Hearts of Iron IV : Diplomatik Seçenekler

Taraflar
Hearts of Iron 4’te amaçladığımız şeylerden bir tanesi oyun içerisindeki tarafları ideolojilerden ayırarak oyuncunun savaşta kendi tarafını oluşturabilmesiydi. Bu tarafların oluşturuluşu esnasında oluşturan ülkenin bağlı olduğu ideolojinin hala etkileri mevcut, örneğin faşist bir ülke tarafından kurulmuş bir savaş müttefikliğinin parçasıysanız bir savaşa girdikten sonra istediğiniz başka herhangi bir ülkeye savaş açabiliyorsunuz.

Savaşta taraf oluşturmak için bunu olası kılan national focus’u elde etmeniz gerekiyor. Bazı national focuslar otomatik olarak bir taraf oluşturmanızla sonuçlanabiliyor, örneğin Fransa Çekoslovakya ile birlik olup Küçük Entente’yi kurabiliyor. Küçük ve zayıf ülkeler bile doğru national focusları seçmeleri durumunda kendi taraflarının lideri olabiliyorlar. Eğer bir müttefiklik kurarsanız bu müttefikliğe isim verebiliyorsunuz, oyun içerisindeki ülkeler bu müttefikliklerden belli şartlarda çıkabiliyor :

  • Ülkede darbe gerçekleşebilir.
  • Kendi isteğiyle çıkabilir (eğer savaşta değilse)
  • Çeşitli national focus ve eventler sonucu ayrılabilir.

Bu da müttefikliğinize katılmış birine güvenebileceğiniz anlamına geliyor.

Savaş Sebebi
Birine savaş açabilmeniz için (ne kadar geçersiz görülebilse de) elle tutulur bir savaş sebebine ihtiyacınız var. Faşist ülkeler için sadece ilk savaş ilanı sebep gerektiriyor, ondan sonra istedikleri ülkeye istedikleri zaman savaş açabiliyorlar. Demokrasiler world tension değerini yükseltmemiş ülkelere karşı savaş sebebi elde edemiyorlar. Savaş sebebinizin varolması özellikle barış antlaşmasında çok faydalı oluyor, istediğiniz toprakları çok daha ucuz bir şekilde alabiliyorsunuz. Aynı zamanda ülkenizin sahip olduğu çeşitli national focuslardan çeşitli savaş sebepleri elde edebilirsiniz.

Barış Teklifi
Hearts of Iron IV’de eğer savaş yeterince uzun süre sürdüyse karşı devletin teslim olmasını isteyebiliyorsunuz. Bu durumda barış koşulları kazanan tarafından belirleniyor, ancak yenilenin onaylaması gerekiyor. Eğer görüşme yapılmazsa yenilen ülke tükendiğinde otomatik olarak koşulsuz teslimiyet verebiliyor, bu durumda yenilen ülkenin barış masasında reddetme şansı bulunmuyor. Bu konuda daha fazla bilgi için bkz.

Garantörlük 
Demokrasilerin genişlemeci diğer ülkelere karşı en büyük silahı bu özellik. Eğer garantörü olduğunuz bir ülkeye savaş açılırsa mevcut world tension değeri kaç olursa olsun savaşa dahil olabiliyorsunuz. Tabi ki başka bir ülkenin garantörü olabilmeniz için minimum %25 world tension değerinin aşılmış olması gerekiyor. Başka bir ülkenin garantörü olmak politik güç harcıyor ve başka bir ülkenin de garantör olmaya çalıştıkça gereken politik güç değeri yükseliyor. Dolayısıyla tüm Avrupanın garantörü olamıyorsunuz.

Askeri Geçiş
Birçok paradox oyunundaki gibi askeri geçiş özelliği başka bir ülkenin topraklarından askerlerinizi geçirebilmenize olanak sağlıyor. Ancak o topraklardan taarruza geçemiyorsunuz. Askeri geçiş aldığınızda o ülkenin hava ve deniz üslerini kullanamıyorsunuz, onu kullanabilmeniz için o ülkenin sizle aynı ittifakta olması gerekiyor.

