Europa Universalis Masa Oyununda Savaşlar ve Osmanlı

EU_dev_diary6.jpg

Europa Universalis masa oyununun geliştirici günlüklerinde bu hafta oyundaki savaşların işleyişi ve Osmanlı tanıtılıyor.

Europa Universalis’in masa oyunu için kaleme aldığımız geliştirici günlüklerinde bu haftanın konusu uzun zamandır beklediğinizi düşündüğümüz bir konu: Savaşlar. Oyunda bazı oyuncular diplomatik bir yaklaşım izlerken, bazı oyuncular diledikleri takdirde fetihler yaparak güçlerini arttırmayı seçebilir. Hangi seçeneği seçerseniz seçin tüm oyuncuların savaşa hazır olması gerekiyor, çünkü elbet oyunun bir kısmında savaşın bir parçası olacaksınız.

Savaşa Hazırlık

Eğer oyuncu ülkelerinin savaşa doğru yolaldığını görüyorsanız sizin de yaşanacaklara hazırlanmanız gerekiyor. Tabi ki ittifaklar kurarak ve diğer oyuncularla antlaşmalar yaparak çözümler üretmeye çalışabilirsiniz, ancak nihayetinde kendi topraklarınızı askeri güçle savunmanız gerekecek. Savaşa hazırlanmak maliyetli bir iş, dolayısıyla bunun öncesinde kaynaklarınızın hazır olması gerek. Recruit eylemleri 1 Military Power pulu harcıyor ve kasanızadaki altın miktarına göre birim basabilmenizi sağlıyor. Sıradan birimler ülkenizin insangücüne göre limitlendirilirken, dilerseniz turuncu renkte paralı askerlerle ordunuza eklemelerde bulunabiliyorsunuz. Bu birimlerinizi kontrol ettiğiniz bölgelere yerleştirebiliyorsunuz ve ordularınız piyade, süvari ve topçu birimlerinden oluşabiliyor.

Açacağınız bir savaşa hazırlanıyorsanız bu durumda iyi bir savaş sebebinizin de olduğuna emin olmalısınız. Fetih savaşlarında savaş sebebi savaşı açacağınız ülkenin topraklarında hak iddianızın olup olmamasına bakıyor, diplomatik gücünüzü kullanarak hak iddiaları oluşturmanız mümkün. Savaş sebebi elde ettikten sonra bu başlayacak savaşa hedef ülkeye nazaran daha hazır olduğunu düşünüyorsanız vakit savaş vakti.

Savaş

Askeri birimlerinizi en etkili ordularınıza katarak kullanırsınız. Orduda yer alan tüm birimler birlikte hareket eder. Her ordu masanın üstünde bir piyonla temsil edilirler. Oyunda 1 Military Power kullanarak ordularınızı hareket ettirebilirsiniz, ordu etkinleştirme eylemiyle bir orduyu hareket ettirebilir hale gelebilirsiniz. Ordularınız aktifleştirildiğinde dost topraklarda 2 bölge, düşman topraklarında ise 1 bölge hareket edebilir. Saldıran oyuncunun daha geniş kapsamda bir esnekliğe sahip olmasını ve savunanın buna karşılık vermesini sağlayan çeşitli eylem kartları mevcut.

Moving_army.jpg

Muharebeler

Bir ordu düşman birimlerinin bulunduğu bir bölgeye adımını attığında muharebe başlar. Bu noktada hem saldıran taraf hem de savunan taraf şansını arttırmak üzere eylem kartlarını oynayabilirler. Ordunuzu komuta eden bir generalin olması da bu noktada önem taşır. Temel olarak her iki taraf da 3 piyade zarı atar, ardından eylem kartları ve general kartları sayesinde ekstra zar elde edersiniz.

Burada ordunuzdaki birimlerin sembollerini denk getirmeniz önem taşıyor, piyade sembolüne denk getirdiğinizde bundan yararlanabilmeniz için ordunuzda piyade olmalı. Her birim düşmana bir kere vurabiliyor, bir diğer tabirle ya generaller veya eylem kartlarıyla kendinize bir avantaj oluşturmanız gerekiyor ya da büyük bir ordu kurarak bu ordudan efektif bir şekilde yararlanmaya çalışmanız gerekiyor. Eğer ilk zar atış turundan sonra her iki taraf da hayatta kalan birimlere sahipse, savaşmaya devam mı edecekler yoksa geri mi çekilecekler buna karar vermeleri gerekiyor. Eğer düşman ordusunun tamamını yokederseniz veya geri çekilirlerse muharebeyi kazanmış oluyorsunuz.

