Herkese iyi günler. Ekibimizin önemli bir kısmı GDC’de hayatlarının keyfini sürerken bana bir Salı günü daha Europa Universalis IV günlüğü yazma işi kaldı.Geçen hafta da ipucu verdiğimiz üzere bu hafta sizlere Çin İmparatorluğu mekaniğinden bahsedeceğiz. Bu mekanik önümüzdeki eklentinin bir parçası olacak. 1444’te Ming Asya’daki ve hatta oyundaki en güçlü devlet ancak Çin’e hükmetmiş ilk devlet değil ve kesinlikle de son devlet olmayacak. Yuan hanedanının çöküşünün üstünden 100 sene bile geçmiş değil ve normalde 200 sene sonra Qing’in yükselişi var.
Europa Universalis IV oynayan oyuncuların haritanın her bir köşesinde farklı oyunculuk deneyimlerine sahip olmasını arzuluyoruz. Eskiden Uzakdoğu’daki ülkeler ve özellikle Ming isyancılara karşı çok büyük sıkıntılar yaşıyorlardı, Ming için bu sıkıntının ana sebebi Mandate of Heaven modifierını kaybetmesi ve nihayetinde ‘patlamasıydı’. Bu olay gerçekleştikten sonra Ming oyuncusunun elinden gelen her şeyi yapıp bu ölüm spiralinin dışına çıkması gerekiyordu. Bu genel olarak bizim istediğimiz bir oynanış tarzı değil ve önümüzdeki eklentinin bir parçası olan Çin İmparatorluğu mekaniğiyle sizlere daha iyi bir oyun deneyimi yaşatmayı amaçlıyoruz.
Nereden başlasak? Ming 1444 yılında Çin İmparatoru ünvanına sahip bir şekilde başlıyor. Eğer Ming’in stability değeri yüksekse, yönettiği eyaletler refah içerisindeyse ve çok sayıda haraçgüzar devlete sahipse Ming’in sahip olduğu Mandate yüzdesi zaman içerisinde artıyor. Bu Mandate oranı Çin İmparatoru olan devlet için çok önemli bir oran, peki bu oran nasıl düşebiliyor? Örneğin haraçgüzar devlet haline getirmediğiniz bir devletle komşuysanız, bölgeleriniz yıkım içerisindeyse bu oran azalmaya başlıyor.
Mandate yüzdesi maksimumdayken Çin İmparatoru olan devlet düşük unrest değerinden ve daha ucuz stability arttırma değerinden yararlanabiliyor. Öte yandan eğer Mandate değeri 50’nin altına düşerse askerleriniz daha kötü savaşacak ve bölgeleriniz daha az üretim seviyesine sahip olacak.
Mandate yüzdesiyle Celestial Reforms adını verdiğimiz belli başlı reformları geçirebiliyorsunuz. Kutsal Roma İmparatorluğundan farklı olarak bu reformlar belli bir birleşmeye yönelik değil, büyümeye yönelik. 80’den fazla Mandate’e sahip olduğunuzda bir reform geçirebiliyorsunuz ve her reform geçirişinizde 50 Mandate kaybedip 1 de stability kaybediyorsunuz.
Reformlar
- Introduce Gaituguiliu: +0.5 Meritocracy
- Reform Seaban: +1 Diplomat, +5 %trade efficiency
- Deleaget Zongdu: -0.05 Monthly autonomy
- Establish Lifan Yuan: -%10 Core creation cost
- Reshape Bureaucratic Ranks: +1 Monarch admin power
Bunun yanı sıra keskin gözlere sahip oyuncularımız ekranın üstündeki barda bir şapka görebilir. İmparator olan ülke legitimacy değerine sahip olmuyor zaten yeterince meşrulukları kanıtlanmış, onun yerine Meritocracy adı verilen bir başka mekaniğe sahipler. Bu değer zaman içerisinde kendiliğinden azalan bir değer ancak yetenekli danışmanlara sahipseniz bunu arttırabilirsiniz, ardından bu Meritocracy ile 6 farklı kararname yayımlayabiliyorsunuz.
Kararnameler
- Expand Palace Bureaucracy: -%10 Development cost, -%10 core creation cost
- Conduct Population Census: +%25 National tax
- Promote Naval Officiers: +%20 Ship durability
- Increase Tariff Control: +%25 Provincial trade power
- Improve Defense Effort: +%25 Fort defense
- Boost the Officer Corps: +%10 Infantry combat ability
Yayımladığınız her kararname 10 sene boyunca etkili oluyor ve bunun karşılığında 20 Meritocracy azaltıyor, tabi ki burada bahsedilen tüm yüzdeler ileride denge değişiklikleri kapsamında değiştirilebilirler.
Kısacası hayat Ming’e güzel. Çin onların, haraçgüzar devletleri periyodik olarak para akışında bulunuyor, kafalarına göre reform geçirip kararname yayımlıyorlar. Ancak tek bir şey var ki hiçbir imparatorluk sonsuza kadar yaşayamaz.
Oyundaki uzakdoğu dinlerinden veya pagan ülkelerden herhangi biri Çin İmparatoru ünvanını almak için savaş açabiliyor. Kısacası kuzeydeki hordalar, Japonlar, Koreliler ve Budistler bu amaçta yeni bir savaş sebebine sahip “Take Mandate of Heaven”. Bu savaşta toprak almak normalden daha ucuz, dolayısıyla tahtı almanız savaşı kazanırsanız oldukça mümkün. Bu durum gerçekleştiğinde eski İmparator tarafından geçirilmiş tüm reformlar ve yayımlanmış kararnameler siliniyor, yeni İmparator ortalama bir Mandate seviyesiyle Çin İmparatoru oluyor. Sonuçta sadece tek bir Çin olabilir. Çin’in yeni İmparatorunun hızlıca haraçgüzar devletler kurarak ve bölgelerinin refah seviyesini yüksek tutarak kendisinden önce gelenin kaderinden kaçınmaya çalışmalı. Çin İmparatorluğunu kaybeden devlet ayrıca bir de “Lost Mandate of Heaven” modifierına sahip oluyor. Eğer yeni İmparator sizseniz bu eski imparator devletin çaresine hızlıca baktığınıza emin olmalısınız yoksa tahtı geri almak için harekete girişebilirler.
Çin İmparatorluğunu ele geçiren devlet aynı zamanda tüm Çin bölgesine claim elde ediyor. Örneğin multiplayer oyunumuzda Dai Viet oyuncusu bu konuda oldukça ciddi çaba sarfetmişti:
İmparatorluğu ele geçirmede hepinize başarılar. Haftaya ekibimizin “bu mekanik olmadan nasıl oynuyormuşuz” diye yakındığı yeni bir mekanikten bahsedeceğiz, görüşmek üzere!
Europa Universalis IV’te Çin İmparatorluğu
Europa Universalis IV geliştirici günlüklerinde bu hafta Çin İmparatorluğu mekaniği tanıtılıyor.