İlişkileri Geliştir
Tıpkı EU4’teki gibi, Hearts of Iron IV’de diğer ülkelerle ilişkinizi politik güç karşılığı geliştirebiliyorsunuz. Bu özellik o ülkelerin sizin ittifağınıza katılma olasılığını yükseltirken sizle ticarete bakış açısını değiştirebiliyor.

Saldırmazlık Paktı
Saldırmazlık paktı iki ülkenin birbirine karşı savaş açamamasına sebep oluyor. İlk ilan edilişinden 12 ay içerisinde bu saldırmazlık paktı hiçbir şekilde bozulamıyor, ancak 12 ay sonunda bu antlaşma eğer sınırınızda diğer ülkenin sizden daha az askeri bulunuyorsa bozulabiliyor.

Destek
Oyun içerisinde müttefiklerinize destekte bulunmanızın çeşitli yolları mevcut, bu yolları daha iyi tanımak için bkz.

Parti Popularitesini Yükselt
Bu seçenekle birlikte politik güç harcayarak diğer ülkelerdeki politik partilerin popularitesi üzerinde oynama yapabilirsiniz. Bu seçenekle diğer ülkeleri size ideolojik olarak daha yakın hale getirebilir ve belki de o ülkede gerçekleşecek bir darbenin ilk adımını atabilirsiniz.

4bJQyq.jpg

Darbe
Politik güç ve ekipman harcayarak başka bir ülkede darbe planlaması yapabilirsiniz. Bu eylem o ülkenin iç savaşa sürüklenmesiyle sonuçlanabilir, bunu etkileyen unsurlar şu şekildedir:

  • O ülkenin ulusal birliği.
  • Desteklediğiniz ideolojinin o ülkedeki etki alanı.
  • O ülkedeki sizden taraf olanlara sağladığınız ekipman.

Oyun içerisinde bu şekilde dış mihraklar tarafından etkilenmenize açık kapı bırakmayacak çok sayıda bakanlar ve national focus seçeneği mevcut.

Sivil savaşlar ve darbelerle ilgili daha fazla bilgi için bkz.

İşgal Transferi
İşgal ettiğiniz toprağın kontrolünü savaşta bulunan diğer ülkelere transfer edebiliyorsunuz. Bu fonksiyonla ilgili gelecekteki geliştirici günlüklerinde daha detaylı bir şekilde bahsedeceğiz.

Bunların yanı sıra nihayet BETA aşamasına geçtik, dolayısıyla artık resmi olarak oyun BETA sürümde diyebiliyoruz. Hala size herhangi bir çıkış tarihi vermemiz mümkün değil ancak BETA aşamaya geçmiş olmak büyük bir adım.

Forumda tartışın.

Yazar: Ali Alper Duman

Yayın Direktörü @ Strategyturk

2 Yorum Yapılmış

Tartışmaya Katılın
  1. Ender Nisan 9, 2020 | Yanıtla

    Bir yerde nasıl hak iddia etcez

    • Batuhan Nisan 13, 2020 | Yanıtla

      Faşist veya komünist isen hak iddia edeceğin ülkeye sağ tıklayıp açılan butonlardan ”justify war goal” butonuna tıklıyorsun ve orada yazan gün geçtikten sonra hak iddian yani savaş sebebin oluyor, şayet demokratik isen savaşı açacağın ülkenin dünya tansiyonu arttırmış olması lazım.

Yorumla

STRATEGYTURK

Strategyturk'te strateji oyunlarından haberleri, yama notlarını, geliştirici günlüklerini ve daha birçok içeriği Türk strateji oyuncularına Türkçe bir biçimde sunuyoruz. Aynı zamanda yeni çıkan strateji oyunlarının ve eklentilerinin incelemelerini yapıyor, bu oyunlara dair sürekli olarak içerik oluşturuyoruz.

Sosyal medya sayfalarımızı takip ederek strateji oyunlarındaki gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.

Son Yorumlar

  • Ali: 1.13 çevirisi ne zaman gelecek acaba
  • Ali: 1.13 çevirisi ne zaman gelecek tarih belli mi

KATEGORİLER

ARŞİV