Halo Wars 2 – Blitz Beta Etkinliğine Dair Her Şey

Görsel
Halo Wars 2 Blitz Beta başladı, savaş alanına inmeden önce belki biraz yardıma ihtiyacınız olabilir. Bu yazımızda Blitz oyun modu ile ilgili bilmeniz gereken her şeyi sizinle paylaşmaya çalışacağız. Blitz diğer gerçek tabanlı strateji oyunlarında bulunan klasik oyun modlarının aksine (merak etmeyin klasik oyun modları da oyunda bulunmakta) hızlı, kart-tabanlı stratejik bir deneyim sunan yeni bir oyun modu.Blitz oyun modunda maçları kazanmanın püf noktaları var :

  • Oyun mekaniklerini anlama
  • Lider ve deste seçiminiz
  • Savaş alanında verdiğiniz kararlar

Şanslısınız ki bu yazımızda bunlara odaklanacağız. Gelin ilk önce oyun modunun temeline ve genel oyun mekaniklerine göz atalım.

Nedir bu Blitz?

Blitz Halo Wars deneyimizi tamamen değiştirecek; klasik gerçek zamanlı oyunların oynanışı ile kart oyunlarındaki deste oluşturma mekaniğini birleştiren, çabuk karar vermeniz gereken ve bu hızlı oynanışın yanında taktiksel oynanış da sunan yeni bir oyun modu. Desteniz, birlik lideriniz ile birlikte, en değerli kaynağınız. Hava ve kara birliklerinde oluşturduğunuz desteniz ile rakibinizi saf dışı bırakmaya çalışacaksınız. Bu modu 6 kişiye kadar oynayabilirsiniz.

Bu moddaki görevimiz nedir?

Blitz modundaki amaç haritadaki stratejik noktaları ele geçirerek veya bu noktaları kontrolünüz altında tutarak rakiplerinizden daha fazla puana sahip olmak. Bir noktayı ele geçirmek için tek yapmanız gereken şey birliklerinizi o noktada bulundurmak. Ta ki rakipleriniz o noktada sizinle boy ölçüşmek isteyene kadar… Kontrolünüz altındaki bölgeler rakibinizin kontrol ettiği bölgelerden fazla ise puan kazanmaya başlayacaksınız. Eğer her iki taraf da eşit sayıda bölgeyi elinde bulunduruyorsa bir taraf bölge sayısında öne geçinceye dek puanlama duracak. Herhangi bir takım 200 puana ulaşınca veya 12 dakika sonunda hangi takım daha fazla puan toplamışsa o oyunun kazanını olacak.

Enerji akmaya devam etmeli!

Blitz modu tempolu savaşları yüzünden klasik gerçek zamanlı oyunlarında yer alan üs inşa etme, yetenek ağaçları ve kaynak toplama daha basite indirgemiş. Tabi ki bu “oyunda uğruna mücadele edilecek enerji kaynağı yok” demek değil. “Enerji” bu moddaki kaynağınız … Her kartın bir “Enerji” değeri var ve kartları oynadıkça “Enerji” birimi kartın değeri kadar azalıyor. Oyunda “Enerji” kazanmanın iki ana yolu var :

  1. Oyuncular otomatik olarak “Enerji” üretebilecek. Bu üretim başlarda yavaş olsa da savaş alanına periyodik olarak düşen Enerji Hücreleri ile “Enerji” üretiminizi (ve takım arkadaşlarınızının üretimini) hızlandırabileceksiniz. Büyük bir orduyu oluşturabilecek veya önemli bir kartı kritik bir zamanda oynayabilecek kadar “Enerji”ye sahip olmak Blitz’de önemli bir şey. Enerji Hücreleri savaş alanına düştükçe onları rakiplerinizden önce toplamaya özen göstermeniz sizi oyunda bir adım ileriye götürebilir
  2. Oyuncular birliklerinden biri öldüğünden, ona harcadığı “Enerji”nin bir kısmını geri alabilecek. Bu sağlam bir gelir kaynağı olamamakla birlikte oyunculara çabuk karşılık verme şansı da doğmuş oluyor.

Önemli not : Hava indirme birlikleri Enerji Hücrelerini toplayamaz.

