Anno 1800 – Balık Nerede?

DeVblog_feedback.jpg
Anno 1800 geliştirici günlüklerinde bu yazının konusu toplulukla olan iletişim.
Geliştirici günlüklerimize gelen yorumlarda sık sık öne çıkan sorulardan birisi bu yorumların oyunun geliştirilişine nasıl etki edeceği. Daha önce açıkladığımız gibi bu oylamalar gibi kimi zaman direkt ve net bir şekilde, kimi zamansa daha dolaylı şekillerde gerçekleşebilir. Bugünkü geliştirici günlüğünde marka müdürümüz Marcel Hatam sizlere oyunculardan gelen geridönüşlerin Anno 1800’ün gerçek bir Anno oyunu olmasını nasıl sağladığından bahsedeceğiz.

Anno 1800’ün geliştirilişinin ilk aşamalarında toplulukla olan bağın ekibin önemli odak noktalarından biri olmasını kararlaştırdık. Bunu yapmamızın 2 ana sebebi var, birincisi geçtiğimiz senelerde geliştiricilerin toplulukla kurabileceği etkileşim araçlarının çoğalmış olması (mesela Twitch), ikincisi Anno 2205 eklenti paketleri için yaptığımız test aşamalarında aldığımız geridönüşlerden son derece memnun olmamız. Bazı oyuncuların yüzlerce saat bu eklenti paketlerini test etmesi, yüzlerce öneride bulunması bize eklenti paketi yerine ana oyunu bu şekilde test ettirip oyuncuların oyun çıktığında karşılarına gelecek ürünü etkileyebilmelerini sağlasaydık nasıl olurdu diye düşünmemizi sağladı. Bu fikri bir adım daha ileriye taşıyıp sadece görüş ve fikir sunmaktan ziyade, oyunun bazı içeriklerinde direkt olarak etki sahibi olsalar nasıl olurdu diye düşündük.

Bu kararın kötü yanı tabi ki oyunu daha erken duyurmamızı gerektirmesi, her ne kadar ilk birkaç ay oynanışla ilgili video vs. paylaşamayacak olsak da, Almanya’daki bir stüdyo olarak Anno 1800’ü Gamescom 2017’de duyurmayı uygun bulduk.

Ancak aynı zamanda oyuncuların somut bir şey beklediğini, sadece cümlelerle bazı şeyleri anlatmakla memnun kalmayacaklarını bildiğimizden Anno Union’u gelecek vaatleriyle birlikte hemen duyurmaktansa, Gamescom’da sadece topluluğu oyuna dahil etme konusunda ciddi olduğumuzu göstermek istedik.

fisheryconcept.jpg

Willkommen in Mainz!

Tarihler 2017 yılının Temmuz ayını gösterdiğinde Gamescom’da oyunu tanıtmamıza yaklaşık 1 ay kalmıştı. 10 kişilik, uzun süredir Anno oyunlarıyla haşır neşir olmuş bir grubu Mainz’deki Ubisoft Blue Byte stüdyolarına çağırdık ve kendileriyle Anno’nun geleceğini tartışmak istediğimizi söyledik. İlk gün ziyaretçilerimize Kreatif Direktör Dirk ve yeni Topluluk Geliştiricimiz Bastian’la Anno’ya dair akıllarında ne olduğunu, eleştirileri, soruları, umutları bize aktarmaları için direkt bir konuşma fırsatı tanıdık.

Ardından elimizdeki kartları masaya koyup Anno 1800’ün ilk oynanış demosuyla tanıştırdık. Burada topluluğa olan bu yaklaşımımızın başarı olabileceğine dair ilk göstergeleri alıyorduk, sorular ve geridönüşler gelmeye başlamıştı. Öyle ki bazı soruları cevaplayamıyorduk bile çünkü oyun henüz alpha öncesi aşamadaydı ve birçok şey geliştiricilik yönünden hazır değildi. Son olarak Bastian ziyaretçilerimize topluluğa olan yaklaşımımızdan bahsetti ve güzel bir akşam yemeği yedik.

Deneme Vakti

Ertesi gün Ubisoft dışında Anno 1800’ü oynamış yegane kişiler olmuşlardı. Ortaya çıkarttıkları işi deneyen oyuncuları gözlemleyen oyun geliştiricilerinin eşliğinde ilk binalar, ilk yollar yapılmaya başlandı. Yaklaşık 3 saat sonra tüm ziyaretçilerimiz ve GamesLab ekibimizle (Ubisoft oyunları için testler yapan ekip) oturup geridönüşlerini almak istedik. Onlara kimi zaman çok spesifik kimi zamansa genel kalan bazı sorular sorduk, bu oyun sizin için bir Anno oyunu duygusu oluşturuyor mu? Kamerayı beğendiniz mi? Ürünlerin transferi nasıl?

