Crusader Kings III geliştirici günlüklerinde bu hafta oyun için yapılan Kullanıcı Testlerine dair bilgiler veriliyor.
Herkese merhabalar. Ben Hanna, Kullanıcı Araştırması alanında çalışıyorum. Bugün sizlere genel olarak yaptığım işten ve ekibimle birlikte spesifik olarak Crusader Kings III’te Kullanıcı Testi kısmında neler yaptığımızdan bahsedeceğim.
Kullanıcı Testi mi? Kalite Güvence yani?
Kim bilir kaç kere duydum bunu fakat hayır, bizim yaptığımız iş Kalite Güvence departmanından bir hayli farklı. Kalite Güvence bir mekaniği inceleyip evet/hayır şeklinde yanıtlar verir, mekanik çalışıyor mu? Evet veya hayır. Eğer cevap hayırsa bu durum raporlanır.
Kullanıcı Araştırmasının önüne bir mekanik sunulduğunda “kullanıcının gözünden” bu mekaniği değerlendirir, örneğin arayüz kafa karıştırıcı mı, mekanik eğlenceli mi gibi noktalara yoğunlaşırız. Bu farklı şekillerde yapılabilir fakat CK3’te sayıları 2 ila 15 arasında değişmek üzere grupları laboratuvarımıza davet edip oyunun bitmemiş bir sürümünü oynatıyor, bu esnada onları izleyip kayda alıyor, bu kayıtlardan klipleri geliştirici ekibe iletiyoruz.
Peki bu testlerden tam olarak doğru sonuç aldığınızdan nasıl emin olabiliyorsunuz?
Birçok sosyal bilim metoduyla bulgularımızı değerlendiriyoruz, çoğu zaman gözlemle (oyuncuyu izleyip söyledikleri şeyleri not etmek) çeşitli anket ve görüşmeleri harmanlıyoruz. Test yaptığımız birkaç kişi birden eğitim modunda bir yerde takılıyorsa, oyun çıktığında burada takılacak yegane kişilerin onlar olma ihtimali bir hayli düşüktür. Neyi anlamadıklarını, nerede takıldıklarını sözel ve yazılı olarak anlatmaları tam olarak neyin yanlış olduğunu net bir şekilde tespit edebilmemizi sağlıyor.
Elbette insanlar karmaşık varlıklar, her ne kadar bilimsel metodlar kullanıyorsak olsak da, işimiz bilimsel sonuçlar üretmek değil. İşimiz geliştirici ekibin düzeltmeler veya değişiklikler yapabileceği alanlarda onlara bilgilendirmelerde bulunmak.
Tüm bunlar Crusader Kings III’ü ne yönden alakadar ediyor?
Kullanıcı Araştırmasının yapılması tüm interaktif ortamlar için özellikle oyuna yeni fikirler ve tasarımlar eklerken oldukça faydalı. Crusader Kings III kullanıcı tasarım perspektifi itibariyle oldukça ilginç bir oyun – bir yandan eski oyuncuların hayalini kurduğu derinliğe sahipken bir yandan da yeni oyuncuların yeğenlerinin “bir kaza sonucu” hayatını kaybetmeleri üzerine unvan elde etmelerinden mutluluk duymalarını sağlamak bir hayli zor. Eğer oyunculara kulak asmazsak hata yapma riski alır ve bu hataları iş işten geçtikten sonra fark edebiliriz.
Peki Crusader Kings III’te tam olarak ne yaptınız?
Diğer Paradox oyunlarıyla ve Crusader Kings II ile karşılaştırıldığında Crusader Kings III çok sayıda yeniliğe sahip. Bu kapsamda bu yenilikler üzerinde oyunculardan erken bir biçimde geridönüşler ve yorumlar almak iki kat önem sarf ediyor. Örneğin Crusader Kings III için yapılan çalışmalardan ilki karakter tasarımıydı ve Kullanıcı Araştırması departmanı olarak iş arkadaşlarımıza göndererek fikirlerini sorduk. O zamanlar karakterler şu şekilde görünüyordu:
İyi ki göndermişiz çünkü gelen yorumların önemli bir kısmı bu stilin çok çizgifilmvari olduğuna yönelikti. Belki ekipteki arkadaşlarımız bu keşifimiz üzerine daha çok çalışmak zorunda kaldılar ancak en azından bunu çıkış tarihinden bir hayli önce fark ettik.