Savaş alanındaki kayıplar oyuncuların insangücü havuzuna yorgun birimler olarak geri dönüyorlar. Bu yorgun birimleri kullanmadan önce onları yenilemeniz gerekiyor. Paralı askerler genel havuza geri dönüyorlar.

EU-board-3D-4.3-close-up-1320x990.jpg

Kuşatmalar

Muharebe kazandıktan sonra bir sonraki turda bölge kuşatmaya geçebiliyorsunuz. Kuşatma başlatırken bölge başına 1 Military Power vermeniz gerekiyor ve kuşatılan şehrin vergi değerine göre belirlenen bir değere denk veya daha fazla birime sahip olmanız gerekiyor. Her başarılı kuşatma, ilgili bölgenin kontrolün el değiştirmesine sebep oluyor.

Savaşı Kazanmak

Savaş kazanmanın yolu şaşırtıcı olmayacak bir şekilde düşman ordularını yenmekten ve düşman topraklarını işgal etmekten geçiyor. Eğer bunu yapmayı başarırsanız düşmana taleplerinizi kabul ettirebilirsiniz. Bu barış antlaşmalarında düşmanın topraklarını ele geçirebileceğiniz gibi farklı taleplerde bulunabilir, zafer puanları elde edebilirsiniz. Barış antlaşmalarından önümüzdeki bir geliştirici günlüğünde daha ayrıntılı bir şekilde bahsedeceğiz. Sahip olduğunuz kaynakları tek bir savaş için harcamamaya dikkat edin, eğer bir bölgeye fazla odaklanırsanız diğer bir cepheden saldırı alabilirsiniz.

Ottomans-lowres-1-1320x741.jpg

Major Ülke: Osmanlı

Oyunun ilk çağı Osmanlı’nın Macaristan, Polonya ve Eflak güçlerinden oluşan koalisyonu yenilgiye uğrattığı Varna muharebesinin hemen ardından başlıyor. Bu Osmanlı’nın batıdaki Hristiyan komşularıyla kırılgan bir barış antlaşmasına sahip olduğu anlamına geliyor. Bu barış antlaşmasının uzun sürmesi Osmanlı’nın, Avusturya’nın ve Polonya’nın görevlerine baktığımızda pek olası değil.

Eğer Osmanlı erkenden İstanbul’u fethedebilir ve Anadolu’daki gücünü pekiştirirse Avrupa ve Ortadoğu topraklarında genişlemeye oldukça müsait bir konuma gelebilir. Osmanlı ile oynamanız oyundaki diğer oyunculara nazaran daha sık kendinizi savaşta göreceğiniz anlamına geliyor. Osmanlı’nın gücü askeri kapasitesinde olsa da, Fransa veya bir başka ülkeyle müttefik olmanız gayet olası.

Reformasyonun başlaması sizin için pek önemli olmasa da, ilk 2 çağ içerisinde haçlı seferiyle karşılaşabilirsiniz. Bu çağlarda Osmanlı oldukça üstün hükümdarlara sahip ve bu hükümdarlardan yararlanabilmeniz çok önemli. Karşınıza çıkan düşmanları – bu düşmanlar hep birlikte birleşip saldırmadıkları müddetçe – yenebilecek güçtesiniz.

Yazar: Ali Alper Duman

Yayın Direktörü @ Strategyturk

Henüz yorumlanmamış.

Yorumla

STRATEGYTURK

Strategyturk'te strateji oyunlarından haberleri, yama notlarını, geliştirici günlüklerini ve daha birçok içeriği Türk strateji oyuncularına Türkçe bir biçimde sunuyoruz. Aynı zamanda yeni çıkan strateji oyunlarının ve eklentilerinin incelemelerini yapıyor, bu oyunlara dair sürekli olarak içerik oluşturuyoruz.

Sosyal medya sayfalarımızı takip ederek strateji oyunlarındaki gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.

Son Yorumlar

  • FADYORYA: 1 ve 2. oyun epic gameste, 3. oyun steam'de olursa immortal empires olmuyor değil mi? üçünün de aynı platformda olması gerekiyor
  • Wandervals: 1.14 Sürümü için yama güncellemesine ihtiyacımız var.

KATEGORİLER

ARŞİV