Anno 1800’de Ada Oluşturma

AU_BBM3428_DevBlog_Level-Design_header_872x437.jpg

Anno 1800 geliştirici günlüklerinde bu yazıda oyundaki adaların tasarlanışı hakkında bilgi veriliyor.

Merhabalar, benim adım Simon Wolf, Anno 1800’de seviye tasarımcısı olarak görev alıyorum. Ekibe yaklaşık 1 yıl önce katıldım, bu yazıda sizlere hem ekipte ne yaptığımdan bahsedecek, hem de seviye tasarımcıları olarak Anno dünyasını ada ada nasıl oluşturduğumuzu anlatacağım.

İşin özünde Anno her ne kadar şehir manzaraları, limana yanaşmış gemiler veya geniş sokakları dolduran vatandaşlar üzerinden yürüse de, oyunla ilgili her konuşmada oyuncuların bir noktada tüm bu diğerleri kadar önemli bir başka unsurdan daha bahsettiğini farkedeceksiniz: Adalar.

Oyunda adalar hem yaratıcılığınızı göstereceğiniz birer tablo, hem de hedeflerinizle sizin aranızda uyum sağlamanız gereken çeşitli koşulları oluşturuyor.

Oyun Dünyasının Önemi

Bir oyun oynarken yaptığınız şey ilgili senaryoda ilerlemek veya şehrinizi büyütmekten çok daha fazlası. Oyun dünyasının kaşifi olmanız, her zaman çeşitli gizemlerle ve yeni hikayelerle karşılaşabilmeniz çocukluğumdan beri beni oyun tasarımına iten şeylerden birisi oldu. Acaba bu dağın arkasında gizli bir şey var mı? Şu toprak kayması neden gerçekleşmiş? Bu gibi soruları sormak beni seviye tasarımcısı olma yoluna itti diyebilirim.

Tam olarak bu durum oyunlardan oynamanın dışında bir haz almamı sağladı, ilk olarak seviye editörlerinde kendi seviyelerimi oluşturdum, ardından kendi hikayelerimi yazmaya başladım. Anno 1800 benim üzerinde çalıştığım ilk strateji oyunu ve bu oyunda adalar üzerinde şehir kurabileceğiniz basit alanlardan çok daha fazlası. Her adanın bir kişiliği var, her adanın oyunda oynanışsal bağlamda bazı zorlukları var.

Anno’da adalar farklı boyutlarda ve farklı şekillerde oluyor, bazılarında şehir kurmanız daha kolayken bazılarında zor bir durumla karşı karşıya kalabiliyorsunuz. Tüm bunlar üzerinde oyunun ada zorluk seviyesinin de etkisi var, bunu yaratıcılık kısıtlamaları olarak isimlendiriyoruz ve burada bu tarz kısıtlamalar oyuncuların daha yaratıcı ve ilginç çözümler bulmasıyla sonuçlanıyor ve bunu yaptığınızda ortaya çok daha güzel ve çok daha gerçekçi bir sonuç çıkıyor.

Ada Oluşturmak

Şimdi gelin ekibimizin adaları nasıl oluşturduğuna göz atalım.

DevBlog_Level-Design_island-topdown.gif

Tüm tasarım genellikle ilk başta bir şekille başlıyor, adaların konseptlerine dair farklı fikirler farklı kaynaklardan gelebiliyor kimi zaman ekibimiz arasında yapılan bir beyin fırtınası ilginç sonuçlar verebilirken, kimi zaman dünyadaki farklı adaların uydu görüntülerini inceleyip bunlardan ilham alabiliyoruz. Her zaman ilginç şekillerde adalar yapmakla oyunculara özgürlük tanımanın arasında dengeyi sağlamaya çalışıyoruz, tabi bu durum oyun için ne tarz bir haritaya ihtiyaç duyulduğuna göre de değişebiliyor. Daha az sayıda ancak daha büyük adalar mı yapıyoruz yoksa usta oyuncuların yeteneklerini sergileyecekleri daha zor bir ada mı? Örneğin yeni oyuncular için olan adalarda daha az dağ, daha az engel bulunurken, usta oyuncular için olan adalarda daha komplike arazi koşulları olabiliyor.