Oyunun geliştirilişi boyunca 2 ayda 1 olmak üzere 2 ila 4 oyuncu arasında değişiklik gösteren 1 saatlik testler gerçekleştirdik. UX tasarımcılarının da yer aldığı bu testte evlenmek, savaş başlatmak ve bitirmek, plan kurmak gibi oyunun merkezinde yer alan fonksiyonlar incelendi. Bu testler sonucunda Konsey, Evlilik, Bina ve Kuşatma/Savaş arayüzlerinde önemli değişiklikler yapıldı.
Vesile olduğumuz değişiklikler arasında favorilerim genellilke daha uzun süren testlerden geliyor. Crusader Kings III’te en önemli testleri eğitim modu ve oyun içi yardım fonksiyonunda gerçekleştirdik. Bu testte 12 katılımcımız vardı, bunlardan 6’sı CK2’de 200 ila 800 saat arasına sahipken, 6’sı yeni oyuncuydu. Eğitim modunu deneyip ardından öğrendikleriyle 2 saat boyunca oyunu oynadılar.
İlginç bir şekilde birçoğu oldukça iyi iş çıkardı – ki Paradox oyunlarında genellikle karşılaştığım bir görüntü değildir – yeni oyuncular eğitim modundaki görsel efektleri beğenirken öneriler sistemi diğer PDS oyunlarının yetersiz kaldığı “Ee şimdi napıyoruz?” sorusunu yanıtlamada oldukça faydalı oldu. Eski oyuncular yeni arayüze alışmakta biraz zorlansa da, öneri sistemini yapılması gerekenler listesi olarak gördüler ve faydalı buldular.
Elbette hiçbir şey kusursuz değildir, oyunculardan aldığımız geridönüşler doğrultusunda başta arayüz olmak üzere hem yeni hem de eski oyuncular için daha fazla çalışma gerektiren alanları tespit ettik. Yaptığımız testlerde oyunun birçok kısmının herkes için anlaşılamazdan anlaşılabilire geçişine vesile olduk.
Bu kadar test yapıyorsanız oyunlarınız niye mükemmel değil?
Ben de kendime bu soruyu soruyorum fakat işin özü oyun geliştirme işi fazlasıyla komplike ve kimi zaman elinizdeki kaynaklar, zaman, insan gücü, para her şeyi yapmaya yetmeyebiliyor. Bulgularımızı topluluk yönetimi ekibiyle de paylaşıp çıkışta görebilecekleri reaksiyonlar üzerinden onları da bilgilendiriyoruz.
Virüs sizi de etkiledi mi?
Elbette, en büyük değişiklik artık Stockholm ofisindeki laboratuvara erişimimizin olmaması. Orada oyunun kurulumunu ve kaydı önceden hazırlayabiliyorduk ve işimizi büyük ölçüde kolaylaştırıyordu. Bu durum aynı zamanda herhangi bir sızma olmasını da engellemenin iyi bir yoluydu.
Crusader Kings III’te laboratuvar gerektiren çalışmalarımızın büyük bir kısmını tamamlamış olsak da, diğer projelerde bu durum oyunculara oyunu kendi bilgisayarlarında oynatmamız, röportajları ise görüntülü sohbet üzerinden gerçekleştirmemiz gerektiği anlamına geliyor. Bunları başarabilmek için hala uğraşsak da kimi zaman bu farklı konseptin artılarını da görüyoruz, örneğin dünyanın her köşesinden oyuncuya test yaptırabilmemizi sağlıyor.
Oyun çıktıktan sonra ne yapacaksınız?
Crusader Kings III’te çıkış sonrası görüşleri inceleyeceğiz, bunlar Steam incelemesinden tutun da farklı platformlardaki yazılara kadar değişiklik gösterebilir. Genel kanıyı dikkate alarak ne alanlarda geliştirmelerde bulunabileceğimizi belirleyecek, ardından yamalar ve eklentiler için testlere geçeceğiz.
Umuyoruz oyun geliştiriciliğinin çok da bilinmeyen bu yüzüne dair kaleme aldığımız günlükten memnun kalmışsınızdır. Bu ileti paylaşıldığında ben çoktan tatile çıkmış olacağım fakat sizlerden ricam oyundaki karakterime iyi davranmanız.