Crusader Kings II geliştirici günlüğünde Çin’in farklı politikalardaki davranış biçimleri ve yeni maceracılar tanıtılıyor.
Merhabalar.
Geçtiğimiz geliştirici günlüğünde sizlere haraç ödemek sonrası elde edebileceğiniz çeşitli avantajlardan, yine Çin’den kaynaklı başınıza açılabilecek bazı sorunlardan bahsetmiştim. Bu günlükte sizlere Çin’den bahsetmeye devam edeceğim.
Çin genellikle kendi topraklarından memnun, ancak bu toprakların genellikle yakınlarında çeşitli haraçgüzar devletler edinmeye çalışabilir. Sadece ‘genişlemeci’ bir politikaya sahip Çin sürekli olarak daha fazla haraçgüzar devlete sahip olmaya çalışırken, bu politikaya sahip olmayan Çin’in de sık sık birkaç haraçgüzar devlete sahip olduğunu görebilirsiniz. Bu durumlarda Çin bir devleti haraca bağlamak için savaşa girecek, genellikle Tarim Basin ve Tibet bölgelerinde bulunan ülkeleri hedefleyen Çin, bu şekilde bir talebi olduğunu önceden belli ettiğinde bu işi savaşsız da çözebilir.
Çin her ne kadar batıda topraklara sahip olsa da (Batı Valiliği) bu durumlarda Çin’in kendisinin batıya geldiğini göreceksiniz. Bu birlikler genellikle Tibet’in hemen altında kalan Anxi bölgesinden gelecek, eğer Çin genişlemeci bir politikaya sahip değilse batıda giriştiği savaşlarda çok fazla genişlemeye çalışmayacak. Dolayısıyla savaşı açtığında kazanabileceğini düşündüğü seviyede bir ordu çıkartıp o orduyla savaşı kazanmaya çalışacak. Ancak burada kimi zaman Çin’in düşmanı fazla hafife aldığını veya istilaya uğranan ülkenin Çin’i yenebildiğini görebileceksiniz. Çin’i yenilgiye uğratmanız durumunda edindikleriniz, savaş esnasında kaybettiklerini fazlasıyla karşılaşayacak seviyede.
Çin’in gücü oyun içerisinde kimi zaman yükselip kimi zaman azalabiliyor. Bazen Çin’in çok zayıf olduğunu göreceksiniz, bazen ise durdurulamaz olacaklar. İstikrarlı bir Çin karşılaştığı her düşmanla başedebilir durumdayken, kıtlık veya hastalık yaşaan bir Çin çok güçlü olmayacak. Eğer Batı Valiliğinin topraklarında gözünüz varsa size önerimiz bu toprakları ele geçirmek için savaş ilanınızı Çin’in zayıf olduğu anlardan birinde yapmanız. Kıtlık ve hastalığın yanı sıra Çin’de çeşitli huzursuzluklar olabilir veya bir iç savaşın içerisinde olabilir. Bu gibi durumlarda daha öncesinde ele geçirilmiş bazı ülkeler Çin’den fazla bir direniş görmeden özgürlüklerini kazanabilir.
Bunun yanı sıra eğer Çin altın çağını yaşıyorsa ona bulaşmanız hayatınızın hatası olur. Altın çağ geçiren bir Çin hem daha çok, hem de daha iyi birimler çıkartacaktır ve normal şartlarda haraç ödemesine gerek görmedikleri, nispeten büyük ülkeleri de haraç ödemeye zorlayabilirler. Altın çağda olan bir Çin bir yandan daha büyük bir tehdit oluştururken, aynı zamanda Çin İmparatorundan edindiğiniz çeşitli lütufların daha etkili ve daha uzun süreli olması da sözkonusu.
Eğer Çin genişlemeci bir politikaya sahipse haraçgüzar elde etmek yerine toprakları kendilerine aldığını göreceksiniz. Genişlemeci bir Çin oldukça nadir görülen bir şey, özellikle Çin’i Moğol veya Altay bir İmparator yönetiyorsa Çin’in bu şekilde bir politika benimsediğini görebilirsiniz. Çin’in genişlemeci bir politika izlemesi Çin’in normalden daha güçlü olduğu anlamına gelmiyor, ancak normalde Çin’in umursamadığı bazı ülkelere Çin’in karıştığını göreceksiniz. Genişlemeci bir Çin büyüklüğüne veya ordu gücüne bakmadan her ülkeyi haraç altına almaya veya ele geçirmeye çalışabilecek. Eğer Çin hem genişlemeci hem de altın çağındaysa, işte şimdi durdurulamaz bir şeyle karşı karşıyasınız demektir. Bu gerçekleşmesi oldukça düşük bir olay ve oynadığınız 10 oyunda belki 1 kere gerçekleştiğini görebilirsiniz.
Bu kısımda bahsedilebilecek bir diğer husus da Çin’in genellikle bölgeler için tek bir politik tercihe sahip olduğu, örneğin Tarim Basin’deki herkesi haraca bağlamaya çalışabilirler veya kuzeydoğu Hindistan’ı ele geçirmeye çalışabilirler ancak Tarim Basin’deki bir ülkeyi haraca bağlayıp diğerini ele geçirmesi gibi şeyler – mecbur kalmadıkları müddetçe – yaşanmaz.
Batıya doğru sefere çıkabilecek tek kişi Çin İmparatoru değil, aynı zamanda Çin’den gelen çeşitli maceracılar da kendilerine yeni bir yuva edinmek için doğuya sefere çıkabilir, bu şekilde karşılaşabileceğiniz 3 maceracı türü var:
Altay Boyları
Taoist Curçen boyunun lideri kendisine batıda yeni bir ülke kurmak için göç edebilir. Bu genellikle sıradan yağmacı maceracılara benzese de, bu sistem üzerinde yapılan değişikliklerle artık oyuncu için daha interaktif bir hal aldı, artık maceracılar size direkt olarak saldırmak yerine ilk olarak çeşitli yollarla etkileşime giriyor, örneğin bir bölgenize yerleşmesine izin vermeniz durumunda altın ödeyebiliyor vs.
Defedilmiş Prensler
İç savaş kaybedildikten sonra eski hanedanın prensleri canlarını kurtarmak için batıya göç edebilir. Bu karakterler oldukça güçlü bir orduyla ve hatrı sayılır bir zenginlikle batıya geleceklerdir. Bu tarz karakterlerin çeşitli müzakerelere çok sıcak yaklaştığını göreceksiniz ve topraklarınıza yerleşmelerine izin vermeniz durumunda oldukça iyi miktarda altın kazanabilirsiniz.
Asi Generaller
İç savaş sonrasında hırslı bir general yeni Çin İmparatorluğu’nu kurmak için batıya gidebilir. Bu generallerin emirlerinde isyancı ordusundan geri kalanlar bulunacak, yeni bir Çin İmparatorluğu kurma fikri Çin’in mevcut İmparatoru’nun pek hoşuna giden bir fikir değil ve Çin’in çoğu zaman bu asilerin peşinden geldiğini görebilirsiniz.
Çin istilaları dair bu bahsettiğimiz her şey oyun ayarları tarafından düzenlenebilecek, örneğin Çin’in sadece haraçgüzarlar almasını ve hiçbir şekilde toprak fethetmemesini oyun ayarlarından ayarlayabilirsiniz. Aynı zamanda sadece maceracıları açıp, Çin’in haraçgüzarlar dahil hiç genişlememesini de sağlayabilirsiniz.