Her ne kadar Age of Mythology’i ön planda tutan şey mistik birimler olsa da, bu mistik birimler etrafında rahatlıkla ezebileceği normal birimler olmadan anlamsız. Bu sebeple Çin medeniyeti 10 eşsiz insan birime sahip olacak, gelin hep birlikte bu birimlerin bazılarını inceleyelim.
Savaş akademisi oyun içerisinde 2 farklı tür birim yetiştirebilir ve bu 2 birim Çin ordusunun vazgeçilmez asker türleridir. Age of Empires 2 ve 3 oyuncuları bu birimleri şimdiden tahmin etmiş olabilir, Chu Ko Nu ve Halberdier birlikleri. Halberdier askerler Çin medeniyetinin atlılara karşı öncelikli savunması olma özelliğini taşırken Chu Ko Nu birlikleri çok iyi birer okçu olma özellikleri taşırlar ve hatta oyun içerisindeki en iyi okçu birlik oldukları söylenebilir. Bu oyunların eski takipçileri bu okçu birliklerinin tek seferde birden çok ok attığını gördüklerinde şaşırmayacaktır.
Çin gibi büyük ülkelerin İmparatorluğun köşelerine kadar erişebilecek ve muharebelerde hızlıca savaşan orduya destek olabilecek atlılara ihtiyacı vardır. Bu sebeple Çinliler ahırdan 3 birim yetiştirebilir, bu birimler ilk bakışta size tanıdık gelse de counter sistemine yönelik birçok ufak değişiklikten geçirildi.
Keşif Atlısı
Çin medeniyeti oyuna 2 keşif atlısıyla başlar. Bu birimler ileride ahırdan üretilebilir ve geliştirebilir. Diğer atlı türlerine göre oranla bir hayli ucuzlardır ancak iş savaşmaya gelince pek yetenekli oldukları söylenemez. Keşif atlıları oyun içi 2 unsurda önem taşıyabilir, hızlıca üretilip düşman topraklarındaki işçileri rahatsız etmek veya oyunu hızlı bitirmek için rush yapıyorsanız bu orduda keşif atlıları ucuzlukları sebebiyle önemli bir yer taşıyabilir.
Kökeni İran bozkırları olan bu atlı birimler, diğer Age of oyunlarının hayranlarının yakından tanıdığı önemli bir birim. Daha çok Romalılar ve Bizanslılar tarafından kullanılsa da Cataphract türü atlılar Roma İmparatorluğu henüz kurulmamışken Çinliler tarafından kullanılmaktaydı. Çin Cataphractları sadece güçlü zırha sahip değil, aynı zamanda piyadelere karşı fazladan bir saldırı gücüne sahip. Piyadelerin genel olarak atlılara üstünlük sağladığı gözönünde bulunursa bir atlının piyadeye karşı güçlü olması daha önce bildiğiniz dengeleri değiştirecek cinsten bir yenilik. Tabi ki piyadelere karşı güçlü olmalarının bedeli var, Cataphractlar okçu birliklere karşı çok zayıflar ve genel olarak üretilmesi pahalı birlikler.
Bu birimleri Heroic Age ve sonrasında üretebiliyorsunuz, yani bu tür askerlele düşmanın karşısına çıkmadan önce belli bir gelişmişliğe erişmeniz lazım.
Birçoğunuzun da hemfikir olacağı gibi, ok atabilen atlıları oyuna eklemedikçe diğer medeniyetlere oranla doğuda kalan bir medeniyeti oyuna eklemenin anlamı yok. Eğer Cataphractlar kendilerine karşı üstün olmaları gereken piyadelere karşı üstünlük sağladığı gibi, atlı okçular da normal bir okçu birliğin zayıf kalacağı birimler olan atlı birimlere karşı üstünlük sağlıyor. Her ne kadar bu durum onları aşırı güçlü bir birim gibi gösterse de, yine madalyonun diğer yüzü mevcut. Bu birimler fazlasıyla pahalı oldukları gibi okçulara karşı üstün olan diğer birimlere karşı aşırı zayıflar, yani Peltastlar, Slingerlar, Turmalar ve Huskarllar muharebede burada gördüğünüz atlı okçularla karşılaşırlarsa zafer kesinlikle onların olacak.
Son olarak, Çinliler ‘kale’ye sahip. Çinlilerin kalesi Yunanların Fortress’i ve Mısırlıların Midgol Stronghold’u, Norseların Hill Fort’u ve Atlantislilerin Palace’ına karşılık gelen bir bina. Bu binadan 2 kuşatma birimi ve General üretilebilecek. Eğer ordularınıza buradan ürettiğiniz generali eklerseniz o general ordunuza çeşitli avantajlar sağlayacak. Çinlilere özel kuşatma birimlerinden ve daha bir çok şeyden ileriki geliştirici günlüklerinde bahsedeceğiz.