Crusader Kings III’te Konsey, Eşler, Piskoposlar ve Güçlü Vasallar

Crusader Kings III geliştirici günlüklerinde bu hafta konseyden, hükümdar eşlerinden ve güçlü vasallardan bahsediliyor.

Herkese merhabalar.

Ben Wokeg, CK3’te görev alan içerik tasarımcılarının en alt rütbelisi. Eğer anarko-komünist bir böcek halkından gelmiyorsanız beni duymamış olma ihtimaliniz oldukça yüksek. Bugün sizlere konseyden, güçlü vasallardan ve ülke yönetiminde eşinizin rollerinden bahsetmek üzere karşınızdayım.

İlk olarak temelden başlayalım, CK2 ile neler benzerlik gösteriyor?

Konseyinizde halen 5 farklı koltuk var: şansölye, vekilharç, mareşal, casusbaşı ve saray rahibi. Her biri farklı bir yeteneğe odaklanıyor (sırayla diplomasi, yöneticilik, askeriye, entrika ve ilim.) Her konsey üyesi ya sizin vasalınız, ya da sarayda bulunan birisi ve bu kişileri genellikle dilediğiniz gibi istediğiniz makamlara getirebiliyorsunuz. Her konsey üyesine farklı görevler verilebiliyor, kişinin alakalı yeteneğine göre ülke yönetimine katkıları oluyor. En azından teoride.

001.jpg

Buraya kadar anlattıklarımız birçoğunuzun aşina olduğu işler. Peki ya değişen ne?

İlk olarak devlet yetenekleri sistemi kaldırıldı. Her ne kadar dünyadaki en kötü şey oldukları söylenemese de, oyuncular genellikle böyle bir şeyin varlığını unutabiliyordu. Bunun dışında kişisel olarak bu mekanik kafamda kralınızın aklına Fransa Kralına dair her uygunsuz bir şaka geldiğinde şansölyenizin onun önüne atlayıp güç bela ağzını kapatmaya çalışması gibi bir görüntü oluşturuyordu.

Karakterinizin yeteneklerini çeşitli etkileşimlerde etkilemekten ziyade, konsey üyelerinizin yetenekleri artık onlara verdiğiniz görevleri yerine getirebilmeleri noktasında çok daha büyük bir öneme sahip. Yetenekli bir vekilharç sadece köylülerden büyük paralar kaldırmakla kalmıyor, aynı zamanda görevi esnasında çeşitli pozitif olaylarla karşılaşmanızı sağlıyor. Aynı şekilde yeteneksiz bir vekilharç sadece yavaş vergi toplayan biri demek değil, aynı zamanda sizin adınıza eylemler gerçekleştirirken ortalığı birbirine katıyor. Politik olarak güce sahip budalayla, gerçek anlamda yetenekli saray mensubu arasında karar vermek artık çok daha zor.

002.png

Bunu dengelemek adına hükümdarınızın konseyinde olmanın ilgili yeteneğinize sağladığı bir bonus var. Ne de olsa en beceriksiz şansölyenin bile yanında ona yardımcı olacak kişiler vardır.

Buna ek olarak artık yaptığınız görevlendirmeler, konsey üyesini değiştirmeniz durumunda resetlenmiyor. Eğer vakilharcınıza spesifik bir kontlukta gelişmişliği yükseltme görevi verdiyseniz siz dur diyene kadar bu görevi yerine getiriyorlar. Eğer vekilharcınız yoksa bu görevlendirme duraksıyor, ancak yeni birini atadığınızda direkt olarak işe kaldığı yerden devam ediyor. Spesifik bir kontluğu hedef alan görevlendirmeler ancak ve ancak ilgili kontluk bu görevin gerçekleştirilemeyeceği bir yer haline gelmesi durumunda duruyor, örneğin dini dönüşümün tamamlanması veya ilgili kontluğun savaşta kaybedilmiş olması gibi.

