Grey Eminence’ta Karakterler

arabs.jpg

Grey Eminence geliştirici günlüklerinin yedincisinde oyundaki karakter sistemi tanıtılıyor.

Grey Eminence’in 7. geliştirici günlüğüne hoş geldiniz.

Bu yazıda sizlere oyundaki karakterlerden bahsedeceğiz. Karakterler dünya genelinde değişimin öncüleri ve oyun esnasında sürekli bir şekilde karakterlerle etkileşim haline gireceksiniz.

İlk olarak karakterlere dair bu zamana kadar verdiğimiz bilgilerin üstünden geçelim, karakterler belli bir amaca sahip halkları temsil ediyorlar, genellikle hükümdarlar, soylular ve aileler şeklindeler. Davranışlarının belli bir amacı var, bu amaç kişilikleri ve bulundukları vaziyet doğrultusunda şekilleniyor. Her karakterin onu tanımlayan bir kültürü ve benimsediği bir mezhebi var. Karakterler en az 1 dil konuşabiliyorlar. Bunların yanı sıra karakterlerin cinsellik ve sağlık bilgisi var (sağlık 0’a düştüğüne karakter ölüyor). Her zaman fiziksel olarak haritada bir konumda bulunuyorlar ve seyahat edebiliyorlar. En önemlisi binalara sahip olabiliyorlar ve kendilerine has orduları olabiliyor.

Özellikler
Her karakter bir dizi özelliğe sahip oluyor, oyunda özellikler 3 kategoriye ayrılıyorlar: kişilik özellikleri, yaşam biçimi özellikleri ve fiziksel özellikler. Bunlardan en önemlisi kişilik özellikleri, o sebeple gelin onlardan başlayalım.

Her karakter her zaman 5 kişilik özelliğine sahiptir, bunlar 5 farklı davranış biçiminde karakterin nerede olduğunu yansıtır: cesaret, cömertlik, hoşgörü, dindarlık ve samimiyet. Her davranış biçimi -2 ila +2 arasında değişiklik gösterir ve her karakterde rastlayabileceğiniz farklı kişilik özelliğine denk gelir.

Cesaret, bir karakterin hedeflerini nasıl belirlediğini ve bu hedefleri gerçeğe dönüştürmek için neleri göze alabileceğini belirler. Korkak karakterlerin eylemini engelleme veya çok cesur karakterleri eyleme zorlama şeklinde işlemez, onun yerine hedeflerini gerçeğe dönüştürmek için neler yapması gerektiğini abartma/küçümseme şeklinde işler. Siyasi ve maddi hedeflerde çok önemli rol oynar, örneğin korkak bir vasal işler neredeyse tamamen kendi lehine olmadıkça darbe yapmaya kalkışmaz.

Cömertlik bir karakterin başkalarına değil de kendi faydasına hareket etme eğilimini belirler. Tıpkı cesaret gibi bu keskin bir engel değildir, tamamen parayla alakalı da değildir. Cömertlik karakterin fedakarlıkla bencillik arasında nerede olduğunu gösterir. Karakterlerin onlara karşı olan iyilik borçlarını, yardıma ihtiyaç duyan bir karaktere ne kadar yardım edeceği bu faktöre bağlı bir şekilde belirlenir.

Hoşgörü karakterin merhamete olan eğilimini, farklı görüşlere olan yatkınlığını belirler. Oyunda karakterlerin farklı kültürlere ve dinlere olan yaklaşımını belirler. Aynı zamanda (hoşgörü özelliği dahil olmak üzere) karakterlerin kişilik özelliklerinin ne derece değişken olabildiği bu özelliğe bağlıdır.

Dindarlık en basit kişilik özelliğidir, karakterin dine ve maneviyata olan yatkınlığını belirler. Diğer kişilik özelliklerine nazaran daha farklı olduğu görülebilir, bunun sebebi dinin Grey Eminence’in konu aldığı 600 yıllık süreçte çok önemli bir rol oynaması. Dolayısıyla her karakterin hayatında dinin büyük bir yeri var.

Son kişilik özelliği ise samimiyet. Karakter davranışlarında en çok etki yaratan özellik budur zira karakterin yalan söyleme veya kendisini farklı yansıtma ihtimalini belirler. Düşük samimiyete sahip karakterler avantaj elde etmek adına ilgi duymadıkları karakterlerle cinsel ilişkiler yaşayabilirler. Size bir söz verip, sonra bu sözü tutmayabilirler. Samimiyet oyundaki entrika sisteminde çok önemli bir özelliktir.