Örnek Vermek Gerekirse

Oyuna girmeden önce yapacağınız ilk seçim hangi lider ile birlikte savaşacağınızı seçmek olacak. Blitz Betası asıl oyunda bulunan tüm liderleri barındırıyor ve bu liderin her birinin özel kartlar ile kendilerine has oynanış stilleri var. Her lider toplamda 3 deste bulundarabilecek. Bir başlangıç destesinin yanında  (ki bu başlangıç destesini de daha sonraları istediğiniz şekilde kişileştirebileceksiniz) iki tane de sıfırdan kendi destenizi oluştarabileceksiniz. Liderlere ve başlangıç destelerine çabucak bir göz atalım :

Captain Cutter 

“Spirit of Fire”nın kaptanı olarak, Cutter özel UNSC birliklerine ve bu birliklere çeşitli alanlarda destek gönderebilecek kartlara sahip.

zaDXkB.jpg
GPJVAy.jpg

Isabel

Isabel en son teknoloji ürünü olan ve düşmanlara karşı büyük avantaj sağlayan araçlar dışında, düşmanların dikkatini dağıtan hologramlar oluşturan kartlara sahip.

zaDXzD.jpg
GPJVr7.jpg

Professor Anders

Anders’in bilimsel uzmanlığı “Sentinel” birliklerini ve “Forerunner” teknolojisini kullanmasına imkan sağlıyor.

r6DqRz.jpg
77LOPr.jpg

Decimus

Decimus düşmanlarına sert saldırılar yaparken onların canlarını sömüren bir vahşi

g2GNVQ.jpg
ZMqrQ0.jpg

Atriox

Atriox’un oynanış stili defansif bir biçimde oynayıp çeşitli kurnazlıklar yapan oyuncular için birebir. Ayrıca sahadaki birimlerine ağır ateş desteği ve çeşitli güçler verebilmekte.

r6DqEM.jpg
77LOAv.jpg

Shipmaster

“Shipmaster”ın kartları gizlilik, ışınlamave düşmanlarına karşı hızlı saldırılar yapabilme gibi yetenekler üzerine kurulu.

2nlMrj.jpg
BvdVrv.jpg

Desteniz En Önemli Kaynağınız

Savaş alanınızdaki etkinliğiniz önemli durumlarda ani ve doğru stratejik kararlar vermenizden geçse de vereceğiniz en önemli karar oyuna başlamadan önce yapacaklarınız. Blitz deneyimizin en önemli bileşeni 12 karttan oluşturduğunuz desteniz. Başlangıçta birkaç tane önceden hazırlanmış kartı denemek ve oyuna alışmak için kullansanız da ileride, daha fazla kart ve deneyim kazandıkça, şühpesiz ki -oynanış stilinize en uygun- kendi destenizi oluşturmak isteyeceksiniz.

Yukarıdaki ekran görüntüsü kullanacağınız 12 kartı seçip destenizi oluşturacağınız “Edit Deck (Deste Düzenleme)” menüsünü göstermekte. Her liderin bir de başlangıç ordusu var. Bu orduyu asıl destenizi oluştururken seçebilirsiniz. Oyunun başında bu birlikleri kullanacağınız için bu birlikleri özenle seçmenizde yarar var.

Destenizi hazırlandıktan sonra her liderin üç destesinden birini favori desteniz olarak işaretleyebilirsiniz. Favori desteğiniz aşağıdaki görseldeki gibi üzerinde mini bir yıldız ile gösterilecek :

Eğer Blitz modunu takımınız ile oynuyorsanız stratejik derinliğin giderek artığını söyleyebiliriz. Bir takım olarak oynadığınızda takımınızdaki diğer üyeler ile görev paylaşımı yapabileceksiniz böylece siz onların eksiklerini kapatırken onlar da sizin yardımınıza yetişecek. Takım üyeleri çeşitli desteleri ve oynanış stilleri ile değişik roller üstlenebilecek.

Örneğin : Takım arkadaşlarınızın fazla “Enerji” isteyen fakat güçlü birliklerden oluşan destesi varken sizin daha az “Enerji” gerektiren çabuk oynanabilecek fakat çok güçlü olmayan birliklerden oluşan bir desteniz var. Siz hızlı birlikleriniz ile stratejik noktaları birbir elegeçirirken takım arkadaşlarınızda bu noktalarda güçlü birlikleri ile savunma yapacak. Bu ve bunun gibi taktikleri oyunu oynadıkça daha iyi kavrayacaksınız. Tabi ki takım arkadaşlarınız ile kendi taktiklerinizi de oluşturabilirsiniz.

