak grupların dost olması daha isabetli keza ne kadar dostunuz varsa insan gücünüz o kadar yüksek olacak, o kadar çok bakana erişeceksiniz. Öte yandan kimi zaman kendinizi bu gibi iç meselelere siyasi nüfuz ayıramazken bulabilirsiniz.
Gruplardan bahsetmişken, gelin grupların en tuhafından bahsedelim: komünistler. Cumhuriyetçilik konseptiyle dost olan komünizm Venizelosçuların seçimi kazanmasını gerektiriyor. Bunu başardıktan sonra diğer komünistlerle iş birliği yaparak Üçüncü Helen Cumhuriyeti’nin ortaya çıkmasını sağlayabiliyorsunuz. Tahmin edeceğiniz üzere, komünistlerin bu dünyada hazzetmediği şeylerden birisi tam teşkilatlı komünizm.
Tüm seçenekler arasında Yunanistan’ın sanayi potansiyelini en yukarılara taşıyan seçenek muhtemelen komünizm seçeneği. Diğer ideolojiler kültür ve miras gibi eften püften şeylere odaklanırken, komünistler daha materyal başarıların peşinde. Tabii ki sonlara doğru doktrin bazlı bir ayrım içermeyen komünist odak ağacı olmaz.
Ülkeyi sarsılmaz devrimci Markos Vafeiadis’in kanatları altına alabilir veya Josip Broz Tito’ya yardım edip Avrupa’da faşistlere karşı birlikte hareket edebilirsiniz. Eğer Stalinizm kulağa çok da kötü gelmiyor diyorsanız Başkan Nikos Zachariadis sizin adamınız.
İşi kapitalistlere kitlemek varken neden kaynaklarınızı faşizmle savaşmak üzere harcayasınız ki, hedefiniz tamamen pratik üzerine kurulu – idealizm üzeirne değil. Moskova’dan gelen emirler Boğaz’ın alınmasını talep ediyor. Stalin’in isteklerini gerçeğe dönüştürmek için bir kriz başlatmalısınız, bir sınır çatışması diğerini tetiklemeli ve Corfu’dan Kars’a kadar her yer komünizm kırmızısına boyanmalı.
Tüm bunlar favori rengi kırmızı olanlar için yeterli olabilir ama bahsetmemiz gereken bir yol daha var. Evet, tahmin ettiğiniz üzere Demokratik yol. 1910 ila 1936 yılları arasında Eleftherios Venizelos’un Liberal Partisinin gücüne pek az parti ulaşabildi. Oyuncunun Yunan siyasetinin bu dev gücünü hissetmesi benim için önemli. Bunun için Ethnarch özelliği ülkeye insan gücü ve istikrar sağlıyor, kendisinden olabildiğince hızlı bir şekilde yararlanmaya çalışın çünkü bu dünyada çok zamanı kalmadı.
Yunanistan’ın liberal demokratik partisini diğer partilerden ayıran önemli unsurlardan birisi savaşmayı ana ilkelerinden biri olarak görmeleri. Venizelosçular günümüz Türkiye’sinde toprak emelleri bulunan Megali İdea ideolojisine bağlılar. Bu ideolojiyi 1. Dünya Savaşı sonrasında gerçeğe dönüştürmeye çalıştılar, bu girişimleri Yunan-Türk Savaşının başlamasına sebep oldu, bu savaş ise en hafif tabirle kendileri için pek iyi gitmedi. Türkler tarafından büyük bir yenilgiye uğratıldılar, kurdukları Helen Cumhuriyeti de bir süre sonra çöktü.
Venizelosçuları başa getirmeniz onların parçalanmış hayalini de devralmanız anlamına geliyor. İtibarınızı kurtarmanın yegane yolu monarşistlerle bir olup Megali İdea’yı gerçeğe dönüştürmek ve aldığınız yenilginin intikamını almak. Öte yandan Yunanistan’daki herkesin Venizelos’a ikinci şans tanımaya istekli olduğunu söylemek doğru olmaz.
Şimdi sahneye yeni bir tür faşist giriyor, Ethniki Enosis Ellados. EEE 1935 senesinde iç karışıklıklar neticesinde çökmüştü fakat Venizelosçuların tekrardan yükselmesi onların yeni bir amaç uğruna birleşmelerini sağladı: Anadolu’dan sürgün edilmiş milyonlarca Yunanla birleşip yenilmelerine sebep olmuş hükümeti ortadan kaldırmak. EEE yarım iş yapmayı sevmeyen bir örgüt, Megali İdea onlar için bir kağıt parçasına çizilmiş haritadan ibaret. Mevzu Türkiye’den toprak almaya geldiğinde ya tamamen alalım ya da hiç almayalım yaklaşımındalar.
Venizelosçularla oynarken EEE ile sorunlar yaşayacaksınız ve Megali İdea hayalleri kurmadan evvel EEE ile baş etmeniz gerekecek. Anadolu’dan sürgün edilmiş yetenekli bir isim var, kendisini öne çıkararak EEE karşıtı bir hareket başlatabilirsiniz. Belki de EEE’yi başa getirmek istersiniz, bunu da yapmanız mümkün ancak bu hareketin çok ciddi sonuçları var.
EEE meselesini çözdükten sonra Sevr Antlaşmasını imzalayan güçleri masaya tekrardan çağırıp Türkiye’nin geleceğini konuşma vakti. Heraklion Uzlaşmasının iyi gitmesi durumunda şuna benzer bir harita ile karşılaşabilirsiniz:
Eğer Venizelosçular kaybederse mirasları tekrardan bir çöpe dönüşecek ve liderleri kovulacak. Bu gerçekten Avrupa için karanlık bir gün olurdu.
Bu haftalık bu kadar, okuduğunuz için teşekkürler. Önümüzdeki hafta bir başka geliştirici günlüğüyle karşınızda olacağız.
Sonunda Türkiye odak ağacı geliyor gibi
Bu eklendi dlc yle mi gelecek yoksa oyuna güncelleme olarak mı gelecek