Tüm konsey üyeleri için teker teker görevleri sıralamaktansa, meseleyi daha hafif tutup sizlere her konsey üyesinin en ilginç/yeni görevini tanıtacağım:

  • Şansölye: Unvanı Bütünleştir  – Ülkeniz içerisindeki bir unvanın de jure kaymasını hızlandırır.
  • Mareşal: Kontluktaki Kontrolü Yükselt  – Spesifik bir kontlukta her ay kazanılan kontrol miktarını arttırır.
  • Vekilharç: Kontluktaki Gelişmişliği Yükselt  – Spesifik bir kontlukta inşaat hızını yükseltir, gelişmişlik kazanımını arttırır.
  • Casusbaşı: Sır Ara  – Kendinizinki dahil olmak üzere görevlendirildiği sarayda sır kovalar.
  • Saray Rahibi: Kontlukta Hak İddiası Elde Et – Spesifik bir kontlukta hak iddiası kazanma ihtimali sunar.

Çok da büyük farklar olmasa da önemli birtakım bilgiler aldık, şimdi büyük farklara gelelim.

Eğer bekarsanız ve her işe karışan Papa’nın parmaklarının ulaşamayacağı bir yerdeyseniz, hayat size güzel. Öte yandan evli bir Katolikseniz… Vay halinize.

003.jpg

İlk olarak tahmin edeceğiniz üzere eşiniz konseydeki 5 klasik koltuktan birine geçebiliyor. Tarihte hükümdar eşleri ülkenin yönetiminin önemli bir parçası olarak görülüyor, hükümdara kimi zaman hatta vermemeleri gereken konularda öneriler verebiliyorlardı.

Oyunda bunu hükümdar eşine her biri hükümdarın yetenek seviyesini güçlendirmek üzere çeşitli konsey görevleri vererek yansıttık. Bu konsey görevlerinin jenerik olanı “hükümdara yardımcı ol” görevi, tüm yetenek seviyelerine bir miktar bonus sağlıyor. Bu bir bakıma kendi işimi kendim görebilirim diyen hükümdarlar için ideal.

Eğer daha net bir alanda yardıma ihtiyacınız varsa eşinizin o alana eğilmesini sağlayabiliyorsunuz. Bu durum eşinizin o alandaki yetenek seviyesinin önemli bir kısmını size aktarıyor, ancak diğer alanlarda hiçbir yetenek artışı görmüyorsunuz.

Eşiniz mi yok? Sorun değil, ortaçağ sizle tanışmayı bekleyen bekar feodal varislerle dolu.

Eşiniz var ancak başka bir yerde toprak sahibi mi? Bu durum sizin ev ödevinize yardımcı olmaktan daha önemli bazı sorumlulukları olduğu anlamına geliyor.

004.png

Şimdi büyük farklarda ikinci kısma gelelim, daha önce hiç “Biri beni şu kaçık rahipten kurtarsın” yakarışına tanıklık ettiniz mi?

Artık sizler için çok sayıda kaçık rahibimiz var.

Bazı dinlerde (Katoliklik dışındakilere dair ayrıntıları daha sonraki bir günlükte paylaşacağız.) konseyinizdeki saray rahibi pozisyonu bir piskopos pozisyonuyla yer değiştiriyor. Eğer bu durum söz konusu değilse, konseyde saray rahibiniz varsa bu durumda diğer konsey üyeleri gibi hareket ediyorlar, sadece bazı dinlerde saray rahibini kovmak normalinden daha büyük bir sorun haline gelebiliyor.

Piskoposlar kiralama adını verdiğimiz bir mekaniği kullanıyorlar, sizin hakimiyetinizdeki tüm tapınak bölgelerinden tüm asker ve vergi kazanımına el koyuyorlar. Buna ek olarak piskoposunuz tüm vasallarınızın piskoposları tarafından toplanan vergi gelirinden bir pay alıyor. Olaya bu şekilde baktığınız vakit Kilise iyi para kırıyormuş gibi görünüyor değil mi?

Tabii ki tacın sadık bir kulu olarak piskoposunuz ne kadar mutlu olduğuyla doğru orantılı bir biçimde size vergi ve asker sağlıyor. Sadık bir piskopos ülkeniz için büyük bir fırsat ve durdurulamaz bir yükselişle ekonomik çöküş arasındaki çizgi olabilecek bir öneme sahip.

Öte yandan sadakatsiz piskoposlar ülkeniz için büyük bir sorun. Eğer sizden hazzetmiyorlarsa kendisinin gönlünü alana kadar vergi ve asker sağlamıyorlar. Eğer aktif bir biçimde size düşmanlık sergiliyorlarsa, tahtınıza daha erdemli ve daha dindar bir hükümdar geçirmek için gizli kapaklı işler çevirmeye başlayabilirler.