Blitz Betası da işte bu noktada devreye giriyor. Beta oyunun çıkışındaki tüm liderleri ve kartları barındıracak. Yani yeni stratejiler denemekten korkmayın. Bir durumda işe yarayan desteler ve taktikler diğer durumlarda işe yaramayabileceğini unutmayın.

Bir Blitz Kartının Anatomisi

Kartların üzerinde destenizi oluştururken size oldukça yardımı dokunacak çok önemli bilgeler yer almakta.

pX3YLr.png

  • Enerji: Kartların “Enerji” değeri çok önemli çünkü “Enerji” oyun boyunca yönetmeniz ve dikkat etmeniz gereken tek kaynak. Kısaca bu değer oynacağınız kart için ne kadar “Enerji” feda etmeniz gerektiğini göstermekte.
  • Birlik Türü: Birliklerin türü mini ikonlar ile gösterilmekte ve bu ikonların ne anlama geldiğini bilmenizde yarar var. Destenizin kara ve hava birliklerinin bir karışımında oluşmasına özen gösterin. Ayrıca kartların “Güçlü ve Zayıf Yönleri”ni de göz önüne alarak destenizdeki her birliğin birbirini tamamladığından ve hiçbir düşman birliğine karşı zaafınız olmadığından emin olun.
  • “Güçlü ve Zayıf Yönler”: Her birimin güçlü ve zayıf yönleri var. Birimlerin bu yönlerine dikkat etmeli ve dengeli bir deste kurmalısınız. Birim kartınızın altında “hava birliklerini, piyadeleri ve araçları” temsil eden 3 küçük simge bulunmakta. Eğer bu simgelerden biri gri renkli ise birliğiniz o tür birliğe saldıramıyor demektir. “Wild Jackrabbit” birimi ele alalım. Bu birim kartında “piyadeler ve araçlar” simgeleri sarı renkte “hava araçları” simgesi ise kırmızı renkte yanmakta. Bu birim her birime saldırabiliyor olsa da piyadelere ve araçlara sadece ortalama bir hasar verebiliyor ve neredeyse hava birliklerine karşı etkisiz. Öte yandan “Hellbringers” birim kartında hava birlikleri simgesi gri renkli. Yani bu birim hava birliklerine karşı tamamen etkisiz.
  • Özellikler: Bazı birimlerin savaş alanına yanlarında getirecekleri özellikleri var. Yukarıdaki karttan örnek verirsek, “Patlama (Blast)”  “Wild Jackrabbit” birimine ait özellik. Bu özellik sayesinde birim yok edildiğinde patlayarak etrafına hasar verebilmekte. Kartan karta değişen bu özellikleri savaş alanında doğru yerde doğru zamanda kullanırsanız oldukça işinize yarayabilir.

Oyundayken “Kart Kütüphanesi” bölümünden oynanış olsun veya olmasın (hatta çoktan oynanıp yok edilen birimlerin kartlarını dahi) tüm kartları görebilirsiniz. Hatta bu kartları “Kartı İncele” seçeneği ile kart hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz.

hw2-blitz-wildjackrabbitinspect-c9d170b0...afd291.jpg

“Wild Jackrabbit” kartını yakından incelediğimizde değinilmesi gereken bazı noktalar gözümüze çarpıyor :

  • Kartın Seviyesi: Sağ üste kartın seviyesini görebilirsiniz. Bir kartın seviyesi ne kadar çoksa o da o kadar güçlü demektir. Aynı kartan birden fazla varsa kartlarınız seviye atlayabilmekte. Görseldeki kart 2 seviye, eğer 3 tane daha kart toplarsak bir seviye daha yükselecek.
  • Özelliği: Panelin sağ tarafında yer alan kısımda kartın özelliği hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
  • Aktif Edilebileceğiniz Özellik: Bazı kartların ek özellikleri de bulunmakta. Kontrolcünüzde Y tuşuna basarak bu özellikleri aktif edebilirsiniz. Tabi ki bu güçleri kullandıktan sonra bir süre beklemeniz gerekiyor, yani bu ek özellikleri ne zaman ve nerede kullanacağınızı iyi düşünmelisiniz. Unutmayın, bu güçleri doğru yerde doğru zamanda kullanırsanız size büyük avantajlar sağlayabilir. Ne yazik ki “Wild Jackrabbit” kartımızın ek bir özelliği yok. (Not: Bu yazı oyunun Xbox One sürümü göz önüne alınarak yazılmıştır. Lakin oyunun bilgisayar sürümünde de aynı sistem geçerlidir.)
  • Lidere Özel Kartlar: Bazı kartları sadece belirli liderler kullanabilmektedir. Liderlere özel kartlar olduğunda size bir yıldız ile belirtilecek ve hangi lidere ait olduğunu oradan öğrenebileceksiniz.

