Europa Universalis: The Board Game geliştirici günlüklerinin ilkinde oyunun haritası ve yapısı tanıtılıyor.
Herkese merhabalar, Europa Universalis: The Board Game için kaleme aldığımız ilk geliştirici günlüğüne hoş geldiniz. Bir kısmınızın bu anı sabırsızlıkla beklediğinin farkındayız, biliyor olabileceğiniz üzere Paradox Interactive ve Aegir Games Europa Universalis’i masa oyunları arenasına döndürmek için bir işbirliğine girişti.
Europa Universalis serisine aşina olanların bileceği üzere EU kendisine has çok sayıda mekanik içeren kompleks bir oyun. Buna da uygun olarak 4X masa oyununun bu ismi taşıyan bir oyuna yaraşır bir şekilde oyunculara farklı seçenekler ve mekanikler sunması gerekiyor. Bu geliştirici günlüklerinin her birinde hazırlamakta olduğumuz oyunun farklı yönlerine odaklanıp sizlere bilgiler vereceğiz.
Bu günlükte haritayı inceleyeceğiz, oyun savaşlar, ticaret, keşif ve diplomatik eylemler olarak ağırlıklı olarak harita üzerinde oynanıyor.
Harita
İlk olarak bu günlükte resimlerde göreceğiniz her şeyin oyunun prototip versiyonunda kullanılmış geçici unsurlar içereceğinin bilgisini verelim. Dolayısıyla burada gördüğünüz her şey ileride değişebilir, oyunun final sürümüne kadar olan periyotta yeni unsurlar eklenebilir. Ancak her şeye rağmen EU4 oyuncuları için aşina bir görüntü var karşımızda.
Harita Avrupa kıtasını ve Akdeniz bölgesini içeriyor, haritanın solunda kalan kısımlarda Kuzey ve Güney Amerika, Afrika, Asya ve Avustralya kıtaları yer alıyor. Görüntüden de anlayabileceğiniz üzere önceliğimiz Avrupa ülkelerinde. Oyun bir masa oyunu olduğu için oynanış itibariyle video oyununa nazaran haritayı biraz daha küçültmemiz gerekti ve sonuç olarak oyunun adı Europa Universalis. Gelecekteki eklentilerde haritanın farklı yönlerine odaklanabiliriz.
Ek olarak haritayı belli parçalara ayırıp daha ufak senaryolar veya daha az oyuncu sayısı için değişiklikler yapabileceksiniz.
Eyaletler ve Bölgeler
Harita belli eyaletler ve deniz bölgelerine bölünmüş durumda, her eyaletin içerisinde belli bir miktarda bölge bulunuyor. Bu bölgeler harita üzerinde bu bölgenin sahibi olan ülkenin bayrağıyla gösteriliyor. Ordular eyaletler arasında hareket edip savaşıyorlar, bölgelerin hakimiyeti ise vergi geliri, insan gücü ve zafer puanı kazanmanızı sağlıyor. Bir eyalette muharebe kazanmanız durumunda o eyaletteki düşman kontrolündeki bölgeleri ele geçirebiliyorsunuz. Haritada Kutsal Roma İmparatorluğunun sınırları da görülebiliyor. Tüm eyaletler, bölgeler ve diyarların oyunun final versiyonunda isimleri olacak. Bazı eyalet sınırlarında değişiklikler yapıp yeni bölgeler eklemeyi planlıyoruz.
Aynı zamanda harita üzerinde ticaret bölgelerini ve rotalarını inceleyebileceksiniz. Bu şekilde daha farklı yollarla gelir edinmeniz mümkün. Bazı dağlık bölgeler askeri birimlerin geçişini engelleyecek.
Oynanabilir Ülkeler
Oyunu dengeli kılmak için ana senaryoda oynanabilir ülkeler Avrupa’nın major ülkelerinden oluşacak. Bu ülkelerin sahip olduğu topraklar harita üzerinde etrafı gümüş değil altın kaplamalı bir bayrakla gösteriliyor. Bu ülkeler Fransa, İngiltere, Kastilya/İspanya, Avusturya, Polonya-Litvanya, İskandinavya/Kalmar Birliği, Moskova/Rusya ve Osmanlı.
Bu major ülkelerin her birinin kendisine has eventleri ve zafer kartları mevcut. Bunların yanı sıra farklı senaryolarda minor ülkelerle oynayabileceksiniz ve bu farklı senaryolar bambaşka bir tecrübe sunacak. Bunlara dair bilgileri önümüzdeki geliştirici günlüklerinde sizlerle paylaşacağız.
Aktif oyuncu diyarları üzerlerinde diyarın bölgesel içeriğini belirten bölge taşlarıyla gösterilecek.
Önümüzdeki hafta sizlere major ülkelerden ikisini tanıtacak, oyunun kutusunu göstereceğiz.Ekleme: Eğer çok istiyorsanız ana senaryoda istediğiniz Avrupa ülkesiyle oynayabilirsiniz ancak bunu tecrübesiz oyunculara önermiyoruz.
Ekleme 2: Ekstra bilgiler için https://www.aegirgames.com/ sitemizi inceleyebilir, Boardgamegeek’teki Europa Universalis: The Board Game sayfasını ziyaret edebilirsiniz. 25 Ekim ila 28 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan SPIEL etkinliğine gelecekseniz 5. salonda (5-A104) olacağız, bizleri ziyaret etmeyi unutmayın.