Bu soru cevap kısmı esnasında ürünleri ve mevcut üretim zincirlerini nasıl buldunuz diye sorduğumuzda tüm oyuncular büyük oranda memnuniyetlerini dile getirirken bir oyuncu öne çıkıp “iyi de balık nerede?” dedi. Evet, önümüzde “balıksız” bir Anno oyunu vardı.

Ziyaretçilerimizin oynadığı versiyonda oyunun erken döneminde gıda ürünü olarak sosise sahiptik. Bunun üretilmesi için önce domuz çiftliği yapmanız gerekiyor, kasap binası bu çiftlikten gelen ürünü alıyor sosise dönüştürüp evlere dağıtıyor. Bu bir bakıma klasik Anno balıklarına endüstriyel bir yaklaşım. Oyunda gıda olarak balığı daha ileri seviyelerde konserveler şeklinde eklemiştik.

Ancak bu yaklaşımımız oyunu deneyen hayranlarımız tarafından 2 önemli sebepten dolayı beğenilmedi:

  1. Anno oyunları her zaman balık binası veya avcılık binası gibi direkt olarak üretim yapan bir gıda binasıyla başlıyor, oyuna başlar başlamaz ufak da olsa bir üretim zinciri kurmak oyunun akıcılığını bozabiliyor. Oyunun komplike ve derin olmasını istiyoruz ancak bu komplikeliğin oyun ilerledikçe artan tarzda olması gerekli, bir anda üst seviye değil.
  2. Anno oyunları adalardan, gemilerden, okyanuslardan oluşuyor. Bu da oyuncuların “iyi de adada şehir kuruyorum niye balık tutamıyorum” diye sorulmasına sebep oluyor. Daha önceki bir geliştirici günlüğünde bahsettiğimiz üzere vizyonumuzda bir Anno oyunu için “doğru” bir atmosfer yaratmak istiyoruz. Buna ek olarak oyunun erken dönemi ve balıkçılık binası kıyı binalarına oyuncuyu alıştırmada önem sarfediyor.

Ziyaretçilerimiz stüdyodan ayrıldıktan sonra GamesLab ekibi tarafından da verilen geridönüşleri incelemeye başladık ve bu geridönüşlere katıldığımızı farkettik. Sosisler için oluşturulan üretim zinciri oyunun erken dönemi için gereksizdi. Anno 2205’in oyuncularca fazla kolay bulunmasını aklımızda tutarken istemeden belki de oyuncular için gereksiz komplike bir sistem oluşturmuştuk. Oyuncuların bu geridönüşleri aynı zamanda oyunun erken dönemindeki balıkçı binasının Anno’yla ne kadar özdeşleşmiş bir durum olduğunu bize hatırlattı.

FishingHut.jpg

Oyunun son versiyonunda artık tekrardan adanızın ilk yerleşimcileri için balık öncelikli gıda ihtiyacını karşılıyor. Sosisler oyunun daha ileriki dönemlerinde devreye giriyor. Yukarıdaki ekran görüntüsünden de anlayacağınız üzere bu değişiklikler oldukça beğenildi ve (bir başka oyuncu geridönüşü gibi) olaylar yaşanmadıkça Anno 1800’ü açtığınızda yapacağınız ilk binanın balıkçı binası olacağından emin olabilirsiniz.

Hikayenin Özü

Peki bu hikayeden çıkarılacak sonuç ne? İlk olarak asla bir Anno oyuncusuyla oyunun erken dönemindeki balıkçı binasının arasına girmemek gerekiyor. Daha ciddi yaklaşırsak bu geliştirici günlüğü umuyorum ki topluluğu ne kadar ciddiye aldığımızı ve aldığımız geridönüşler doğrultusunda değişiklikler yapmaya olan istekliliğimizi gösterecektir. Anno Union sitesinde yaptığımız anketlerin yanı sıra oyuna dair yorumlarınızı ve görüşlerinizi aktararak değişikliğe sebep olabileceğiniz çok yol var.

Yazar: Ali Alper Duman

Yayın Direktörü @ Strategyturk

Henüz yorumlanmamış.

Yorumla

STRATEGYTURK

Strategyturk'te strateji oyunlarından haberleri, yama notlarını, geliştirici günlüklerini ve daha birçok içeriği Türk strateji oyuncularına Türkçe bir biçimde sunuyoruz. Aynı zamanda yeni çıkan strateji oyunlarının ve eklentilerinin incelemelerini yapıyor, bu oyunlara dair sürekli olarak içerik oluşturuyoruz.

Sosyal medya sayfalarımızı takip ederek strateji oyunlarındaki gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.

Son Yorumlar

  • FADYORYA: 1 ve 2. oyun epic gameste, 3. oyun steam'de olursa immortal empires olmuyor değil mi? üçünün de aynı platformda olması gerekiyor
  • Wandervals: 1.14 Sürümü için yama güncellemesine ihtiyacımız var.

KATEGORİLER

ARŞİV