Tomyris milattan önce 530 senesinde kocasının ölümü üzerine boyunun yönetimini devraldı. Savaş alanında kullandığı taktikler dönemi için o kadar ileriydi ki Herodotus, Strabo, Polyaenus, Cassiodorus ve Jordanes gibi antik yazarlar eserlerinde Tomyris’ten bahsettiler.
Tomyris ile ilgili en meşhur hikaye kendisiyle Pers hükümdarı Büyük Kiros arasındadır. Büyük Kiros büyük bir ordu toplayarak Tomyris’in boyunu ele geçirmeye çalışır, Tomyris kaçmanın yarar sağlamayacağını anlayıp uygun bir alan seçip Büyük Kiros’un ordusunu beklemeye başlar. İki ordu aralarında birkaç kilometre kalacak bir biçimde mevzilenir. Güneş battığı için savaşa tutuşmazlar ancak gece Büyük Kiros bir hile planlar ve iki ordunun arasına bir çadır kurdurup içerisine güzel kızlar ve şarap koyar. Bu çadıra ansızın saldırı düzenleyen Tomyris’in oğlu ve beraberindeki kuvvetler içerisindeki birkaç Pers’i öldürüp zafer kazandıklarını düşünerek kendilerini kızlara ve içkiye verirler, birkaç saat sonra ana Pers ordusu hamlesini yapar ve aralarında Tomyris’in oğlu da bulunan İskit ordusunu tamamen yokeder.
Öfkelenen Tomyris Kiros’u bir muharebeye daha davet eder, bu ikinci muharebede Kiros yenilgiye uğrar ve Tomyris’e esir üşer. Kiros’un ölümü sonrası Tomyris Kiros’un cesedini astırıp çarmıha gerer ve kafasını insan kanıyla dolu bir şarap kabına sokar. Bu eylemi esnasında Tomyris meşhur sözü olan “Seni kanla boğacağım konusunda seni uyarmıştım ve şimdi yapıyorum” u söyler.
Özel Birim : Saka Horse Archer
Saka Atlıları açık alanlardaki eşsiz yetenekleriyle bilinirler, bu okçu birlikler yünlü pantolonlara, açık ceketlere ve sivri uçlu şapkalara sahiplerdi.
Özel Geliştirme : Kurgan
İskitler ölülerini defnederken Kurgan adı verilen yapıtlar inşa ediyorlardı. Bazı kurganlar o kadar büyüktü ki genişlikleri 500 metreyi aşıyor, uzunlukları ise 27 metreyi buluyordu. Açık bozkırlarda bulunan bu kurganlar defnedilmiş kişinin önemli bir kişi olduğunu ifade ediyordu.