Kartları Gösterin

Blitz Betasının açılışında oldukça çeşitli kartlarınız olacak fakat tabi ki daha fazlası isteyeceksiniz. İlk paketinizi oyuna girer girmez, ikinci paketi ise ilk maçınızı tamamladığınız zaman kazanacaksınız. Bunun dışında betada birkaç farklı şekilde fazladan kart kazanabilirsiniz :

  • Blitz eğitim modunu tamamlayarak
  • Günlük ve haftalık aktiviteleri tamamlayarak
  • Maçları kazanarak Spartan rütbenizi yükselterek

Beta’da kazandığınız kartları sadece betada kullanabilirsiniz. Oyun çıkışını yaptığında bu kartları kaybedeceksiniz fakat üzülmeyin. Beta katılımcıları oyun çıktığında ek olarak 2 kart paketinin sahibi olacak.

Oynanış

Beta’da ilk olarak kaç kişilik bir oyuna katılacağınızı seçmelisiniz. Eğer bir takım olarak katılacaksınız arkadaşlarınızı davet edip bir grup oluşturabilirsiniz. Veya yabancılarla da oyuna girebilirsiniz.

Blitz betasında oyuna girmek için 2 seçeneğiniz var :

  • Hızlı Eşleştirme (Quick Match) – Bu eleştirme seçeneği otomatik olarak favori destenizi seçiyor ve sizi 4 kişilik bir oyuna atıyor.
  • Eleştirme Bul (Find Match) – Bu seçenekte kaç kişi ile oynamak istediğinizi hangi deste ile oyuna katılmak istediğinizi siz kendiniz seçiyorsunuz.

Görünürdekiler

Savaş alanına inecek kadar bilginiz var fakat maç boyunca dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. Aşağıdaki ekran görüntüsü “Proving Grounds” haritasında 1’e 1 oynanan bir Blitz maçından alındı. Blitz Betasında oynayabileceğiniz haritayla aynı haritadan…

hw2-blitzscreeninfo-7285c3da16d044fcbeb1...7ced8c.jpg

  1. Bu bar takımların o andaki puanını göstermekte. Unutmayın! Rakibinden daha fazla puana sahip takım, puan kazanmaya başlar. 200 puana ulaşan veyahut zaman dolduğunda en fazla puana sahip olan takım oyunu kazanır.
  2. Zaman demişken, bir Blitz maçı 12 dakika sürmekte.
  3. Skor barlarının arasında 3 kontrol noktası bulunmakta. Örnekte görebileceğiniz üzere Mavi takım A ve B noktalarını tutarken Kırmızı takım ise C noktası tutmakta.
  4. Bu alanda savaş alanından gelen (örneğin bir birim yok edildiğinde) haberler yer almakta.
  5. Bu alanda DPAD kısayollarının resimlemesi yer almakta. Yukarı tuşuna basarak bir toplanma noktası oluşturabilir, Aşağı tuşuna basarak sıradaki ordunuza geçebilir, Sağ tuşuna basarak alarm verebilir ve Sol tuşuna basarsanız ana üssünüze geri dönebilirsiniz.(Not: Bu yazı oyunun Xbox One sürümü göz önüne alınarak yazılmıştır. Lakin oyunun bilgisayar sürümünde de aynı sistem geçerlidir.)
  6. Alt taraftaki ikonlar seçtiğiniz birlikleri belirtiyor. RT tuşuna basarak seçtiğiniz birliğinizi dağıtabilirsiniz. Eğer bir (Y) ikonu görüyorsanız, birimin kullanılmaya hazır bir ek özelliği var demektir. Eğer bu ikon bir çemberin içindeyse bu özelliği henüz kullanmayacağınız anlamına gelmektedir.
  7. Burada oynanmaya hazır kartlar sergilenmekte. Bu kartlar rastgele belirleniyor fakat ondan sonra kartlar dengeli olarak dağıtılıyor.
  8. Bu küçük fakat faydalı gösterge elinizdeki kartları görmek için Left Trigger tuşuna basılı kalmanız gerektiğini hatırlatmak. Böylece kartlarınızı sahaya sürebilir veya X tuşuna basarak kartları yenileyebilirsiniz. Kartları yenilimek 5 “Enerji” istiyor ve elinizdeki kartları kaybedip yerine yenilerini alıyorsunuz.
  9. Mor renkteki “149” sayısı oyuncunun o anda sahip olduğu “Enerji” birimini göstermekte. Kartların “Enerji” değerlerinin kartın sol üstünde olduğunu unutmayın. Mor sayının hemen altında parantez içinde rakamlar bulunmakta. Bu “Enerji” biriminin artış hızını göstermekte.  Bu hız başlangıçta 0 fakat savaş alanına rastgele düşen Enerji Çekirdeklerini topladıkça bu hız artmakta. Ne kadar Enerji Çekirdeği, o kadar hız. Ayrıca takım oyunlarında bir oyuncunun aldığı Enerji Çekirdiği tüm takımını etkilemekte.
  10. Bu değer sahip olduğunuz ordunun ve kontrol edebileceğiniz maksimum ordu kapasitesinin sayısını göstermekte. Örneğimizdeki durumda oyuncu maksimum 30 birimlik bir ordu yönetibilir fakat sadece 6 birimi var. Yani 24 birim daha oynayabilir.
  11. Mini-map birimlerinizi nereye konuşlandırabileceğiniz, nerede geri çekilmeniz veya nereden saldıracağınız gibi konularda size bilgi verdiğinden oldukça önemli. Eğer doğru kullanırsanız oldukça işinize yarıyacaktır.

