Stellaris’te Titanlar ve Gezegen Yoketme Silahları

Stellaris geliştirici günlüklerinde bu hafta Apocalypse eklentisiyle birlikte oyuna eklenecek olan Titan türü gemilerden ve gezegen yoketme silahlarından bahsediliyor.

Herkese merhabalar, Stellaris için yazılmış 100. geliştirici günlüğüne hoş geldiniz. Bu günlükle birlikte sizlere yeni duyurduğumuz Apocalypse eklentisinden sözedeceğiz, bu eklenti yanında 2.0 Cherryh yamasıyla birlikte çıkacak. Henüz size bu eklentinin ve yamanın çıkış tarihine dair bilgi vermemiz mümkün değil, ancak çıkışa gittikçe yaklaştığımızı söyleyebilirim. Bu günlükle birlikte eklentiden sözetmeye başlayacağımız için yazdığımız son 9 geliştirici günlüğünde (Humanoids eklentisinin tanıtıldığı hariç) anlatılan her şeyin Cherryh yamasının bir parçası olduğunu dolayısıyla oyuna bedava olarak eklenecekler. Öte yandan bu günlükte sizlere tanıtacağımız tüm mekanikler Apocalypse eklentisinin bir parçası olacak, bu eklentide göreceğiniz bazı görsellerin henüz yapım aşamasında olan grafikler içerebileceğini unutmayın.

Gezegen Yoketme

Daha önce 50. ve 69. günlüklerde de bahsettiğimiz üzere uzun zamandır oyuna gezegen yoketme mekaniğini eklemek istiyorduk ancak eski savaş skoru sisteminin fazla kısıtlayıcı olması buna engel oluyordu. Şimdi 93. geliştirici günlüğünde bahsettiğimiz değişiklikler sonrası bilim kurgu dünyasında önemli yer sahibi olan gezegen yoketme silahlarını oyuna ekleyebilirsiniz.

Gezegen yoketme silahları Colossus adı verilen ayrı bir gemi sınıfına sahip, her ne kadar askeri gemiler olsalar da Colossus muharebelerde etkisiz, tamamen gezegen yoketmeye yönelik bir silah. Colossus inşa etmek için ilk olarak Titan nasıl inşa edilir bunu bilmeniz gerek, ardıkndan Colossus Project ascension perk’ini almanız ve Colossus araştırmasını yapmanız gerek. Colossus’lar World Devastator sınıfında bir silaha sahip ve bu proje esnasında bu sınıftan 5 farklı silah seçebiliyorsunuz:

  • World Cracker: Gezegeni parçalıyor, geriye kaynak elde edebileceğiniz kalıntılar bırakıyor. Pasifistseniz seçemiyorsunuz.
  • Global Pacifier: Gezegene aşılamaz bir kalkan kurup galaksinin geri kalanından soyutlaştırıyor, ardından gözlem istasyonu kurup gezegeni inceleyebiliyosunuz.
  • Neutron Sweep: Gezegendeki üst seviye canlıları yokedip altyapısına gezegeni sonradan kolonileştirebilir kılmak üzere zarar vermez, spiritualist ve pasifistlerce seçilemezler.
  • God Ray: Gezegendeki tüm organik nüfusları spiritualiste dönüştürür, tüm robotları ve sentetik nüfusları yokeder, sadece spiritualistlerce seçilebilir.
  • Nanobot Dispersal: Gezegendeki tüm nüfusu asimile eder ve cyborg olarak ülkenize katılmalarını sağlar, sadece driven assimilator robotlarca kullanılabilir.

Görsel

(Silah ikonları yapım aşamasındadır)

Colossus projesini araştırdıktan sonra ekstradan World Devastator silahlarını araştırabileceksiniz, bu proje tamamlandıktan sonra Colossus Assembly Yards birimine sahip bir yıldız üssünden Colossus inşa etmeye başlayabilirsiniz. İnşa edildikten sonra Colossus’un sivil bir gemi gibi çalıştığını farkedeceksiniz, diğer askeri birimlerle birleşemeyecek. Bir imparatorluk tek seferde sadece 1 Colossus sahibi olabilir, bir önceki Colossus yıkılırsa yenisini inşa edebilir.

