6 farklı geliştirici imzası taşıyan 12 oyunla 21 yıllık bir geçmişe sahip olan XCOM’un tarihinde iyi dönemler olduğu gibi kötü dönemler de var.
Başlangıcından 21 yıllık süreçte artık XCOM olarak bilinen X-COM serisi çalkantılı bir süreç geçirdi. İlk oyun çok tutulmuştu, sadece döneminin değil, hatta tüm zamanların en iyi oyunlarından biri şeklinde görülüyordu. Ancak sonrasından gelen oyunların birçoğu bu kıstasın altında kaldı. Bu süre içerisinde çıkan oyunlar seri için bol miktarda hayal kırıklığı, başarısızlık ve felaketle sonuçlandı. Ancak XCOM’un hikayesi aynı zamanda bir geri dönüş hikayesi, yıllar süren karanlıktan sonra XCOM serisi tekrardan gün yüzüne çıkmayı başarmış durumda.
(1994) X-COM : UFO Defense
İngiltere’de UFO : Enemy Unknown olarak da bilinen bu oyun Microsoft DOS ve Amiga bilgisayarları için çıktı, 1995 yılında PlayStation’a uyarlandı. Mythos Games’te çalışan Julian ve Nick Gollop kardeşler tarafından yapılan bu oyun, Sid Meier’in kurucu ortağı olduğu MicroProse tarafından yayımlandı. Bu oyun esasen Gollopsların 1988 yılında üzerinde çalıştığı Laser Squad oyununa bir devam oyunu olarak planlanıyordu, ancak o dönem çok popüler olan uzaylı istilası temasının işin içine girmesiyle birlikte yeni bir oyun serisi doğdu. X-COM’un ilk oyunu çok sayıda bilgisayar oyunu listesinde birinci oldu. X-COM : UFO Defense çok sayıda farklı oyuna ilham kaynağı oldu. Jagged Alliance, Diablo, Freedom Force gibi oyunlarda bu oyunun etkilerini görmek mümkün.
(1995) X-COM : Terror From The Deep
MicroProse, UFO Defense’in başarısını paraya dönüştürmek için hızlıca X-COM : Terror From The Deep’i çıkarttı. Oyunun yapımında Mythos herhangi bir şekilde yer almadı, daha önceki oyunun ekibi tarafından 1 yıldan kısa bir süre zarfında tamamlandı. Oyun büyük oranda UFO Defense’in grafiklerinin değiştirilmiş haliydi, uzaydan gelen düşmanlar yerini denizi altından gelen düşmanlara bırakmıştı. Birkaç arayüz geliştirmesinin yanı sıra bu oyunda yeni 2 aşamalı terör görevleri yer alıyordu. X-COM : Terror From the Deep XCOM mirasını pek geliştiremedi ve genel olarak UFO Defense’i fazla kolay bulan oyuncular için yapılmış alternatif yan oyun olarak görüldü.
X-COM : Alliance’in yapımına başlandı. 1996 yılının sonlarına doğru Sid Meier, Bryan Raynolds ve Jef Briggs Firaxis Games’i kurmak üzere MicroProse’dan ayrıldı.
(1997) X-COM : Apocalypse
1997 yılında Mythos’un ikinci X-COM oyunu X-COM : Apocalypse MicroProse tarafından yayımlandı. Bu oyun MS DOS ve Windows 95’te oynanabiliyordu. Oyunun temasını daha çok geleceğe götüren bu oyunda insanlık kendine yetebilir mega şehirlerde yaşıyordu ve farklı bir boyuttan gelen uzaylıların saldırısına uğramıştı. Apocalypse teknik olarak güçlü bir oyundu, büyük bir şehir haritasına sahipti, ilk zamanlar sıra tabanlı savaş sistemi ve gerçek zamanlı oynanış ilgi görse de Julian Gollop ileride bu oyun için “felaket” kelimesini kullanacaktı.
(1998) X-COM : Interceptor
1998 yılında MicroProse’un çıkardığı X-COM : Interceptor oyunu, X-COM’un stratejik yönüyle dönemin Wing Commander ve Star Wars : X-Wing vs TIE Fighter oyunlarında kullanılan popüler uzay dogfighting oyunlarının birleşimi şeklindeydi. Oyun genel olarak beğenilmedi, genel olarak heyecandan uzak bir oyun olarak görüldü.
MicroProse’un sahibi şirket Spectrum Holobyte, Hasbro Interactive tarafından satın alındı.
(1998) X-COM : Alliance
1998 yılında X-COM : Alliance MicroProse tarafından duyuruldu. Oyun 1995’ten beridir geliştiriliyordu, multiplayer olarak da oynanabilen bu FPS oyunu uzayda kaybolmuş bir X-COM ekibinin maceralarını konu alıyordu. Askerler dost canlısı uzaylılarla birlik olup eve dönmek için çeşitli görevleri yerine getiriyordu. Oyun, dönemi için oldukça kaliteli bir oyundu ve aslen 1999 yılında çıkması planlanıyordu.
1999 yılında Hasbro ilk X-COM : First Alien Invasion olarak da bilinen X-COM oyununu çıkartmaya hazırlandı. Oyun tamamen multiplayer odaklı olmasının yanı sıra kaliteliydi, ancak oyunculara yeni bir şey sunmuyordu. İki yıl sonra sunucuları kapandı ve sıra tabanlı X-COM oyunları uzun süren bir karanlığa gömüldü.
