Anno tarafından kaleme alınan bu yazıda Anno 1503 History Edition’daki geliştirmeler ele alınıyor.
Herkese merhabalar, Anno History Collection’a dahil 4 oyunda yapılan geliştirmeleri ele aldığımız günlük serisinin 3. konusuna hoş geldiniz. Bu günlükte Anno serisinde 18 sene sonra silmeyi başardığımız için mutlu olduğumuz bir kara leke olan Anno 1503’ten bahsedeceğiz. Bundan önceki 2 günlüğü okumadıysanız ilk olarak onları okumanızı öneririz.
Modern Bilgisayarlarda Klasik Oynanış
Daha önce de bahsettiğimiz üzere bu koleksiyonda ve tüm 4 oyundaki amacımız bu oyunların klasik oynanışlarını koruyarak onları modern bilgisayarlarda sorunsuz bir şekilde çalışır hale getirmek. Bu durum Anno 1503 için de geçerli.
Oyun 64-bit’e taşındı, bu durum bilgisayarınızın RAM’inin tamamından faydalanabileceği anlamına geliyor, bu da performans ve kararlılık artışı sağlıyor.
Diğer oyunlarımız için de geçerli olduğu üzere Anno 1503 4k’ya kadar tüm çözünürlükleri destekliyor. Bununla beraber dilediğiniz Arayüz Ayarını seçebiliyor, 4k’da bile komforlu bir oyun deneyimi edinebiliyorsunuz.
Şimdi kimileri “peki ya multiplayer?” diye sorabilir, soğuk (veya sıcak) içeceğinizi alın, koltuğunuza kurulun tarihte tekrar bir yolculuğa çıkma vakti.
Anno 1503: Büyük Bir Eksiğe Sahip Mükemmel Bir Devam Oyunu
Avusturyalı küçük geliştirici firması MAX Design geçmişte Oldtimer gibi başarılı oyunlar çıkartmış olsa da, 1998 senesinde Anno 1602’nin eşsiz başarısı onları da hazırlıksız yakalamıştı. Anno dönemin yeni yeni filizlenmekte olan oyun sektöründe en önde gelen oyunlardan biri oldu. Elbette büyük başarı beraberinde büyük beklentileri getirir, bu sebeple ekip bir sonraki oyun üzerinde çalışmaya başladığında geçen seferkinden farklı olarak kendilerini “Almanya’nın en çok satan bilgisayar oyunu” için bir devam oyunu yaparken buldular.
Biraz da bu sebepten Anno 1503’ün geliştirilme süreci bir hayli uzun sürdü ve ancak 2002 senesinde çıkış gerçekleştirebildi. Nihayet çıkış gerçekleştirildiğinde çok sayıda yeni içeriğin yanı sıra (farklı biyomlar, yüzlerce bina modellemesi) oyun oynanış olarak Anno 1602’den önemli farklar içeriyordu.
Örneğin Anno 1503’te hükümdarlar hazinelerini doldurmak için vergiye değil, bir bakıma ticarete odaklanıyordu. Oyuncular pazar standı kurup ürünleri halka satıyordu. Bu değişikliklerden birçoğu tartışma yaratacak cinsten olsa da, Anno 1602’nin devam oyununda kimse MAX Design’ı “güvenli oynamakla” suçlayamaz. Bunların yanı sıra Venedik ve Inuit gibi farklı kültürler eklendi ve bazı tüccarlar artık kendi adalarına sahipti.
Farklı şekilde uygulansalar da bu fikirlerin Anno 1800’de yansımalarını görebilirsiniz, coğrafi olarak birbirinden ayrışan haritalarımız, Madam Kahina gibi tüccarlar ve “The Passage”daki Inuit. Elbette Anno 1503 birçok yönden 1602’nin belirlediği çizgiye sadık kaldı, 2 boyutlu grafikleriyle harita kendisini canlı hissettiren ayrıntılarla doluydu.
Anno 1503 tıpkı öncülü gibi Almanya’da büyük başarı elde etti ve yılın en çok satan oyunlarından biri oldu. Her şey MAX Design, Sunflowers ve Anno 1503 için mükemmel gidiyordu – ta ki mesele multiplayera gelene kadar.