Tabii ki şu an herkesin aklındaki soru eğer piskopos kaçığın tekiyse niye onu kovup yakın bir dostumu piskopos yapmayayım ki? şeklinde.

Bu tarz hareketlere bizim buralarda “sapkınlık” deniyor. Bu konu üzerinde daha fazla bilgi için din temalı geliştirici günlüğümüzü beklemeniz gerekecek, çeşitli koşulların gerçekleşmesi durumunda piskoposunuzu meşru bir biçimde kovmanız mümkün. Gayrimeşru yollar izlemeniz durumunda ise… Papa bile karnına saplanmakta olan bir bıçağı durduracak güce sahip değildir.

005.png

Son olarak güçlü vasallardan söz edeceğiz.

CK2’de Conclave eklentisini almış olanlar bu mekaniğe aşinadır. Güçlü vasallar ülkenizdeki en varlıklı ve askeri olarak en güçlü kişiler. Güçlüler, nüfuz sahibiler ve genellikle huysuzlar. Ne kadar yukarı kademe bir unvana sahipseniz, o kadar çok güçlü vasalınız var ve bir yerden sonra herkesi mutlu etmeye çalışmaktansa hangi ata oynayacağınıza karar vermeniz gerekiyor.

Conclave’deki gibi güçlü vasallar konseyde koltuk sahibi olmak istiyorlar. Onlar için dünyadaki en önemli şey kendileri ve buna yaraşır bir muamele gördüklerinden emin olmak istiyorlar. Güçlü bir vasalı politik olarak dışlamanız durumunda o karakterle ilişki eksisi alıyorsunuz, çünkü konseyde başkası tarafından doldurulmakta olan koltuğu kendi hakları görüyorlar ve siz bu hakkı ona tanımadınız.

Koltuk beklentileri de öyle az buz değil, hayatını kurtarma pahasına ordu yönetmesini beceremeyecek bir vasalınız sahip olduğu toprakların zenginliği neticesinde ülkenin mareşali olmak gibi bir beklentiye sahip olabilir. Güç nerden baksan liyakatle aynı şey, değil mi?

Peki bu vasalların beklentilerini karşılamanın neden sizin derdiniz olabileceğini merak ediyorsanız, oyunda güçlü vasalların alakalı olduğu bir mekanik var: veraset değişikliği. CK2’de veraset değişiklikleri yaparken de jure veya de facto unvanın tüm vassallarının veraset değişikliğini onaylaması gerekiyordu. CK3’te bu veto hakkı güçlü vasalların elinde ve tahmin edeceğiniz üzere güçlü vasalların haklarıyla bir takıntıları var.

Son olarak güçlü vasallar aynı zamanda birçok yan mekanikte önemli roller oynuyor, bunların bir kısmından gelecekteki günlüklerde bahsediyor olacağız. Örneğin seçmeli monarşilerde genellikle daha fazla oy alıyorlar. Planınız için adam ararken güçlü vasallar çok daha kullanışlı oluyor. Son olarak isyancı gruplarla birlikte hareket eden mutsuz ve güçlü bir vasal önemli endişelerin başlangıcı olabiliyor.

006.png

Konseye dair anlatacaklarımız bu kadar, umuyorum ki bu günlük bu konuda aklınızda olabilecek bazı soru işaretlerini gidermiştir. Önümüzdeki hafta karakterlerden, portrelerden ve özelliklerden bahsedeceğiz.

Yazar: Ali Alper Duman

Yayın Direktörü @ Strategyturk

Yorumla

STRATEGYTURK

Strategyturk'te strateji oyunlarından haberleri, yama notlarını, geliştirici günlüklerini ve daha birçok içeriği Türk strateji oyuncularına Türkçe bir biçimde sunuyoruz. Aynı zamanda yeni çıkan strateji oyunlarının ve eklentilerinin incelemelerini yapıyor, bu oyunlara dair sürekli olarak içerik oluşturuyoruz.

Sosyal medya sayfalarımızı takip ederek strateji oyunlarındaki gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.

Son Yorumlar

  • Ali: 1.13 çevirisi ne zaman gelecek acaba
  • Ali: 1.13 çevirisi ne zaman gelecek tarih belli mi

KATEGORİLER

ARŞİV