Ev Gibisi Yok!

Enerji değeriniz doğrultusunda istediğiniz kartı istediğiniz yerde, istediğiniz vakit oynayabilirsiniz fakat kartlarınızı ana üssünüzde oynamanın özel bir getirisi var. Hemen savaş alanına iniyorlar ve savaşmaya hazırlar. Eğer birimleriniz hasar görürse üssünüze çekip canlarını doğrabilirsiniz.Elinizdeki birim kartlarını ana üssünüze değil de doğrudan savaş alanına konuşlandırırsanız bazı dezavantajlar ile karşı karşıya kalacak. Bu birlikler toplam yarısına ve toplam hasarlarının yarısına sahip olacaklar. Savaş alanına konuşlandırdıktan sonra 8 saniye boyunca hasar almazlarsa canları ve hasarları tekrardan normale dönecek.

Evet bazı durumlarda birimleri doğrudan şiddetli çatışmaların olduğu noktalara konuşlandırmanız gerekebilir. Fakat bunun sonucunda neler olabileceğini unutmayın!

İzle, Dinle, Öğren!

Eğer yukarıdaki bilgeler yetmediyse, size düşmanlarınıı yok ederken yardım edebilecek son bir kaynak. Aşağıdaki video bir Blitz oyunundan alındı :


Bu kapsamlı yazıyı tamamen okumuş ve video baştan sona izlemiş  (ki bunun için teşekkürler) olsanız bile yine de oyuna girdiğinizde eğitim moduna bir göz atmanızı tavsiye ediyoruz. Size sadece mekanikleri öğretmekle kalmayacak, sonunda bir de kart paketi kazanacaksınız.

Ve Sonunda Başlıyor…

Tabi ki, bu sadece bir başlangıç. Geliştirici ekip bu betada, sizlerden gelen görüşleri, geri dönüşleri göz önüne alıp oyunun çıkışında daha iyi bir Halo Wars 2 deneyimi sunmak için çalışacak. Liderleri, kartları, yeni desteler deneyin, liderler ve kartlar ile oynayıp yeni stratejiler geliştirin.

Ve eğer Halo Geri Dönüş Programına katılırsanız gerçekten geliştirici takımına yararınız dokunur.

Forumda yorumlayın.

Yazar: Ali Alper Duman

Yayın Direktörü @ Strategyturk

Yorumla

STRATEGYTURK

Strategyturk'te strateji oyunlarından haberleri, yama notlarını, geliştirici günlüklerini ve daha birçok içeriği Türk strateji oyuncularına Türkçe bir biçimde sunuyoruz. Aynı zamanda yeni çıkan strateji oyunlarının ve eklentilerinin incelemelerini yapıyor, bu oyunlara dair sürekli olarak içerik oluşturuyoruz.

Sosyal medya sayfalarımızı takip ederek strateji oyunlarındaki gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.

Son Yorumlar

  • Furkan: Yüzdelik olarak ne kadar yol aldınız acaba?
  • Yılmaz: 1.3.2 yaması ne zaman çıkar

KATEGORİLER

ARŞİV