Stellaris

Yazar - - İnceleme

Stellaris İncelemesi

Yorucu günlük rutin işlerin ardından rahat evime döndüm, bir bardak kahvemi aldım ve bana özel tek alana, bilgisayarımın başına oturdum, geriye sadece vermem gereken bir karar kalıyordu; Bugün galaksiyi nasıl şekillendirmeliyim?

Stellaris İnceleme

Stellaris’e Hoş Geldiniz

Stellaris, Paradox Interactive’in uzay çağında geçen yarı 4X, yarı Grand Strategy türündeki yeni oyunu, temelinde Civilization serisinden tanıyabileceğiniz keşfet, yayıl, sömür, yok et mekanikleri bulunan oyun diğer Paradox oyunlarından hatırlayacağınız oynanışı ve daha fazlasını uzay çağıyla buluşturuyor.

Devlet yaratırken birçok seçeneğiniz bulunuyor, amaca ulaşmak için silah kullanmaktan çekinmeyen militarist bir devlet ya da tanrıyı aramak için yola çıkmış ruhani bir devlet kurabilirsiniz.

Oyunu açtığımızda Paradox oyunlarının müdavimlerini şaşırtacak güzellikte bir menü çıkıyor karşımıza, oldukça düzenli, sade ve arka plandaki sanatsal çalışma ile göze hoş gelen bir menü, hemen yeni oyun başlatıyoruz, burada birkaç seçeneğiniz var, isterseniz halihazırda yaratılmış olan galaktik devletlerden birini seçip direk oynamaya geçebilir, ya da istediğiniz şekilde bir devlet yaratıp oyuna başlayabilirsiniz. Devlet yaratırken birçok seçeneğiniz bulunuyor, amaca ulaşmak için silah kullanmaktan çekinmeyen militarist bir devlet ya da tanrıyı aramak için yola çıkmış ruhani bir devlet kurabilirsiniz. Oyunda ırkınızı belirleyebileceğiniz memeli, mantarsı, eklembacaklı, yumuşakça, sürüngen ve kanatlı olmak üzere 6 tür ve 100’ün üzerinde portre bulunmakta ve ırkınızın özelliklerini de yine kendiniz belirliyorsunuz, isterseniz fizik kurallarına aykırı derecede güçlü, ya da tam tersi ırklar yaratabilirsiniz, sizi sınırlayan tek şey oyunun size sunduğu seçenekler. Başka bir önemli nokta ise ırkımızın nerede yaşamayı sevdiği, oyunda çöl, kurak, arktik, tundra, okyanus, kıtasal ve tropikal olmak üzere 6 ayrı gezegen türü bulunuyor, ırkınızın bunlardan hangisinde yaşadığını seçmek durumundasınız, -sanırım hiç birimiz 0 derecenin altında bir arktik gezegende yaşamaktan mutlu olmayız- son olarak yarattığımız devletin yıldızlararası seyahat yöntemini ve başlangıçta kullanabildiği silahları seçiyoruz, bunlara daha sonra değineceğim, oyun ayarlarından galaksimizin boyutunu, şeklini, kaç tane yapay zeka devleti olacağını seçiyoruz ve oynamaya başlıyoruz…

