Crusader Kings III geliştirici günlüklerinde bu hafta ekibin yaz tatiline çıkmasından ve oyunda çıkabilen bazı tarihi kişilerden bahsediliyor.
Merhabalar!
Yaza geldik, Fate of Iberia ve 1.6.1 yama(lar)ı (not: bu hafta ufak bir yama daha çıkacak) ile birlikte oyunun iyi bir durumda olduğunu düşünüyoruz ve gönül rahatlığıyla tatile çıkabiliriz! (Her zamanki gibi sorunlarla karşılaşırsanız raporlayın). Yakında hepimiz güzel İsveç yazımızın tadını çıkaracağız, hakkettiğimiz dinlenmeyi elde edecek ve önümüzdeki şeyler için enerji toplayacağız.
100. Geliştirici Günlüğünde de bahsettiğimiz gibi bazı büyük ve ufak planlarımız var, bunların bazılarını yılın ilerleyen aylarında paylaşacağız. Ne düşündüğünüz konusunda oldukça heyecanlıyız fakat şimdilik bir şey diyemeyiz!
Bu andan itibaren hepimiz geri dönene kadar düzenli Geliştirici Günlüklerimiz olmayacak! Belki birkaç ufak geliştirici günlüğümüz olabilir fakat söz vermiyoruz. [b]Ağustos bitmeden önce döneceğiz.[/b]
Oyun hakkında biz tatildeyken konuşmak istiyorsanız Discordumuza uğrayabilirsiniz. Ayrıca, Yaz boyunca her Çarşamba ve Cuma videolarımız olacağını unutmayın, genellikle yakın zamanda biten Geliştirici Multiplayer etkinliğinden.
Sizi yaz tatili için bırakmadan önce, gerekli şartlar sağlandığında ortaya çıkabilen birkaç tarihi kişi eklediğimizi biliyor muydunuz? Forumda Vaniljkaka olarak tanıyabileceğiniz Ola tarafından yazılmış bir özet!
Abbas ibn Firnas (~810-887): Latince Armen Firman olarak bilinen Endülüslü bilgin. Kaynaklar, Kurtuba kulesinden tahta direkler ile desteklenen bir pelerin ile atlayarak uçmayı denediğini söylüyor. Bundan ötürü ölümsüzleştirildi ve şu an Bağdat Havalimanı’nda bir heykeli bulunuyor. İbn Firnas oyunun 867 başlangıcında hayatta olacak olsa da sadece doğru olay yaşanırsa karşılaşacaksınız.Zehrâvî (936-1013): Latince Abucasis olarak bilinen Orta Çağ’ın en önemli cerrahlarından biri ve Kurtuba halifesinin saray hekimi. Onunla oyunda karşılaşırsanız (bunun için biraz şans ve tıp ile alakalı bir olaya ihtiyacınız olacak…) size hayatından bir anekdot bile verecektir.
İbn Vâfid (997-1074): Latince Abenguefith olarak bilinen 11. yüzyılda yaşamış Toledolu eczacı ve agronom. Tarihi kaynaklar onun Zehrâvî’nin öğrencisi olduğunu söylüyor fakat bu pek mümkün gözükmüyor zira Zehrâvî 1013’ten önce hayatını kaybetti. İbn Vâfid, Bilinmezlikten İhtişama başlangıcında Emir Yahya ile oynarsanız oldukça iyi bir saray hekimi olacaktır.
Zerkâlî (1029-1100): Latince Arzachel olarak bilinen Toledolu zanaatkâr ve astronom. Kastilya 1085’te şehri fethettiğinde oradan kaçtı. Çalışmaları Toledo Tabloları’nın esaslarından birini oluşturdu, Astronomik tablolar daha sonra Cremonalı Gerard tarafından Latinceye çevrildi. 1066 başlangıcında Toledo sarayında bulunuyor.
İbn Nağrîle (1035-1066): Joseph ha-Nagid olarak da bilir. Başarısız ve alkolik Gırnata Emiri Badis’in veziriydi. İbn Nağrîle, Sefarad Yahudilerinden biriydi, babası Samuel ünlü bir bilgin, savaşçı ve şairdi. İbn Nağrîle Aralık 1066’daki Gırnata Katliamı’nın ana hedefiydi, öfkeli bir güruh tarafından sözde tahtı ele geçirmeye çalıştığı için öldürülmüştür. Fakat oyunumuz Ocak 1066’da başlıyor, belki de bu sefer şansı daha yaver gider…
İbn-i Zühr (1094-1162): Latince Avenzoar olarak bilinen hekim ve şair. Kendisi işvereni Murâbıt hükümdarı ile sorun yaşaması ile bilinir. Bu sorun İberya Mücadelesindeki olaylardan birine de ilham oldu…
İbn-i Tufeyl (1105 – 1185): Latince Abubacer Aben Tofail olarak bilinen hekim, roman yazarı, astronom ve diğer pek çok şey. Otopsiler konusunda oldukça dikkatliydi, karşınıza çıkarsa fark edebilirsiniz ki bunun için doğru zamanda doğru olayın gelmesi gerekecek.
Cremonalı Gerard (~1114-1187): Kastilya Krallığında hünerlerini göstermiş bilim kitaplarını Arapçadan Latinceye çeviren İtalyan çevirmen. Toledo düştükten sonra, çalışmaları Arap bilgisini Batı Avrupa’ya yaymakta önemli bir rol oynamış ve “12. Yüzyıl Rönesansı” olarak bilinen dönemi başlatmıştır. Gerard ile hayatta olduğu yıllar arasında doğru olay ile karşılaşabilirsiniz, mücadelenin Uzlaşma aşamasında olduğundan emin olun!
İbn Rüşd (1126-1198): Latince Averroes olarak bilinen bilgin ve hukuk adamı. Orta Çağ’ın en etkili insanlarından biri. Adını taşıyan İbn Rüşdcülük (Averroism) düşüncesinin öncüsü olmuştur. Gençliğinde hem İbn-i Zühr hem de İbn-i Tufeyl’in öğrencisi olmuş gibi gözüküyor. Aynı İbn Firnas gibi uçmaya çalıştığı iddia ediliyor. Oldukça ünlü olsa da oyunumuzun mevcut başlangıç tarihlerinden daha sonra yaşadığı için kendisiyle sadece doğru tarih aralıklarında şanslıysanız karşılaşacaksınız…
Qasmuna (11th-12th yüzyıl): Kadın Sefarad Şair. Bazı şiirleri günümüze ulaşmış olsa da hayatı hakkında bilinen çok az şey var. Fakat İbn Nağrîle’nin kız kardeşi olduğu hakkında bazı teoriler bulunuyor. Ben bunu tercih ettim zira bu aile ağacını daha ilginç kılıyor ve kendisini oyuna dahil etmemizi sağlıyordu. Kendisini kardeşiyle birlikte Gırnata sarayında bulmanız mümkün.
Tatilden sonra yenilenmiş ve rahatlamış bir şekilde dönmek ve hepimizin bildiği ve sevdiği oyun üzerinde çalışmaya dönmek için heyecanlıyız! Ağustosa kadar görüşürüz!