Merhabalar, Hearts of Iron IV için bir başka geliştirici günlüğüne daha hoşgeldiniz. Bugün sizlerle oyuna eklediğimiz yeni iç savaş mekaniklerinden sözedeceğiz. İç savaş sistemi yapısal olarak fazlasıyla oyun içerisindeki politika mekaniklerine ve eventlere dayanıyor, event yazımından sorumlu biri olarak bu konuyu sizlere benim tanıtmamı uygun gördüler. Ben Rufus, Hearts of Iron IV ekibinde Scripter olarak görev alıyorum ve bugün sizlere anlatacağımız mekaniklerin oluşumunda birçok event yazımında bizzat görev aldım.
Oyun içerisinde iç savaşları oyunun zaman aralığında meydana gelen iç savaşlarla, yani İspanya ve Çin ile kısıtlamaktansa her devletin her an başına gelebilecek bir şekilde tasarladık. Artık herhangi bir ülke, politik farklılıklardan dolayı bölünebiliyor ve iç savaş yaşıyor.
Yarı-tarihi bir örnek vererek bu durumu daha iyi ifade edebiliriz. Yunanistan İkinci Dünya Savaşından kısa bir süre sonra iç savaşa sürüklenmişti, peki Yunanistan’daki politik iklim biraz daha farklı olsa neler olabilirdi? Komünistler halk tabanından daha yüksek bir destek görebilselerdi? veya savaş Metaxas’ın ölümünden önce çıksaydı?
Yukarıdaki görselde Yunanistan’ın komunist parti lideri Nikos Zachariadis’i bakan olarak seçtiğini görebilirsiniz. Bu Metaxas’ın Zachariadis ile işbirliği yaptığı anlamına gelmiyor, sadece Zachariadis’in ülkede aktif bir şekilde hareket edebilmesine izin verdiği anlamına geliyor. Böylelikle oyuncular ülkelerinin politik konumu üzerinde etki sahibi olabiliyor. Bu değişim yavaş olsa da birden fazla etken olması çok daha hızlı bir politik değişim yaşanmasıyla sonuçlanabiliyor, örneğin farklı ülkelerin Yunanistan’daki Komünist Partiyi desteklemeleri, insanların fikirlerini Komünist Partiye kaydırabilecek eventler ve daha fazlası.
Eğer Komünist Partinin etkisi yeterince yüksek seviyelere ulaşırsa, oyun oyuncuya bir tercih hakkı sunuyor. Burada oyuncu yükselmekte olan ideolojiden yana tavır alabilir ve ülke iç savaşa sürüklenir, bu örneğimizde oyuncu Komünist Yunanistan tarafında savaşta bulunur. Oyuncu ülkesinde komünizmi direkt olarak desteklemese dahi dışarıdan desteklerle komünizm güçlenmeye devam ederse oyuncu ne kadar bunu engellemeye çalışırsa çalışsın iç savaş kaçınılmaz bir gerçek olabilir ve yine oyuncu tarafını seçmek zorunda kalacak, ya komünizmden yana ya da komünizm karşıtı bir tavır takınmak zorunda kalacaktır.
Yukarıdaki görselde oyuncunun Metaxas rejiminden yana tavır aldığını görüyorsunuz, peki savaş başladığında ne oluyor? 1 devlet 2 devlete dönüşüyor, devlet bölünüyor. Her devlet için olası bölünme senaryoları hazırlamadığımızdan, her devlet her oyunda farklı şekillerde bir bölünme yaşayabilir. Şuanki senaryoda komünist bir hükümeti ilan etmiş olan Bölgesel Demokratik Hükümet, Trakya ve Giritte varlığını sürdürüyor. Varolduğu gibi Metaxas rejiminin elinde kalan topraklarla savaş halinde olan bu hükümet, Yunanistan’ı kendi otoritesi altında birleştirmek için elinden geleni yapacak.
Tarihsel iç savaşlarda ise savaşların sebebi her oyun ayrı bir şekilde belirlemektense tarihsel olarak ilerliyor. Ancak savaşın kendisi tabi ki sürekli değişken sonuçlar verebiliyor, tıpkı tarihsel İspanyol İç Savaşında olduğu gibi, diğer devletlerin destekleri büyük rol oynuyor. Etraftaki ülkeler başarılı olmasını istediği tarafı destekleyip onların kazanması için ellerinden geleni ardına koymayacaklardır.
Aynı zamanda iç savaşlar sadece ülkenin iç yapısındaki politik değişimden değil, tamamen dışarıdan destekli darbe denemeleriyle de oluşabilir. Aşağıdaki örnekte Almanya Belçika’da bir darbe planlıyor. Bunun için kendi politik gücünü ve ekipmanını kullanması gerekecek, ancak başarılı olursa Avrupa’da dengeleri bir anda değiştirip Almanya’nın Belçika’da kendisine tamamen dostça yaklaşan bir hükümet kurdurma olasılığı çok yüksek.
Bugünlük bu kadar, haftaya Almanya’dan sözedeceğiz.
Peki referandum ile faşist olunca belli bir süre sonra komünizmin neden yukseliyor