Devlet yaratırken birçok seçeneğiniz bulunuyor…

Devlet yaratırken birçok seçeneğiniz bulunuyor…

Her Başlangıç, Farklı Bir Macera

Oyuna her başladığınızda galaksinin farklı bir bölgesinde, farklı bir güneş sisteminde, farklı olasılıklarla başlıyorsunuz, yani ilk oyununuzda karşılaştığınız şeylerle muhtemelen bir daha karşılaşmayacaksınız, teknoloji sistemi de bu yönde dizayn edilmiş, 3 ana teknoloji başlığı var, bu başlıklarda ayrı ayrı pek çok teknoloji bulunmakta ve hepsinin geliş şansı rastgele! Oyunun keşfetme kısmını oldukça iyi yansıtmış bu durum, her oyununuz farklı bir macera, her oyununuzda farklı problemler, farklı düşmanlar, farklı dostlar, farklı teknolojiler. Başlangıçta çoğu devletin tek bir gezegeni, birer bilim, inşaat gemileri ve küçük filoları bulunuyor, tabii eski, yıkıma uğramış ve izolasyon yoluna gitmiş imparatorluklar (aman güçlü bir filonuz olmadan bulaşmayın) ve seçiminize uygun olarak sizden önde başlayan yapay zeka devletleri de bulunuyor. Bilim geminizi keşif ve araştırma amaçlı kullanabiliyorsunuz, oyunda karşılaşabileceğiniz bir takım olağan dışı durumlar var, mesela bir gezegenin yüzeyinde uzaylılar tarafından bırakılmış bir yazı keşfedebiliyorsunuz, bu anomaliyi araştırmak ise bilim geminizin yükümlülüğü. İnşaat gemilerinizle güneş sistemlerinde bulunan asteroidlerden, kara deliklere kadar bütün oluşumlara araştırma istasyonu ya da maden istasyonu kurabiliyorsunuz, bu istasyonlar oyunda çok ihtiyacınız olan bilim puanlarına ve materyallere ulaşmanın en önemli yolu. Gezegeniniz üzerinde ise yine Civilization serisini andıran bir pop sistemi bulunuyor, her gezegen farklı boyutlarda ve bu boyutlara bağlı olarak farklı sayıda popülasyon barındırabiliyor, başladığınız gezegende 18 kare var ise o gezegende toplam 18 popülasyona sahip olabiliyorsunuz, her karede farklı bir kaynak bulunuyor, bu kaynakların bulunduğu karelere ilgili binaları kurarak bunlardan yararlanabiliyorsunuz. Yine popülasyonunuzu yönetmek için birbirinden ilginç seçenekler eklenmiş oyuna, popülasyonunuzu isterseniz tamamen köleleştirebiliyorsunuz, isterseniz diğer gezegenlere göçe zorlayabiliyorsunuz, isterseniz tamamen yok edebiliyorsunuz.

Popülasyonunuzu isterseniz köleleştirebiliyorsunuz...

Popülasyon ve gezegen yönetimi oldukça tatmin edici…

Ve Yıldız Sistemimizin Dışına Çıkıyoruz

Bilim gemimize diğer güneş sistemlerini araştırmak için emir veriyoruz ve ırkımızın serüvenini başlatmış oluyoruz, peki bu gemi nasıl oluyor da diğer sistemlere gidiyor? Oyunda 3 ayrı yıldızlararası seyahat özelliği bulunmakta, bunlar solucan deliği, hiper uzay ve uzayı bükmek olarak ayrılıyor. Bu seyahat yöntemlerinden birisini oyuna başlarken seçebiliyoruz. Solucan delikleriyle seyahat edebilmek için solucan deliği istasyonlarına ihtiyacınız var, bu istasyonlar menzili dahilinde filonuzu bir sistemden diğer sisteme yolculuk etmesini sağlıyor, oldukça hızlı ancak planlamasının dikkatli yapılması gereken bir seyahat sistemi, zira düşman tarafından istasyonunuz yıkılırsa evinize asla dönemeyebilirsiniz! Hiperuzay da ise yıldızlararası belli yollar bulunmakta, o yollar aracılığıyla seyahat yapılmakta, uzay bükmeye oranla daha hızlı olan bu seyahat yönteminin dezavantajı gideceğiniz sisteme gitmek için istediğiniz yolu kullanamamanız. Oyunun en yavaş, ancak en basit seyahat yöntemi ise uzay bükme, yavaşlığına karşın avantajı istediğiniz yere, istediğiniz yönden gitmenizi mümkün kılması, lakin sinirlerinize hakim olun, zira diğer hızlı yöntemlere sahip devletlerin filolarının sizden sürekli kaçması hiç hoşunuza gitmeyecek.

ve yıldız sistemimizin dışına çıkıyoruz...

ve yıldız sistemimizin dışına çıkıyoruz…

İlk Temas

Bilim geminiz diğer güneş sistemine ulaştığında olasılıklara bağlı olarak ya yaşam olmayan bir sistem, ya uzayda gezinen bir takım sıradışı varlıklar, ya da uygarlıklar bulabiliyorsunuz. Bu sıradışı varlıkları araştırıp hikayelerini öğrenebiliyor, medeniyetlerle iletişim kurup diplomasi ve ticaret yapabiliyorsunuz, ticaret ve diplomasi seçenekleri dışarıdaki çoğu 4x oyuna oranla çok daha derin olsa bile diğer Paradox oyunlarına yaklaşamıyor maalesef. Oyundaki bir diğer ilgi çekici temas ise henüz yıldız çağına geçmemiş uygarlıklarla karşılaşabilmeniz, bu uygarlıkları uzaktan inceleyebiliyorsunuz, isterseniz kaçırıp üzerlerinde deney yapabiliyorsunuz ve belli bir seviyeye geldiklerinde aralarına sızıp yönetimlerini ele geçirebiliyorsunuz!

