Hearts of Iron IV’te By Blood Alone Çıkış Sonrası

Hearts of Iron IV geliştirici günlüklerinde bu yazıda By Blood Alone eklentisinin çıkış sonrası desteğine dair bilgiler veriliyor.

Herkese merhabalar, bugün BBA’nın çıkışına analitik bir değerlendirme yapacağız.

image1.png

Tahmin edeceğiniz üzere, BBA’nın çıkışıyla birlikte İtalya’nın popülaritesi ciddi bir şekilde arttı. İşin doğrusu artış bekliyorduk fakat bu kadar bir artış beklemiyorduk. 15 saati geçen oturumların %45’i İtalya ile oynandı. Karşılaştırma yapacak olursak Sovyetler Birliği %39 oranına sahip. Almanya (yukarıdaki tabloda mor) halen en popüler ülke.

1665582824951.png

Küçük ülkeler arasında en çok tercih edilen Etiyopya oldu. Yine tahmin edilebilir bir şekilde, Etiyopya oyunları nispeten daha kısa sürdü. Buna yenilmek, oyuncunun amacına daha erken ulaşması veya daha verimli oynamak için yeniden başlatmak gibi hususlar sebep olmuş olabilir.

Önceki güncellemelere nazaran daha az oyuncunun modlarla oynayabilmek için eski sürüme aldığını görüyoruz.

Nükleer hedefleri önceki güncellemelere nazaran pek farklılık göstermedi (genellikle başkentler) ancak ilginç bir şekilde Meksika listeye dahil oldu. Ayrıca Türkiye’nin nükleer kapasitesinde ciddi bir artış görülüyor, atılan atom bombalarının %4’ü Türkiye tarafından atıldı.

Oynanan oyunların %2’si oyuna yeni eklenen Japonca dil seçeneğiyle oynandı.

BBA’nın çıkışından bu yana oyunu Normal zorlukta (%64) oynayan oyuncu sayısı, Kolay (%10) ve Çok Kolay (%25) zorlukta oynayanlara nazaran artış gösterdi. Oynanan oyunların %0.74’ü Zor ayarda, %1.10 kadarı ise Çok Zor ayarda oynandı. Çıkış öncesinde oyunların %28’i Çok Kolay’da, %12’si ise Kolay’da oynanıyordu.

BBA Çıkışı ve Yorumlar
NSB ve daha önceki çıkışlara nazaran bazı yeni rekorlar kırdık. BBA sıradışı bir çıkış gerçekleştirdi, çeşitli mekaniklerle ilgili tatminsizlik ve kafa karışıklığı yaşandığını gördük. Sahip olunan mükemmel derecede ve istikrarlı oyuncu sayısıyla birleştiğinde, bu durum bizim için de bir kafa karışıklığına sebep oldu. Her ne kadar genel değerlendirme belirgin olsa da, sizlerden gelen yorumları görmezden gelme gibi bir düşüncemiz yok.

Kimi zaman bir oyuncunun kolaylıkla kavrayabildiği bir sistemi başka bir oyuncu kavrayamayabilir. BBA’nın çıkışı sonrası gelen rapor sayısının önceki eklentilere nazaran daha düşük olduğunu görüyoruz. Burada da bir tutarsızlık göze çarpıyor.

Topluluğun üzerinde durduğu en önemli başlıklardan birisi barış konferanslarıydı. Yapılan değerlendirmelerin ardından 3 ana sorun gördük:

  • Buglar (tasarlandığı şekilde işlemeyen mekanikler)
  • Yeni sistemin kurallarının anlaşılamaması
  • Yeni sistemin beğenilmemesi

Karşılaştığımız buglar genellikle yapay zeka davranışına yönelikti. Bunlar üzerinde çalışmalar yapacağız, geride bıraktığımız yamalarda çeşitli hata gideirmleri yaptık, daha kapsamlı değişiklikler yolda.

Kafa karışıklığına gelirsek, uzun vadede geliştirmek istediğimiz alanların başında geliyor. BBA’da alışılmış ve üzerinde ustalaşılmış ana sistemler üzerinde çok sayıda değişiklik yapıldı. Bu hem barış konferansları hem de yeni hava sistemi için geçerli. Beklentileri doğru şekillendirerek bu alışkanlıkların daha ideal bir şekilde yeni sisteme aktarılmasını sağlayabilirdik, burada hata bende ve gelecekte dikkate alacağım bir husus.