Çıkış öncesi Anno 1503’ün multiplayer fonksiyonuna sahip olacağı söylenmişti, ancak anlaşıldı ki bu durum firma için biraz büyük bir lokmaydı çünkü oyuncular arasındaki veri akışını bir türlü kararlı hale getiremiyorlardı. Oyun çıktığında oyuncular Multiplayer butonunun gri olduğunu gördüler, yapılan duyuruda birkaç hafta sonra çıkacak olan ücretsiz yamayla multiplayer fonksiyonunun ekleneceği söylenmişti. Haftalar aylar oldu, hatta üstüne oyunun “Treasures, Monsters & Pirates” isminde bir eklentisi çıktı fakat hala multiplayer fonksiyonu eklenmemişti.
Sunflowers’in elinde nur topu gibi bir skandal vardı. Nihayetinde Anno 1503 çıktıktan yaklaşık 1.5 sene sonra multiplayer fonksiyonunun eklenmeyeceği duyuruldu. Tüm yapılan çalışmalara ve hatta beta teste rağmen geliştirici ekibi multiplayer modu resmi olarak çıkaracak düzeye taşımayı başaramadı ve Multiplayer butonu oyunun ana ekranından kaldırıldı. Anno topluluğu bir süre sonra modlar ve fan yamalarıyla bir şeyler yapmaya çalışsa da, bu vaadedilen ve nihayetinde gelmeyeceği duyurulan multiplayer fonksiyonu Anno serisinin tarihinde bir kara leke olarak yerini aldı.
Anno History Collection üzerinde çalışmaya başladığımızda bu kara lekeyi nasıl temizleriz diye düşünmeye başladık. Tüm bu yılların ardından Anno 1503’e multiplayer fonksiyonu eklemek ne kadar mümkündü? Açıkçası mümkün olmasaydı bu koleksiyonu yapmanın da bir anlamı olmazdı, bu sebeple programcılarımız eski kaynak koduna dalış gerçekleştirip ihtiyacımız olan şeylerin orada olup olmadığına baktı. Multiplayer fonksiyonunu çalıştırabildikten sonra gerçek anlamda Anno fanları için bir History Collection yapabileceğimiz konusunda karar kıldık.
Diğer oyunlarımızda da olduğu üzere Anno 1503 History Edition’un multiplayer fonksiyonu Uplay üzerinden oynanıyor ve vaadedilen özelliklerin yanı sıra quickmatch modu ve senkronizasyon kurtarma özelliği içeriyor. Buna ek olarak 2’si oyunun orijinal geliştiricisinden olmak üzere 3 adet multiplayer senaryosuna sahibiz.
Anno 1503 History Edition’daki diğer geliştirmeler şu şekilde:
- Orijinal tarzda seçilebilir 3 yeni fare imleci.
- Tam Ekran ve Pencere modlarının yanı sıra Çerçevesiz Pencere modu.
- Açılıp kapatılabilen, tek seferde birden fazla ev inşa edebilme özelliği.
- Haritada daha rahat gezebilmek için fare ile ekran kaydırabilme özelliği.
- Kıyılarda yaşanabilen grafik hatası giderildi, her şey gibi tamamen orijinal oyun deneyimi yaşamak isterseniz bu da açılıp kapatılabiliyor.
- Tüm bu geliştirmeler yeni Ayarlar ekranından seçilebiliyor, burada kısayol tuşları da belirlenebiliyor.
- Son olarak oyunda mevcut birim sayısının limitlenmesi sorununu çözdük, eskiden bu limite ulaşıldığında oyun çöküyordu.
Bunların yanı sıra Anno 1503 kayıt dosyası uyumluluğuna sahip olacak, eski kayıt dosyalarınızı History Edition’da açabileceksiniz.
Öte yandan bazı kötü haberlerimiz var, Anno 1503’ün editörünün güncellenmiş versiyonunu çıkartamıyoruz keza editör sadece Almanca çıkarılmış ve kaynak modundaki bazı problemler editörü yerelleştirebilmemizi imkansız hale getiriyor. Orijinal editörde yapılmış senaryoları kullanabiliyorsunuz. Son olarak lisans problemleri sebebiyle ana oyunda yer alan 3 müziği History Edition’a ekleyemiyoruz.
Anno 1503 History Edition İngilizce, Fransızca, Almanca, İtalyanca, İspanyolca ve Felemenkçe dillerinde çıkıyor.
Bonus İçerik
Anno 1602 günlüğünde bahsettiğimiz üzere Dynamedion’dan History Edition için yeni ana tema müzikleri oluşturmalarını istedik. Bunların yanı sıra bu sürümü satın alanlar özel Anno 1503 duvarkağıdına ve Anno 1800’de kullanılabilir bir şirket logosuna sahip olacak. Anno History Collection’u tümüyle satın alanlar ekstra bir şirket logosuna ve süslemeye sahip oluyor.