Peki galaksideki pek çok tehdit yaratabilecek duruma nasıl cevap vereceğiz? Oyun başında devletimizi yaratırken 3 ayrı silah seçeneği karşımıza çıkıyor, bunlar enerji silahları, kinetik silahlar ve nükleer silahlar olarak sıralanmış durumda. Teknolojilerle açabileceğimiz yeni silahlarla filomuzu geliştirebiliyor, yeni özellikler ve seyahat yöntemleri ekleyebiliyoruz, oyunda bunun için bir gemi dizayn sekmesi bulunuyor, bu sekmeden farklı bir çok kombinasyonla gemilerimizi güçlendirebiliyoruz. Savaşlar ise filodaki gemilerinizin özellikleri dahilinde otomatik olarak gerçekleşiyor.

Ordularının konuşmaları dinlediğini belirten militarist “dostlarımız”.

Ordularının konuşmaları dinlediğini belirten militarist “dostlarımız”.

Sesler, Grafikler, Yapay Zeka ve Son Söz

Oyun, üzerine 2 sayfa inceleme yapılacak derinliğe sahip olsa da 4x yapısından kaynaklı olarak diğer Paradox oyunlarının derinliğine sahip değil, bu da birçok strateji severin tepkisini çekmiş durumda.

Stellaris’in erken dönemi uzayı ve keşfetmeyi seven oyuncular için adeta bir başyapıt. Sesler oyun henüz icat edilmemiş pek çok şeyi barındırmasına rağmen oldukça gerçekçi hissettiriyor, müzikler ise teker teker ayrı başyapıtlar, biraz Interstellar filminin esintilerini hissetmek mümkün müziklerde, grafikler ise mütevazı olmasına rağmen oldukça tatmin edici, anlaşılan Paradox Interactive çalışanları strateji oyunlarında grafik aranmaması gerektiği tezine pek katılmıyorlar. Bunlar dışında oyun önceki Paradox oyunlarından alışık olduğumuz bağlamda oldukça fazla bug ve optimizasyon sorunlarıyla çıktı, hızlı yamalarla birtakım sorunlar halledilmiş olsa dahi oyuna teknik açıdan stabil demek şu an için mümkün değil. Yine oyun üzerine 2 sayfa inceleme yapılacak derinliğe sahip olsa da 4x yapısından kaynaklı olarak diğer Paradox oyunlarının derinliğine sahip değil, bu da birçok strateji severin tepkisini çekmiş durumda. Çok eğlenceli bir erken dönem oyunundan sonra vakit ilerledikçe stabil bir oynanış sizi bekliyor, dakikalarca savaş açmak için beklemek, bir teknolojinin araştırılmasını beklemek, gemilerinizi güncel teknolojilerle donatmayı beklemek sıkıcı ve yorucu olabiliyor. Yapay zeka ise kesinlikle tatmin edici bir oynanışı engelliyor, yeterince agresif değil ve oyuncuya gereken müdahalelerde bulunamıyor, belirli bir güce ulaştığınızda artık size karşı koyabilecek kimse kalmıyor ve oyun tamamen küçük orduları yok edip gezegen ele geçirmekten ibaret bir hâl alıyor. Paradox Interactive oyuna gelecek genişleme paketleri ve yamalarla pek çok sorunu halledip, oyuna derinlik katacak birçok yeni öğe ve mekanik ekleyecektir, ancak beklemenize gerek yok, Stellaris şu anki haliyle oldukça eğlenceli ve oynanabilir durumda.

Artıları

  • Eğlenceli erken oyun
  • Her defasında farklı bir oynanış
  • Muhteşem sesler
  • Tatmin edici grafikler
  • Keşfetme hissi

Eksileri

  • Sıkıcı ve yorucu geç oyun
  • Diğer Paradox oyunlarına oranla boş gözükmesi
  • Buglar ve optimizasyon problemleri
8

Yazar: Mehmet Ünlü

1 Yorum Yapılmış

Tartışmaya Katılın

Yorumla

STRATEGYTURK

Strategyturk'te strateji oyunlarından haberleri, yama notlarını, geliştirici günlüklerini ve daha birçok içeriği Türk strateji oyuncularına Türkçe bir biçimde sunuyoruz. Aynı zamanda yeni çıkan strateji oyunlarının ve eklentilerinin incelemelerini yapıyor, bu oyunlara dair sürekli olarak içerik oluşturuyoruz.

Sosyal medya sayfalarımızı takip ederek strateji oyunlarındaki gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.

Son Yorumlar

  • Furkan: Yüzdelik olarak ne kadar yol aldınız acaba?
  • Yılmaz: 1.3.2 yaması ne zaman çıkar

KATEGORİLER

ARŞİV