Victoria 3 günlüklerinde bu hafta yasalarla beraber gelen kurumlardan bahsediliyor.
Hükûmet kurumları hakkında konuşmaya başlayalım. Bu kurumlar, hükûmetin nüfuslarına sağladığı “hizmetler”dir. Tırnak işaretleri içine alıyorum çünkü bu hizmetler arasında okul, iş yeri güvenliği gibi şeylerin yanında mecburi askerlik şubeleri, jandarma, darülacezeler de vardır.
Çıkar grupları kurumların kendisinden çok o kurumu getiren yasalarla ilgilenir. Daha iyi açıklamak gerekirse, var olan sağlık sistemini genişletmek sağlık sistemini kurmak veya kaldırmak kadar zor değildir. Belirli kurumlara izin veren yasalar ayrıca o kurumların etkilerine de karar verir, çıkar grupları asıl bu etkilere bakar.
Hepimizin bildiği gibi kurumların çalışması için bürokrasi gerekir. Oyuncuların kafeine ihtiyacı olduğu gibi. Aslında arabaların yakıta ihtiyacı olduğu gibi diyecektim ama artık pek doğru değil. Bürokrasi hükûmet idare binalarından gelir. Bu binalar yazman ve bürokratlara iş verir, kâğıt tüketir. Zaman geçtikçe tükettiği mallara telefon gibi şeyler de dâhil olabilir. Ne kadar fazla hükûmet idare binalarınız varsa aynı anda o kadar fazla ve büyük kurumlar işletebilirsiniz.
Pozitif bürokrasiye sahip olmak insanlarınızın artan ihtiyaçlarına hazırlıklı olmak için iyidir. Fazladan sahip olduğunuz her bürokrasi ülkenizdeki inşaat hızını az bir miktar arttırmak için kullanılır.
Kurumların maliyeti, daha doğrusu bir kurum seviyesinin maliyeti, bütünleştirilmiş eyaletlerinizdeki toplam nüfus sayısına bağlıdır. Kurumların önemli bir özelliği sadece bütünleştirilmiş topraklara etki etmesidir. Bütünleştirmediğiniz herhangi bir koloni, tartışmalı bölge veya yeni ilhak edilen bir toprak varsa bu yerler size vergi vermez ve bürokrasiye mal olmaz. Ayrıca son teknoloji harikası hastanelerinizden de faydalanamazlar.
Halkınıza kurum hizmetleri sağlama maliyetini düşüren bazı yollar vardır:
- Atanan yerine seçilen yetkililer ile bürokrasinizi merkezcilikten uzaklaştırmak
- Davranışçılık gibi insanları daha iyi anlamanızı sağlayan toplum buluşları
- Kolonileri ve fethedilen toprakları bütünleştirmemek
- Bir sürü insanı savaşlarda ölüme göndermek (yan etkileri olabilir)
Şu an için planladığımız kurumlar:
- Eğitim Sistemi: Halkınızı eğitir.
- Sağlık Sistemi: Nüfusunuzun sağlığını arttırır.
- Polis: Kargaşanın etkilerini azaltır.
- İş Yeri Güvenliği: İş yeri ölümlerini azaltır.
- Sosyal Güvenlik: Nüfusunuzun ne kadar fakir olabileceğini etkiler.
- İç İşleri: Devrimci düşüncelere karşı çıkar.
- Mecburi Askerlik: Savaş zamanlarında sivil nüfusu askere almanızı sağlar.
- Koloni İşleri: Koloni hudutlarınızı genişletir.
Kurumları kurmak için önce yeterli bürokrasiye sahip olmalı ve daha sonra bir yasa çıkarmalısınız. Bir kurumu açan birden fazla yasa vardır ve hangi yasayı seçtiğinize göre kurumun etkileri de değişecektir. Örneğin Koloni İşleri tüm kurulmuş kolonilerinizde bütünleştirilmiş nüfusunuzun sayısına göre koloni büyümesi sağlar çünkü insanları oraya taşınmaya ve orada yatırım yapmaya teşvik eder. Fakat Koloni İskân yasasına sahipseniz her seviye daha fazla nüfusunuzu kolonilere çekecek, Koloni Sömürü yasası ise bunun yerine kolonide yaşayan nüfusların yaşam standardını azaltırken koloni sanayi üretimini arttırır.
İsviçre’de şu anda 3 seviye Dinî Okul, 1 seviye Yerel Kolluk Kuvveti ve 1 seviye Özel Sağlık Sistemi var. Sağlık sisteminin 2. seviyesi üzerinde de çalışıyorlar.
Kurumlara yatırdığınız bürokrasi ihtiyaç olduğunda yeniden dağıtılabilir fakat bunu yapmak zaman alır. Örneğin 3 seviye sağlık sistemi ile 2 seviye iç işleri varsa ve her seviye başına 142 bürokrasi ödüyorsanız toplam masrafınız 710 bürokrasiye gelir. Bu bürokrasileri de tabii ki hükûmet idare binalarınızdan üretirsiniz. Nüfusunuz artıp seviye başı bürokrasi maliyeti 173 olursa tüm bunlar 865 bürokrasiye mal olur, daha öncekinden 155 bürokrasi daha fazla. Yeteri kadar bürokrasiniz yoksa vergi israfı cezası alırsınız ve toplanan vergilerin bir kısmı hazinenize girmez.
Bu facianın önüne geçmek için kurumlardan birinin seviyesini düşürebilirsiniz. Böylece tekrar pozitif bürokrasiye çıkarsınız ve rahatça bürokrasi arttırma çalışmalarınıza başlayabilirsiniz. Sağlık sisteminin seviyesini düşürdüyseniz o seviyeyi geri alana kadar nüfuslarınızın sağlığı düşer. İç işlerinin seviyesini düşürdüyseniz de köşede elinde bombayla bekleyen bir anarşist olmadığını umut etmekten başka yapabileceğiniz bir şey yok. Kurumlar bir anda değil de yavaş yavaş genişlediği için kaybettiğiniz seviyeyi geri kazanmak biraz zaman alacak. Bu nedenle nüfus artışınız fazlaysa veya bütünleşmiş eyaletlerinize fazladan göç bekliyorsanız durumu önceden kontrol etmeniz ve hükûmet idarenizi geç olmadan genişletmeniz gerekiyor.
Kurumlar hakkında diyeceklerimiz bu kadardı. Gelecek hafta görüşmek üzere!