Colossus herhangi bir ekstradan silaha sahip değil ve asıl amacı gezegen yoketmek, Colossus’a bir gezegen’i hedef gösterdiğinizde o esnada başka gemiler tarafından hedef alınıyor olsa bile onları görmezden gelerek gezegene doğru hareket edecek, pozisyon alıp silahını şarj etmeye başlayacak. Bu silahın dolum süresi oldukça uzun, dolayısıyla düşman buna reaksiyon gösterip gezegeni yokolmadan önce Colossus’u yoketmeye çalışabilir. Silah tamamen dolduktan sonra Colossus atış yapıp sahip olduğunuz silaha göre yukarıdaki etkilerden birinin gerçekleşmesini sağlayacak. Ardından eğer dilerseniz Colossus’u bir başka gezegene yönlendirebilirsiniz. Colossus’ların birçoğu sadece savaşta olduğunuz devletin gezegenlerini hedef alırken, bazıları ilkel yaşam bulunan gezegenleri hedef alabiliyor, World Cracker ise kolonileştirilmemiş kaya türü gezegenlerde kullanılabiliyor.

Görsel

Görsel

Görsel

(Animasyonlar ve arayüz büyük oranda yapım aşamasında)

World Devastator silahlarının oluşturulması tamamen modlanabilir, modcular kendi gezegen yoketme silahlarını ve efektlerini yaratabilirler.

Titanlar

Titanlar Apocalypse ile birlikte eklenen yeni gemi türü, Colossus’tan farklı olarak bildiğiniz savaş gemileri olarak hareket ediyorlar. Sıradan 5. seviye teknolojiyle açılıyorlar ve Titan Assembly Yards bulunan herhangi bir yıldızüssünden üretilebiliyorlar. Titanlar ağır uzun menzilli silahlara ve sağlam zırh ve kalkana sahip devasa gemiler. Ön bölgesine XL silahlardan daha güçlü silahlar koyabiliyorsunuz, örneğin Perdition Beam tek vuruşta bir battleship’i yokedebiliyor. Titanlar aynı zamanda defansif veya ofansif olarak kullanabileceğiniz bir auro slotuna sahip. Bu aura yanındaki dost gemilere yarar sağlayabiliyor veya yakınındaki düşman gemilerine hasar verebiliyor. Titanlar donanmanızın amiral gemisi dolayısıyla üretebileceğiniz Titan sayısı kısıtlı. Her zaman 1 Titan sahibi olabiliyorsunuz ve bu kapasite sahip olduğunuz naval capacity değerine göre artış gösterebiliyor.

Görsel

İyon Silahları

Son olarak sizlere bilgi vermek istediğim bir diğer mekanik İyon Silahları. İyon Sİlahları yıldızüslerine defansif olarak inşa edilebiliyor, bu silahlar yıldızüslerinin uzun menzilde Titanlar ve Battleshipler gibi güçlü düşmanlara karşı mücadele edebilmesini sağlıyor.

Görsel

Bugünlük bu kadar, haftaya sizlere korsanlardan, yağmacılardan ve Yüce Han’dan sözedeceğiz.

Yazar: Ali Alper Duman

Yayın Direktörü @ Strategyturk

Yorumla

STRATEGYTURK

Strategyturk'te strateji oyunlarından haberleri, yama notlarını, geliştirici günlüklerini ve daha birçok içeriği Türk strateji oyuncularına Türkçe bir biçimde sunuyoruz. Aynı zamanda yeni çıkan strateji oyunlarının ve eklentilerinin incelemelerini yapıyor, bu oyunlara dair sürekli olarak içerik oluşturuyoruz.

Sosyal medya sayfalarımızı takip ederek strateji oyunlarındaki gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.

Son Yorumlar

  • Furkan: Yüzdelik olarak ne kadar yol aldınız acaba?
  • Yılmaz: 1.3.2 yaması ne zaman çıkar

KATEGORİLER

ARŞİV