Kişilik özelliklerinden farklı olarak yaşam biçimi özellikleri sınırlı değildir ve zaman içerisinde birikebilir. Karakterlerin yaşam biçimi özelliği kazanmalarını sağlayan hususlardan birisi eğitimdir. Tüm karakterler, toplumun onlardan beklentileri doğrultusunda bir eğitim alırlar (farklı kültürler ve dinler arasında bu durum değişim gösterebilir). Bu süreçte belli alanlara öncelik vererek değişiklikler yapabilirsiniz, örneğin genişlemeci bir oyun oynuyorsanız varisinizin savaş alanında daha yetenekli olması işinize gelecektir. Yaşam biçimi özellikleri edinmenizi sağlayan çok sayıda farklı olay ve koşul vardır, örneğin savaşlara katılan karakterler zamanla bu alanda ustalaşırken, sürekli bir şekilde süzerenine karşı komplolar kuran karakterler paranoyak tavırlar gösterebilir.

Tıpkı yaşam biçimi özellikleri gibi, fiziksel özellikler de değişiklik gösterebilir. Bunlardan bazıları genetiktir fakat hepsi doğum itibariyle göze çarpmayabilir. Bazı durumlarda hükümdar hanedanınızda yeteri kadar farklılık bulunmuyorsa çeşitli kötü sürprizlerle karşılaşabilirsiniz, bunların birçoğu olaylar ve çeşitli koşullar neticesinde kazanılır. Bunlar arasında hastalıklar, yaralar, sakatlanmalar ve diğer fiziksel hususlar bulunur.

edward.jpg

Kara Prens Edward, 1356 yılında belki de en meşhur İngiliz karakterdir. Henüz 26 yaşında olan Edward halihazırda Galler Prensidir, önemli bir şövalyedir, yağmalara katılmış ve kendisini kanıtlamış bir komutandır. 1376 yılında dizanteriden hayatını kaybetmeseydi İngiltere tahtına çıkabilirdi.

Hedefler
Genellikle karakterlerin bir hedefi vardır. Bu hedefler bulundukları konuma göre belirlenir. Bu hedefe nasıl ulaşacakları kişiliklerine göre değişiklik gösterir. Bu hedefler 4 farklı kategoridedir: kişisel, sosyal, siyasi ve maddi.

Kişisel hedefler, karakterin farklı karakterlerle olan ilişkilerine bağlıdır. Örneğin kindar bir karakter çocuk yaşta yaşadıklarının intikamını hayatın ileri döneminde almaya çalışabilir. Daha önce bahsettiğimiz gibi kişilikler tamamen keskin değildir, birinin ebeveyninin veya çocuğunun ölümüne sebep olmak, en hoşgörülü ve en korkak karakterlerin dahi yanıt vermesiyle sonuçlanacaktır. Kişisel hedefler illa ki tek seferlik eylemler olmak zorunda değildir, örneğin bir karakter sevgili sahibi olduğunda bu ilişkiyi gizli tutma hedefine sahip olabilir ve bu sürekli aktif bir hedef olacaktır.

Sosyal hedefler, karakterin toplumda değiştirmek istediği hususlara yöneliktir. Bunlara nadiren rastlansa da, sonuçları çok daha büyüktür. Birden fazla karakter aynı sosyal hedefe sahip olduğunda örgütleşerek birlikte hareket edebilirler. Sosyal hedefler genellikle yeni fikirlerin belirmesine sebep olabilir, bunlar olaylar veya nadir rastlanan koşullar neticesinde meydana gelebilir.

Siyasi hedefler Grey Eminence’te değişimin en önemli yoludur. Genel olarak bakıldığında savaşılmasının sebebi, birinin halihazırda sahip olmadığı bir şeyi istemesi ve bunu elde etmek adına askerlerinin hayatını feda etmeye hazır olmasıdır. En basit siyasi hedef, hak iddiası neticesinde bir ülkenin hükümdarı olma hedefidir. Bu gibi hak iddiaları bir zamanlar o ülkeyi yöneten hanedana mensup olmak gibi şekillerde edinilebileceği gibi, sahte bir şekilde oluşturulabilirler. Hak iddiası sisteminden ayrı bir geliştirici günlüğünde bahsedeceğiz. Bunun dışında siyasi hedefler arasında yönetimin merkezileşmesi, yönetim biçiminin değişmesi (devrime sebep olabilir) gibi hususlar vardır. Ülkenizdeki karakterlerin siyasi hedeflerini iyi takip etmeniz çok önemlidir.

Maddi hedefler, karakterlerin fiziksel dünyadaki kazanımlarını yansıtır. En sıradan maddi hedef para kazanmaktır, bunun dışında dindar karakterler büyük bir katedral inşa etmek isteyebilir, hoşgörülü bir tüccar kafir topraklarına uzanan bir yol yaptırarak ticareti kolaylaştırabilir. Bir karakterin maddi hedefe sahip olması için para sahibi olması gerekmez fakat para sahibi olduğunda bu hedefler öncelik kazanırlar. Bunlar her zaman ekonomik olarak anlamlı olmak zorunda değildir, zaten herkes de ekonomist olmak zorunda değil.