Bu şekiller genellikle renk kodlamalarına sahip oluyor, bu şekilde nerenin dağ, nerenin engellenen bölge, nerenin ise inşa edilebilir bölge olduğunu belirliyoruz. Bu raddede tasarımcılarımızla bir araya gelip örneğin adanın liman için kullanılabilecek kıyı kısımlarının yeterli olup olmadığını veya maden kaynakları için kullanılabilecek alanların durumunu kararlaştırıyoruz. Her zaman aklımızda tuttuğumuz şey sahillerden dağlık bölgelere kadar tüm bu adanın yapısı kurduğunuz şehri etkileyecek, örneğin kıyı bölgesi ilk limanınızı kurduğunuz yer olacak vs.

Kullandığımız Araçlar

Oluşturduğumuz şekil tasarımcı arkadaşlardan onay aldıktan sonra 3d model üzerinde çalışmaya başlıyoruz. Günlük çalışmamız dahilinde bu noktada kullandığımız farklı araçlar söz konusu. Her ne kadar çalışmamızın büyük çoğunluğunu oyun motoru üzerinde harcasak da, World Machine gibi bazı araçlar çeşitli parametrelere bağlı olarak arazi koşullarını oluşturmamızı sağlıyor. Nihai çalışma sonraki adımlarda kullanılmak üzere güzel bir kaynak oluşturuyor.

Elimizdeki 3 boyutlu görselden memnun kaldıktan sonra adamızı oyun motoruna ekliyoruz, ilk olarak burada bu ada oynanabilir bir hal alıyor, bu kısım kıyıların belirlenmesi, engellerin yerleştirilmesi, madenlerin ve temel bitki örtüsünün oluşturulması gibi şeyleri kapsıyor. Bir sonraki adımda ekiptekilerin tekrar görüşünü alıp değiştirmemiz gereken bir şey var mı diye bakıyoruz.

DevBlog_Level-Design_WM-progression.gif

Sonraki Adımlar

Şimdi görsel adım olarak isimlendirdiğimiz adımda adamıza bir karakter kazandırmamız gerekiyor, burada adayı görsel olarak doğal, ancak aynı zamanda “ilginç” kılmamız gerekiyor. Oyun motorumuz bu yönde birtakım araçlara sahip olsa da, bu ayrıntılar üzerinde çalışırken Mudbox adında bir program kullanıyoruz.

Görsel adımı tamamladıktan sonra ada üzerindeki çalışmanın %80’ini bitirdik diyebiliriz, adayı oyunun çıkış versiyonuna hazırlamak için daha fazla parlatma ve cila yapmamız gerekiyor. Ortalama olarak büyük bir ada üzerinde yaklaşık 80 saat çalışıyoruz, bu parlatma adımı genellikle geliştirmenin daha ileriki safhalarında gerçekleşiyor ve bu adımda küçük görsel ayrıntılar, bazı arazi koşullarına bağlı hikayeler ve keşfedilebilecek bazı özel unsurlar ekliyoruz.

Umuyoruz bu geliştirici günlüğü Anno 1800’de adaların nasıl oluşturulduğuna dair bilgi vermiştir. Bir sonraki Anno oyununuzda adalardaki el yapımı gizemleri avlamaya çıkmayı düşünebilirsiniz.

Yazar: Ali Alper Duman

Yayın Direktörü @ Strategyturk

Yorumla

STRATEGYTURK

Strategyturk'te strateji oyunlarından haberleri, yama notlarını, geliştirici günlüklerini ve daha birçok içeriği Türk strateji oyuncularına Türkçe bir biçimde sunuyoruz. Aynı zamanda yeni çıkan strateji oyunlarının ve eklentilerinin incelemelerini yapıyor, bu oyunlara dair sürekli olarak içerik oluşturuyoruz.

Sosyal medya sayfalarımızı takip ederek strateji oyunlarındaki gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.

Son Yorumlar

  • Furkan: Yüzdelik olarak ne kadar yol aldınız acaba?
  • Yılmaz: 1.3.2 yaması ne zaman çıkar

KATEGORİLER

ARŞİV