Ed Beach ile Civilization VI’ya Dair Söyleşi

http://cdn.akamai.steamstatic.com/steam/apps/289070/ss_a79c8fabd12e0f1711ac61486c859656d4cd894e.1920x1080.jpg?t=1462984018 

Civilization serisinin altıncı oyunu 21 Ekim tarihinde çıkmış olacak. Civilization serisi 25 yaşına basmış bir seri olsa da Firaxis serinin eskimediğini göstermekte ve daha çok oyuncuları serinin oyunlarına çekmekte kararlı. Mevcut bir oyun serisinde değişiklikler yapmak riskli bir iş, Civilization serisi bu zamana kadar 33 milyon kopya satılmış bir seri ve bu 33 milyonun 8 milyonu serinin son oyunu olan Civilization V’den geliyor. Bu söyleşide Civilization ekibinin şefi Ed Beach, oyunda özellikle şehirlerle ilgili değişikliklerden bahsediyor.

http://cdn.akamai.steamstatic.com/steam/apps/289070/ss_21b30494060571f79750edaaff8bb6d409af2e8c.1920x1080.jpg?t=1462984018 

Bariz bir şekilde herhangi bir kötü yönü olmayan bir oyunu alıp üstünde büyük değişiklikler yaptınız, bu değişiklikleri yapmanıza sebep olan unsurlar nelerdi?

Seriye yeni bir oyun gelmesi demek bir eklenti paketi gelmesinden çok daha büyük bir olay. Dolayısıyla çok daha büyük içeriği, hamleleri hakediyor. Civilization V için yapılan eklentilerde görev aldım ve oyuna bakarsanız Civilization V ile Brave New World arasında büyük farklılıklar olduğunu görürsünüz, ancak bu farklılıklar dahi Civilization V’nin kendi ruhuna uygun farklılıklar. Civilization V üzerinde çalışırken üç dört yıl boyunca sürekli bir biçimde Civilization’da yapılabilecek, ancak Civilization V’de yapılması uygun olmayacak değişiklikler hakkında kafa yordum. Bunları Civilization V’de yapmamız oyunun kendi vizyonu açısından mümkün değildi.

Civilization serisinde ihmal ettiğimiz bazı hususlar vardı bunlardan birisi şehirlerin görünümü. Civilization VI’de harita çok daha büyük önem taşıyor, eğer Civilization V’nin haritasına bakarsanız haritanın büyük bir kısmının tarlalara, ticaret limanlarına, madenlere vb. şehrin dışında kalan unsurlara sahip olduğunu görürsünüz. Oyunda hangi harita parçasında ne yapmanız gerektiği bariz bir şekilde açıktı ve oyuncunun çoğu zaman kafa yorması gerekmiyordu.

Bunun doğru bir oynanış olmadığı kanaatindeydik, şehrinizin dışında devasa bir alan var. Ben bina yerleştirme puzzle oyunlarını fazlasıyla seven biriyim ve hatta 10 yıl önce bu Pharaoah, Caesar, Zeus gibi oyunların yapımında da görev aldım. Bu oyunlarda şehrinizi nasıl inşa ettiğinizin, neyin neyin yanında olduğunun büyük bir önemi var. Bu sistemi Civilization VI’de uygulayarak haritadan çok daha etkili bir şekilde faydalanabileceğimizi farkettim.

Bu değişiklik aynı zamanda oyunun görünümü açısından da pozitif bir etkiye sahip olacak, daha önceki Civilization oyunlarındaki şehirleri aklınızda canlandırırsanız bir şehirde 10 tane wonderınız olabilir ancak bunların hiçbirini göremezdiniz. Civilization serisi için wonderlar ikonik bir değere sahip ancak inşa ediyorsunuz öne bir pencere çıkıyor ondan sonra wonderı bir daha göremiyorsunuz. Dizayn ekibimiz wonderlar ve diğer binalar hakkında çalışıyordu ancak yaptıkları sanat oyunda sadece kısa bir süreliğine görünüyordu. Şehirleri haritaya yayarak hem güzel bir görünüm elde ettik, hem de dizayn çalışanlarımızın emeğinin daha çok gözönünde bulunmasını sağladık.

https://downloads.2kgames.com/vnbh3gjdfkeit4utey6pdmds12/civ/news/CivlizationVI_Screenshot_FilmStudio.jpg 

Peki diyelim ki tüm kıtaya yayılmış büyükçe bir şehrimiz var, ordumuz bir yerde bulunuyor barbarlar ise diğer yönden şehre saldırıyor. Ordunun barbarlara ulaşması uzun bir zaman almayacak mı böylelikle?

