Europa Universalis IV geliştirici günlüklerinde bu hafta Birim Kartlarındaki değişikliklerden bahsediliyor.
Bir başka Europa Universalis IV Geliştirici Günlüğüne hoş geldiniz!
Bugün 1.35 yamasında gelmesi için üzerinde çalıştığımız Birim Kartlarındaki değişikliklerden bahsedeceğiz. Bu işin ana yöneticileri QA Ekibimiz oldu, ekibe yıl boyu yeni kişiler katıldı ve kendileri Lions of the North’un çıkışında oldukça yardımcı oldular. Ama oyunu test etmenin yanı sıra, oyun tasarlama sürecinin de bir parçasılar. Paradox’ta alışıldık bir durum, zira pek çok ekip birbiriyle ortak çalışma sonucu içerik üretiyor. Bu yüzden önümüzdeki birkaç hafta boyunca bazı denemelerde bulunacağız ve tabii ki bu Geliştirici Günlüğünün altında yazdıklarınızı da dikkate alacağız!
Herkese merhaba, ben Pintu. Tinto’da çalışan QA mensuplarından biriyim.
Farklı teknoloji gruplarındaki birim kartları için yaptığımız değişiklikleri göstermek istiyorum, bu sistem EU4 çıktığından beri pek değişikliğe uğramadı. 1.34 yamasında muharebe hesaplamalarında değişiklik yaptığımıza göre artık buna da değinmenin zamanı geldiğini düşündük.
İlk önce bu konuda pek tecrübeli olmayanlar için birim kartlarının neye ve muharebenin hangi zamanında işe yaradığından bahsetmek istiyorum. Her muharebe aşamasında, Kuvvet Hasarı, birimlerin Ofansif Kart sayısına göre verilir. Moral hasarı ise Ofansif Hasarın ve Ofansif Moral Kartlarının birleşimi ile sağlanır. Savunma ise aynı şekilde Defansif Kartlar ile çalışıyor fakat tek fark arka saflardaki birliklerin Defansif Kartlarının yarısı (aşağı yuvarlanarak) öndeki birliklere ekleniyor. Yani bu da demek oluyor ki oyunun süreci boyunca, kartların önemi güçlü Şok Safhasından, güçlü Ateş Safhasına kayıyor ve özellikle piyadeler için defansif kartların önemi artıyor.
Bu değişiklikler ile büyük oranda piyade birliklere odaklanarak birim kartlarını değiştirmek ve mevcut bulundukları teknolojilere göre fazla güçlü ya da zayıf olan birlikleri dengelemek istiyoruz. Ayrıca bu birliklerin kullanılabildiği dönemde erişilebilen Topçu birliklerle olan gücünü de kontrol etmek istiyoruz. Her zamanki gibi, bunlar tabii ki son değerler değil ve bu günlüğün altında alacağımız dönütlerin yanı sıra test süreci boyunca yakından ilgilenilecekler. Yani yama çıkana kadar yüksek ihtimalle değişeceklerinden şüpheniz olmasın.
Hızlıca üstünden geçmek istediğimiz değişikliklerden biri Aborjin ve Polinezyalı birliklere yapılan değişiklik: ikisinde de toplam kart sayısı azalıyor, böylelikle Amerikalı ve Afrikalı teknoloji grupları ile benzer seviyede olacaklar. Bu değişikler güçlerinin bir kısmını korumalarını fakat aşırı abartı da olmamalarını sağlıyor.
Şimdi diğer grupları da etkileyen değişikliklere geçelim. Anadolu grubu erken aşamada elde ettikleri birlikler ile Ofansif Moral Hasarında oldukça büyük bir avantaja sahip. Bunu 5. ve 9. teknolojide elde ettikleri birlikler ile biraz kısmaya karar verdik. Maalesef bu Müslüman Birlik grubunu da etkiliyor çünkü o dönemde Anadolu birliklerine karşı avantajları olmamalı ve bu da beraberinde Hintli Birlikleri etkiliyor. Bu yüzden onları da zayıflatmak zorunda kaldık.
Anadolu grubu 12. teknolojide büyük atılımlarından birini koruyacak, bu da etraflarındaki diğer gruplara hâlâ bir tehdit olabilmelerini sağlayacak. Bunun büyük sebebi birliklerin 18. teknolojiye kadar kalacak olması, diğer gruplar çok daha erken yeni birliklere ulaşmış oluyor.
Müslümanlar demişken, onların değişikliklerine diğer gruplardan bağımsız bir şekilde bakalım. Müslümanların 23. teknolojide elde ettiği birim oldukça zayıf Ofansif ve Defansif Ateş kartlarından muzdaripti. Buna karşılık oldukça iyi Moral ve Şok kartları bulunuyordu fakat oyunun ilerleyen safhalarında Ateş kartlarının öneminin artışından ötürü onlara yardımcı olmak için Defansif Şok kartlarını azaltıp Defansif Ateş kartlarını yükselttik.
Çin grubu birimleri arasında öne çıkan bir tane var, o da 19. teknolojide açılan. Hem 3 ofansif hem de 3 defansif Ateş kartına hem de 3 Ofansif Morale sahip. Bu birimin tek sıkıntısı sıradaki birimin 25. teknolojide açılması, yani çoğu gruptan sonra. Bu açıdan çoğu komşularına göre avantajlı oldukları için bunun çözümü bir ofansif Moral kaybetmeleri.
Aynı teknoloji seviyesinde Göçebe grubu muhteşem olmasa da yeterince iyi bir piyade birimine sahip, askeri gerilemelerini yansıtmak için buna da ufak bir dokunuş yapmak yerinde olacaktır.
Afrika grubunda (bu Orta, Doğu ve Batı Afrikayı içeriyor) kartlar yeniden dağıtıldı. Artık 30. teknolojideki birlikleri gerçekten de bir yükseltme.
Son olarak ise Yüksek Amerikalı grubuna bir dokunuş yaptık, 18. teknolojide açılan birimin kartlarını biraz yükselttik. Bundan önce bu birim, önceki birim ile aynı miktarda karta sahipti.
Şimdi de Topçulara olan değişikliklere bakalım. Bu değişiklikler artık genel olarak birim başına bir daha defansif bir oynanışa sahip olan bir alternatif daha sunulması anlamına geliyor. Ayrıca 13. teknolojide de seçimlerden birini defansif yapacak şekilde bir değişiklik olacak.
Fark edeceksinizdir ki bazı birimleri sadece başına “Defansif” ekleyerek isimlendirdik, bu isimlendirmenin son hali değil ve büyük oranda geçici. Bundan ötürü isim önerilerinize açığız.
Ve böylelikle bu haftanın ve bu yılın son günlüğünü paylaşmış oluyoruz. Geçtiğimiz haftanın Fikir Grubu değişiklikleri gibi bu değişikliklerde de dönütlerinizi ve önerilerinizi okumak için sabırsızlanıyoruz.
10 Ocakta sonraki Geliştirici Günlüğünde görüşmek üzere!