Europa Universalis IV’te Tarihsel Araştırma Süreci

Europa Universalis IV geliştirici günlüklerinde bu hafta Trin Tragula, oyunun yapımındaki tarihsel araştırma safhasını aydınlatmış.

Herkese yeniden merhabalar. Bu günlükte sizlere EU4’te neyin nasıl olacağına karar verirken yaptığımız tarihsel araştırmalara dair bilgi vereceğiz. Daha önceki bir günlükte ne hakkında bilgi almak istediğinizi sorduğumuzda, Paradoxplaza’da kullanıcılarımızdan birisi tarihsel araştırmaya dair bilgi almak istediğini dile getirdi ve bu isteği oldukça büyük destek aldı.

İlk olarak şunu belirtmemiz gerekiyor, Europa Universalis IV her şeyden önce bir oyun. Bir oyunun oynanması için eğlenceli olması gerekir. Öte yandan bu oyun tarihi bir dönemi konu alan bir oyun ve bu tarih oyundaki birçok mekanik için ilham kaynağı. Oyundaki birçok farklı unsur için farklı farklı araştırmalar yapmamız gerekebiliyor, bunların hepsinden bahsetmem mümkün değil, dolayısıyla daha çok içerik tasarımcısı olarak benim nasıl bir süreç sonrasında bir şeyler ürettiğimi öğreneceksiniz denebilir.

Tarihsel araştırma iki hususda gerekli oluyor, bunlardan birincisi veritabanı çalışması, yani nerede hangi ülke, bu ülke için hangi hükümdarlar olacak. Diğeri ise arkaplan, içerik araştırması. İlk olarak sizlere içerik araştırmasına dair bilgi sunmak istiyorum.

İçerikler, Mekaniklere Bağlı Olan Eventler ve Dinamik Eventler

Oyuna dair en çok sevdiğim şeylerden bir tanesi, dünyadaki herhangi bir noktadaki ülkeyle oynayabiliyor olmanız. Bunun bir sonucu olarak oynanabilir her ülke, eş sayıda içeriğe, özel evente veya özel mekaniklere sahip olamayabiliyor. Her zaman olmamakla birlikte bu duruma el attığımız vakit genellikle tek bir bölge seçip o yamada/eklentiye oraya odaklanmayı doğru buluyoruz.

Yeni bir eklenti için çalıştığımızda, oyun tasarımcılarımız belli başlı oyun mekaniklerini önceden belirlemiş oluyor. El Dorado eklentisiyle gelen, Inti dinindeki Religious Authority mekaniği buna örnek gösterilebilir veya Mandate of Heaven ile eklenen Şinto Isolationism mekaniği. Bu sistemlerin oyunda anlamlı bir yer edinebilmesi için mevcut eventlere bağlanması, yeni eventler oluşturulması vb. işlemler gerekiyor.

1. Kitaplar

Her ne kadar Paradox’ta birlikte çalıştığım kişilerin genellikle oyunlarının konu aldığı tarihsel döneme ilgi duyduğunu söyleyebilir olsam da herkesin tarihin o dönemine dair her şeyi bilmesini beklemek mümkün değil. Bunun yanı sıra her zaman istenmeyen veya zamanı geçmiş basmakalıpların dışında kalacak bir şekilde sonuçlara ulaşmaya gayret gösteriyoruz.

Konu aldığımız hususa yönelik bilgi için genellikle üniversitelerde bulunan kitapları inceliyorum. Bu kitaplardan El Dorado ve Mandate of Heaven için kullandıklarımızın bazılarını günlüğün sonunda sizlere listeleyeceğim. Bu kitapları inceleidkten sonra internet üzerinden de araştırmalar yaparak daha derinlemesine bilgiye sahip olmaya çalışıyorum.

Araştırılacak, üzerinde durulacak belli şeyleri sunmalarının yanı sıra bu kitaplar çoğu zaman oyunda karşınıza event olarak çıkabilecek birçok şeyin direkt olarak kaynağı olarak gösterilebilir. Bu kitaplarda herhangi bir kütüphaneciyi sinirlendirecek çok sayıda çizgiler veya işaretlemeler görebilirsiniz.

img_0855-jpg.262378

Mandate of Heaven için yapılan araştırmalarda kullanılan kitaptan bir fotoğraf.

2. İnternet

Uzun zamandır aynı zamanda topluluğumuzla da bu gibi konularda iç içeyiz. Bu günlükleri takip ediyorsanız zamanında farklı hususlarda yararı dokunmuş bu isimleri hatırlayacaksınızdır. Guillaume HJ, chatnoir ve Fryz bu gibi hususlarda bize yardımcı olabilen çok sayıda isimden sadece birkaçı. Europa Universalis IV eski ve tanınmış bir oyun olduğundan çok sayıda yeni fikre, bilgiye, Paradoxplaza’daki bölümü üzerinden de ulaşabiliyoruz.