Evet bu doğru, ancak gerçek hayatta da böyle bir durum söz konusu. Ben mid-Atlantic bölgesinde yaşıyorum, eğer Washington DC’yi aklımızda canlandırırsak etrafında çok sayıda farklı bölgeler olduğunu görürüz. Örneğin Norfolk liman olabilir, donanmamızı orada tutacağız. Johns Hopkins gibi üniversiteler Baltimore’da, demek ki orası kampüs kısmı. Madenlerimizin çoğu West Virginia’da, dolayısıyla orası sanayi bölgesi olabilir. Aynı şeyi İngiltere için de ddüşünebilirsiniz diğer ülkeler için de, örneğin Antwerp Belçika’nın liman kentidir ancak Brüksel kültürel başkenttir.

Bu değişikliklerle ilgili hoşuma giden bir diğer olay şehirlerin birbirinden farklılaşması. Örneğin batı Pensylvania’da Pittburgh’u inşa ederseniz etrafında tonla maden olduğunu göreceksiniz dolayısıyla orası sanayi için iyi bir alan. Eğer imparatorluğunuz geneline 5-6 şehre sahipseniz birinin bilim ürettiğini, bir diğerinin sanayi şehri oluğunu, bir başkasının askeriyeye odaklanmış bir yer olduğunu göreceksiniz. Bu sistemi daha önce Civilization serisinin farklı oyunlarında denedik ancak en net haliyle Civilization VI’de yer alacak.

Bir şehir saldırı altındayken savunmasını nasıl yapacağız?

Her şeyin haritada görünebilir olmasını istememizin bir sebebi de bu. Artık haritaya baktığınızda rahatlıkla ne olduğunu anlayabileceksiniz. Bir düşmana doğru ilerlerken karşınıza net bir şekilde 3 farklı şehir çıkabilecek ve hangisine saldırmak istediğinize karar vermeniz gerekecek. Eğer bir düşman size doğru yaklaşıyorsa yine aynı şekilde savunmanızı hangi şehirde bulunduracağınıza karar vereceksiniz. Haritada her şey çok açık, kampüs bölgesine bakıp ” Hmm burası kampüs, içerisinde özel binalar bulunmuyor ancak kütüphane, üniversite, araştırma laboravutarı gibi binalar var. Eğer burayı kaybedersem bilim puanı kaybedeceğim” diyebileceksiniz.

Aynı zamanda oyun içerisindeki bölgelerin de defansta etkisi var. Kamp bölgesi bronz işçiliğini kullanılabilir hal getiriyor, orada ilk askeri binalarınızı ve askeri akademileriniz yapıyorsunuz. O kampta Civilization V’deki şehir merkezleri gibi bir menzil içerisinde saldırı yapma gücü mevcut. Bu kamp bölgesinin ayrıca kendi hitpoint’i bulunuyor, dolayısıyla bu menzilli ataktan kurtulmak istiyorsanız tıpkı bir şehre saldırır gibi bu kampa saldırmanız gerek.

Örneğin biraz önce oynadığımız oyunda şehrin etrafı büyük oranda dağlarla çevriliydi. Dağların bulunmadığı yerlere kamp kurmanız halinde düşmanınızın şehrinize ulaşması çok zor bir hal alacak. Dolayısıyla şehri kurduğunuz yer yine büyük önem sarfediyor, çünkü artık haritada sadece askerler değil, şehirler de yayılıyor.

https://downloads.2kgames.com/vnbh3gjdfkeit4utey6pdmds12/civ/img/civ6_screen_03.jpg 

Bir gözcüyle yaptığım keşif esnasında barbar kampına rastladım, görünüşe göre eskisinden daha zeki davranıyorlar?

Bu konuda herhangi bir açıklama henüz yapmadık, artık barbarlar da gözcü üretebiliyor. Haritada bu gözcülerle de karşılaşabilirsiniz, barbarların gözcüleri tıpkı sizin haritayı açmanız gibi kendileri adına haritayı açıyor. Eğer bir şehrinizin yanında barbarların gözcüsünü görürseniz bu barbarların şehrinizin yerini öğrendiği anlamın geliyor ve bu bilgiyi aldıktan sonra gözcü şehrin yerini söylemeye kampına gidiyor.