Yanlış anlaşıldığını gördüğümüz en önemli hususlardan birisi son teklifler. Eski sisteme alışan oyuncular teklifleri seçili bir şekilde konferanstan ayrılıyor ve bölgelerin kendine gelmesini bekliyor. Realitede yapay zeka veya diğer oyuncular teklifinize karşı çıkabilir, artık yeniden karşı çıkılma şansı da olmuyor.

Yeni konferans sistemine yaklaşımla ilgili anlaşmazlıklar daha farklı bir kategoride fakat ağırlıklı olarak biraz önce bahsettiğimiz 2 noktadan kaynaklandığını düşünüyorum. Konferansların daha düşmancıl geçmesinden keyif alan ve buna alışmış önemli bir oyuncu kitlesi var, öte yandan bu değişikliklerin ne kadar verimli olduğunu yorumlayanlar var.

Sık rastladığımız bazı yorumlar şu şekilde:

  • Yenilen büyük ülkelerin barış konferansı sonunda “hayatta” kalmaları istediğimiz bir sonuç değil.
  • Yapay zekanın bordergore tercihleri bazı durumlarda beklenenden daha kötü durumda. Özellikle tarihsel olmayan, farklı ideolojilerden taraflar olduğunda meydana geliyor.
  • Oyuncular tarafından yapılan bordergore, barış konferansları için kabul edilebilir. Yapay zekanın bazı durumlarda nasıl hareket ettiği üzerinden endişeler olsa da, oyuncular diledikleri takdirde haritanın belli bölgelerini Balkanlaştırabilirler.
  • Kısıtlı puanlar daha düşmancıl bir barış konferansı için gerekli. Ancak tekliflerin nasıl çalıştığının iyi kavranması gerekiyor. Sonsuz puanla turları geçmek gibi bir sisteme geri dönmeyeceğiz.
  • Kimi zaman uzaklarda yer alan küçük ülkeleri tamamen ilhak etmek mümkün olmayabiliyor, bu nispeten istediğimiz bir şeydi ancak mevcut dengeden memnun değiliz. Değişiklikler yapacağız.
  • Bağlı devletler ve küçük ülkeler sıkıntılar çıkarabiliyor, kısa vadede denge değişiklikleriyle bunu çözeceğiz ancak gelecekte oyun kuralları ekleyerek oyuncunun barış konferanslarını dilediği gibi ayarlamasını sağlayabiliriz. Barış Konferansları her zaman ideolojik bazda savaş sonrası senaryo için düşmanlıklar yaratmak olsa da, birçok oyuncu oyunun son döneminde daha fazla kontrol sahibi olmak istiyor. Bunu Player Led Peace Conferences modunun popülaritesinden de anlayabiliyoruz. Modlar için bu davranışları destekleyeceğiz ancak bunu daha kolay hale getirmek için yapmamız gerekenler var.

Hava sistemi ve uçak tasarlayıcısında, yeni tasarım arayüzüne geçerken kaybolan bazı unsurlar üzerinde çalışmalar yapacak, karşılaşılan çeşitli hataları gidereceğiz. Topluluk “hava muharebesi formülünü” çözmek için bayağı bir tahminde bulunmak zorunda kaldı ve bu tahminler genellikle hatalı çıkarımlara sebep oldu. Bu sistemin daha iyi oyuncuya aktarılabilmesini, gerek oyun gerekse Wiki üzerinden daha net bir sistem ortaya çıkmasını sağlayacağız.

BBA’nın çıkışından bu yana çıkarttığımız güncellemelerle sık meydana gelen bazı sorunları giderdik. Kısa vadede küçük güncellemelerle hata giderimlerine devam edeceğiz. Oyuncuların BBA’dan keyif aldığını görüyoruz ve biz de çalışmaya devam ederek standartların altında kalan alanlarda iyileştirmeler yapmaya devam edeceğiz.

Yazar: Cem Kaya

Henüz yorumlanmamış.

Yorumla

STRATEGYTURK

Strategyturk'te strateji oyunlarından haberleri, yama notlarını, geliştirici günlüklerini ve daha birçok içeriği Türk strateji oyuncularına Türkçe bir biçimde sunuyoruz. Aynı zamanda yeni çıkan strateji oyunlarının ve eklentilerinin incelemelerini yapıyor, bu oyunlara dair sürekli olarak içerik oluşturuyoruz.

Sosyal medya sayfalarımızı takip ederek strateji oyunlarındaki gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.

Son Yorumlar

  • FADYORYA: 1 ve 2. oyun epic gameste, 3. oyun steam'de olursa immortal empires olmuyor değil mi? üçünün de aynı platformda olması gerekiyor
  • Wandervals: 1.14 Sürümü için yama güncellemesine ihtiyacımız var.

KATEGORİLER

ARŞİV