Hasbro’nun sahip olduğu MicroProse X-COM : Genesis olarak bilinen gerçek zamanlı savaş oyunu yapmak istedi. Oyunun 3 boyutlu olması planlanıyordu, ancak geliştirmeye başlandıktan 6 ay sonra Hasbro’nun mali sıkıntıları sebebiyle oyunun yapımı durduruldu.
1999’da çıkması planlanan X-COM : Alliance ise ertelendi.
2000 yılında Mythos Dreamland Chronicles : Freedom Ridge ile geri döndü. Oyunun isminde X-COM geçmiyordu çünkü X-COM serisinin manevi ardılı olarak görülüyordu. Oyun sıra tabanlıydı, dünya uzaylılra karşı kaybetmişti ve Terran Liberation Army geriye kalan kaynakları en iyi bir biçime kullanarak işgale karşı koymaya çalışıyordu. XCOM 2 oynadıysanız konusunun XCOM 2 ile tamamen aynı olduğunu farketmişsinizdir, ancak Firaxis XCOM 2’nin Dreamland Chronicles : Freedom Ridge’dan esinlenmediğini açıkladı. Bu oyun da yapımcılar Bethesda ve Virgin’in 2001 senesinde oyun motoruyla ilgili problemler sebebiyle durduruldu.
Bu esnada Hasbro X-COM : Enforcer’i duyurdu.
(2001) X-COM : Enforcer
2001 yılında Hasbro, Hasbro Interactive’i Infogrames’e sattı. Hasbro Interactive ile birlikte X-COM’un hakları da Infogrames’e geçti. Infogrames’e geçmesiyle birlikte 4 yıl boyunca X-COM’a dair bir şey yapılmayacaktı.
Hasbro’nun FPS oyunu X-COM : Enforcer çıktı ancak oyunun birkaç tanınan düşman türü hariç X-COM serisiyle hiçbir alakası yoktu. Oyun UFO Defense’in tam zıttıydı. Ancak yine de büyük oranda beğenildi. Bu oyunun ardından 10 sene boyunca başka bir X-COM oyunu çıkmayacaktı.
Tabi ki X-COM : Alliance yine ertelenmişti.
2002 yılında 7 yıllık geliştirilme süreci sonrasında X-COM : Alliance projesi terkedildi. Terkedildiğine dair hiçbir açıklama da yapılmadı.
2003 yılında Infogrames Atari’yi satın alıp ismini Atari olarak değiştirdi. Artık X-COM serisinin sahibi Atari’ydi. Bu sene içerisinde haklarını elinde bulundurmasalar da Firaxis tarafından bir X-COM prototip oyunu yapıldı, oyun çok iyi değildi.
2005 yılında Firaxis’e sahip şirket olan Take-Two Interactive, Atari’den X-COM’un haklarını aldı.
2006 yılında yine Take-Two Interactive’in sahibi olduğu, aynı zamanda Bioshock serisinin yapımcısı Irrational Games bir X-COM oyunu yapmaya başladı. Ancak bu oyunun ekibi sonradan Bioshock 2 ekibiyle birleşti.
2007 yılında Firaxis tekrardan bir X-COM oyunu yapmaya başladı. Bu sefer oyun ekip içerisinde beğeniliyordu, böylelikle XCOM : Enemy Unknown’un yapımı başlamış oldu. Bu yıl içerisinde Firaxis bir de Civilization IV : Beyond The Sword’u çıkarmıştı ve bu ek pakette XCOM temalı bir senaryo bulunuyordu.
(2010) XCOM
2010 yılında 2K XCOM’u duyurdu. Oyun FPS türünde olacaktı, 1950’lerde başlayan gizli bir uzaylı istilasını konu alıyordu. Oyun yapısı itibariyle oyuncu nasıl yeneceğini anlamadığı bir düşmanla karşılaştığında kaçıp, nasıl yeneceğine yönelik araştırma yapabiliyordu. Uzaylılar şekilsiz siyah bir yapıdaydı, ev hanımlarını ele geçiriyordu. Oyunun 2011’de çıkması planlanıyordu.
(2011) XCOM
FPS türündeki XCOM oyunu çıkmayacaktı, onun yerine oyun büyük oranda değiştirilmişti, 1950’lerde geçen tema yerine daha çok Mass-Effect vari bir gizlenip saklanma/ekip yönetme şeklinde humanoid düşmanlara karşı savaş konu alınıyordu.
(2012) XCOM : Enemy Unknown
5 yıllık çalışmadan sonra Firaxis sıra tabanlı oyuna geri dönüp XCOM : Enemy Unknown’u duyurup hızlıca çıkarttı. Bu oyun 13 yıl sonra çıkmış ilk taktik oyunuydu ve uzun süredir bekleniyordu. Oyun çok beğenildi.
XCOM oyunu ise hala çıkmadı.
(2013) The Buraeu : XCOM Declassified
XCOM oyununun ismi The Bureau : XCOM Declassified olarak değiştirildi. Oyun artık FPS değil, third person shooter’dı. Xbox 360, PlayStation 3 ve PC için aynı yıl içerisinde çıktı. Ancak oyun beğenilmedi.
Aynı yıl içerisinde XCOM : Enemy Unknown için XCOM : Enemy Within eklentisi çıktı ve bu eklenti paketi çok beğenildi. XCOM : Enemy Within asıl oyuna çok büyük eklemelerde bulunuyordu.
(2015) XCOM 2
Firaxis 2015 yılında XCOM : Enemy Unknown’a devam oyunu olarak XCOM 2’yi duyurdu.
Son Yorumlar