Tutumlar
Karakterlerin diğer karakterlere dair nasıl hissettiği tutumlarla belirlenir. Karakter ilişkileri ve siyasi/diplomatik lişkilerin bazılarının gerçekleştirilebilmesi için belli tutuma sahip olunması gerekir. Örneğin size karşı nefret duygusu besleyen birine müttefiklik önermeniz pek mantıklı olmayacaktır.

İki karakter arasındaki tutum, onların hedefleri ve kişilikleri doğrultusunda belirlenir. Örneğin 2 karakterin siyasi hedefleri birbiriyle çatışıyorsa, birbirlerine karşı düşmancıl tutuma sahip olacaklardır. Yine belirtmek gerekir ki bu keskin bir mekanik değildir, örneğin 2 karakter de fazlasıyla hoşgörülü ise, farklı hedeflere sahip olsalar dahi farklı düşüncelere saygı duyacakları için birbirlerinden nefret etmeyebilirler.

Tutumlar karakterler arasındaki mevcut ilişkilerden de etkilenirler. Örneğin bir karakter diğer karakterin vasalıysa, tutumu sadece dostane olmaz, aynı zamanda sadık olur. Eğer hükümdarınız sürekli bir şekilde karısını aldatıyorsa, sadece düşmancıl bir tutum oluşmaz, aynı zamanda kıskanç bir tutum meydana gelir. Farklı tutumlara daha realistik davranış biçimleri ekleyebiliyoruz.

İlişkiler
Karakterler izole varlıklar değildir, karakterlerin aileleri vardır, zaman içerisinde arkadaşlar edinirler, düşmanlar edinirler, vasalları veya süzerenleri olur. Aile ilişkileri karşılıklıdır ve (neredeyse her zaman) sabittir, öte yandan arkadaşlıklar ve düşmanlıklar zaman içerisinde unutulabilir. Bazı arkadaşlıklar olaylar neticesinde filizlenirken, bazı arkadaşlıklar çeşitli koşullarla kurulabilir. Örneğin şövalyelerinizle birlikte muharebede zafer aldığınızda dostluk bağı kurulabilir, muharebe alanında sürekli bir şekilde aynı düşmanla karşılaşmak zaman içerisinde onun sizin rakibiniz haline gelmesiyle sonuçlanabilir.

Bazı ilişkiler kişisel olmayan koşullarda gelişirler, ülkeler arasındaki siyasi ilişkiler doğrultusunda vasallık ilişkisi doğacağından bahsetmiştik. Kişisel ilişkiler siyasi ilişkilerde etki sahibi olsa da (hükümdarından nefret eden bir vasal, bağımsız olmaya kalkışabilir) siyasi ilişki her zaman kişisel ilişkinin önündedir. Karakterler ölebilir fakat yönettiği ülke bakidir.

relationships.jpg

Kara Prens’in çok sayıda kardeşi vardı, annesi Philippa 1356 yılına gelindiğinde 9 çocuk doğurmuştu, daha sonra 4 çocuk daha doğurdu. Çocukların en büyüğü ve varisi Edward, ailesi tarafından sevilen biriydi.

Modlanabilirlik
Tıpkı diğer sistemler gibi karakter sistemi de modlanabilirlik düşünülerek tasarlandı. Yeni kişisel özellikler, yaşam biçimi ve fiziksel özellikler ekleyebileceğiniz gibi, direkt sistem üzerinde değişiklikler de yapabilirsiniz. Karakterler arkaplanda çeşitli süreçlerden geçerler (eğitim gibi), yeni süreçler ekleyebilir, mevcut süreçleri değiştirebilirsiniz. Örneğin oyuna askerlik ekleyip ülkeye askere alma yasası ekleyebilirsiniz, bu durumda belli yaşa gelen karakterler askere alınırlar. Bu sistemlere olayları bağlayabilirsiniz, bazı olayların belli özelliklere sahip karakterlere gelmesini sağlayabilirsiniz.

Yazar: Cem Kaya

Yorumla

STRATEGYTURK

Strategyturk'te strateji oyunlarından haberleri, yama notlarını, geliştirici günlüklerini ve daha birçok içeriği Türk strateji oyuncularına Türkçe bir biçimde sunuyoruz. Aynı zamanda yeni çıkan strateji oyunlarının ve eklentilerinin incelemelerini yapıyor, bu oyunlara dair sürekli olarak içerik oluşturuyoruz.

Sosyal medya sayfalarımızı takip ederek strateji oyunlarındaki gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.

Son Yorumlar

  • Furkan: Yüzdelik olarak ne kadar yol aldınız acaba?
  • Yılmaz: 1.3.2 yaması ne zaman çıkar

KATEGORİLER

ARŞİV