Bunun yanı sıra internet her zaman iyi bir bilgi kaynağı, ancak burada çok daha dikkatli olmak gerekiyor.

3. Oynanış

Tüm bunlarla birlikte eski proje şefimizin de belirttiği üzere tarihte bir olayın o şekilde olması, oyunda o şekilde olması gerektiği anlamına gelmeyebiliyor. Tabi ki Europa Universalis bir oyun ve bu oyunun eğlenceli olması gerekiyor. Bunla ilişkili olarak bazı durumlarda bazı şeyleri görmezden gelip, bazı şeyleri ön plana çıkararak daha etkili olmasını sağlayabiliyoruz. Tabi ki kimi zaman, yıldızların doğru hizaya gelmeleri durumunda aşağıda görselini gördüğünüz Habsan eventi gibi şeyler meydana gelebiliyor.

eu4_26-jpg.262379

Veritabanı, Başlangıç Durumu ve Harita

Oyunda, yaptığımız çalışmanın belki de en çok görülen kısmı harita üzerinde. Birçok kişi ‘harita boyama oyunu’ diyor, bana kalırsa oyun ondan daha derin ama evet haritanın önemli bir yer taşımadığını söylemek mümkün değil. Oyuncular haritaya bakarak oyunu anlamlandırıyor ve başarılı olup olmadığını değerlendiriyor.

Elimizde olan başlangıç üzerinde çok sayıda farklı çalışmalar yapılsa da, hala bazı yerlerin önceki oyunlarımızdan kaldığını görebilirsiniz. Önceki oyunlarda işlerin nasıl yürüdüğü hakkında çok fazla bilgi vermem mümkün değil ancak basit bir karşılaştırma yapmam mümkün.

Harita hususunda tarihsel atlaslardan, nüfus bilgisi verilen kitaplara kadar çok sayıda farklı kaynağı kullanıyoruz. Bunun için dünyanın farklı bölgelerine yoğunlaşan çok sayıda kaynağı elden geçirmemiz gerekiyor. Hem forumda yazılanlar hem de beta oyuncularımız bu hususta, bizim erişimimizin olmadığı kaynaklarla bize yardımcı olabiliyor. Bu kişiler bizim bilmediğimiz dilleri bilip o dildeki metinleri okuyabiliyorlar veya belli alana odaklanan ilgilere sahip olabiliyor, o alan için bize yardımcı olabiliyorlar. Örneğin ben de şirkete katılmadan önce Art of War ile birlikte çıkan yama esnasındaki Hindistan değişikliklerinde gönüllü olarak görev almıştım.

Ancak günümüz dünyasında iyi bilgiyle kötü bilgiyi ayırt edebilmek veya bir bilginin yanlış olduğu ortaya çıktığında o bilgi ışığında hazırlananları değiştirebilmek zor olabiliyor. Bunların yanı sıra oynanış hususunu da ele almamız gerekiyor, örneğin bu sebeple 1444’te savaşta başlayan ülke bulunmuyor.

Europa Universalis IV için yaptığımız tarihsel araştırmanın küçük bir kısmından bahsedildiği bu günlük umuyorum ki meraklıları için aydınlatıcı olmuştur. Son olarak El Dorado ve Mandate of Heaven’de yararlandığımız bazı kitapları sıralamak isterim.

El Dorado
Mandate of Heaven

Bugünlük bu kadar, şimdi kitaplara dönemm gerek. Haftaya sizlere önümüzdeki geliştirmelerden nasibini alacak bölgeyi tanıtacağım.

Yazar: Ali Alper Duman

Yayın Direktörü @ Strategyturk

Yorumla

STRATEGYTURK

Strategyturk'te strateji oyunlarından haberleri, yama notlarını, geliştirici günlüklerini ve daha birçok içeriği Türk strateji oyuncularına Türkçe bir biçimde sunuyoruz. Aynı zamanda yeni çıkan strateji oyunlarının ve eklentilerinin incelemelerini yapıyor, bu oyunlara dair sürekli olarak içerik oluşturuyoruz.

Sosyal medya sayfalarımızı takip ederek strateji oyunlarındaki gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.

Son Yorumlar

  • Ali: 1.13 çevirisi ne zaman gelecek acaba
  • Ali: 1.13 çevirisi ne zaman gelecek tarih belli mi

KATEGORİLER

ARŞİV