Burada aklınızı kullanıp eğer gözcü bana 4 turda ulaştıysa demek ki barbarların kampı 4 tur uzaklıkta diyip hazırlık yapabilirsiniz, ancak bu saldırılar hala güçlü ve risk yaratan saldırılar. Gözcülerin rapor sunmak için kampa ulaşmasını engellemeye de çalışabilirsiniz, gözcüler o kadar güçlü değil. Öte yandan barbarların eski oyunlardaki gibi haritaa rastgel hareket eden birimler olmadığını söyleyebiliriz, artık çok daha zekice hamleler yapıyorlar. Saldırdıklarında hem menzilli hem de yakın dövüş birimlerine sahip bir şekilde saldırıyorlar ve zorlayacak nitelikteler.

Gözcü üretmek gayet kısa sürdü, birden gözcü kullanarak tüm haritayı hızlıca açabiliriz gibi duruyor?

Hala dengeleme aşamasındayız dolayısıyla üretim sürelerinde değişiklikler yaşanabilir. Ancak haritayı hızlıca açmak büyük önem sarfediyor, çünkü harita hiç olmadığı kadar önemli. Kalite kontrol ekibimizle de bu konuda bir görüşme yapıp ilk olarak ne ürettiklerini sormuştuk, ekipten bazıları scout yerine builder ürettiğini söylemişti. Oyunlarımızda bu tür farklı oynanışların olması bizi mutlu ediyor.

https://downloads.2kgames.com/vnbh3gjdfkeit4utey6pdmds12/civ/img/civ6_screen_01.jpg 

Oyun içerisinde nerede şehir kurulacağına yönelik bir yapayzeka yardımı mevcut mu?

Mevcut ancak henüz arayüzü internette bulunmuyor, yakında bulunacak.

Arayüz fazlasıyla önemli gibi duruyor

Yeni bir sisteme sahibiz bu hususta, bu sisteme Lens sistemi adı verdik. Lens sistemiyle haritadaki değişiklikleri renk renk görebiliyoruz, örneğin dinle ilgili olan lens haritanın o bölgesine hangi dinin daha baskın olduğunu gösterecek, yerleşim lensi o bölgede nelerin yapılabileceğini, su oranını vb. bilgileri sunacak. Arayüzle ilgili büyük çalışma içerisindeyiz ancak bu da henüz internet ortamında bulunmuyor.

Büyük bir oyun oynarken yavaşlama problemi yaşanmaması için herhangi bir çalışmanız oldu mu?

Yeni yapayzeka kodlamasında bulunduk, artık multithread olarak çalışıyor. Performans hususunda şimdilik herhangi bir iddiada bulunmak istemem ancak geliştirmelerde bulunduğumuzu bilmeniz yeterli. Ancak elimizde tam bir bilgi olmadan konuşamam.

Oyun içerisinde hedefe kilitlenmiş bir yapayzekaya sahip olacağız, çeşitli davranış ağaçları mevcut. Belli bir kanaate varıp ona göre çeşitli hamleler yapıyor.

Hala yapayzekayı yenebileceğiz değil mi?

Hala yenebileceksiniz ancak birçok oyuncu yapayzekanın hamlelerini gördüğünde daha çok takdir edecek.

Oyunu oynarken kimi zaman otomatik kararlar verdiğim anlar oluyor, bu kararların beni nereye götüreceğini biliyorum ve buna göre harkeet ediyorum. Farklı haritalarda farklı koşullar altında farklı şekilde hareket etmek gerekiyor ve burada oturup ne yapacağıma dair düşünmem gerekiyor. Açıkcası Civilization VI’i Civilization V’den çok daha yavaş oynuyorum çünkü çok daha ince bir oynanış gerektiren bir oyun.

Yaptığımız değişikliklerin böyle bir etkisi oldu ancak bunun olumlu yönde etkileri olacağına eminim, Civilization serisinin evriminin bir sonraki aşaması bu şekilde.

Forumda tartışın.

Yazar: Ali Alper Duman

Yayın Direktörü @ Strategyturk

STRATEGYTURK

Strategyturk'te strateji oyunlarından haberleri, yama notlarını, geliştirici günlüklerini ve daha birçok içeriği Türk strateji oyuncularına Türkçe bir biçimde sunuyoruz. Aynı zamanda yeni çıkan strateji oyunlarının ve eklentilerinin incelemelerini yapıyor, bu oyunlara dair sürekli olarak içerik oluşturuyoruz.

Sosyal medya sayfalarımızı takip ederek strateji oyunlarındaki gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.

Son Yorumlar

  • FADYORYA: 1 ve 2. oyun epic gameste, 3. oyun steam'de olursa immortal empires olmuyor değil mi? üçünün de aynı platformda olması gerekiyor
  • Wandervals: 1.14 Sürümü için yama güncellemesine ihtiyacımız var.

KATEGORİLER

ARŞİV